1.ročník „BRATISLAVSKÉ  GURMÁNSKE DNI“ 17. – 24. október 2023

Cez Gurmán Festy v Bratislave a Košiciach sme za 12 rokov ich usporadúvania vytvorili  tradíciu kvalitnej gastronómie pre ľudí, kde mohli spoznať tie najlepšie reštaurácie a kuchárov Slovenska, rovnako cez množstvo workshopov a prezentácií mohli spoznať nové trendy v stravovaní a novinky z produkcie slovenských farmárov.

Bratislavské gurmánske dni  sú len logickým pokračovaním tejto aktivity a z troch dní sa rozširujú až na sedem. Priberajú do programu aj ďalšie aktivity a akcie, ktoré organizuje bedeker Gurmán na Slovensku (vydavateľ Radoslav Nackin), alebo už organizujú niektoré spolupracujúce organizácie a inštitúcie. Takto sa program rozšíri aj o podujatia kultúrne a edukačné, zhutní sa práve do týchto dní a bude tak vytvorený priestor pre návštevníkov mesta na gastro-turistiku alebo aj bežnú turistiku s bohatým zážitkovým programom na viac dní. Cieľom je zamerať sa prevažne na slovenských občanov a predstaviť im Bratislavu v inom spektre a možno aj cez gastronómiu a kultúru im oprášiť staré dobré časy.

AKO BUDE BGD FUNGOVAŤ

Bratislavské gurmánske dni ponúknu fanúšikom dobrého jedla, výborných vín a kvalitnej kávy až 7 dní gurmánskych zážitkov pri degustáciách vo vybraných reštauráciách, kaviarňach a vinotékach celej Bratislavy. Festival bude prebiehať tak, že si hostia môžu vybrať z bohatej dennej ponuky viacerých podujatí a eventov. Zmienené prevádzky pre nich pripravia špeciálne festivalové menu s prešporskými špecialitami a ponuky degustácií, ktoré budú výnimočné a pre držiteľov Gurmánskeho pasu budú za zvýhodnené ceny. Dané degustácie je možné vychutnať si aj bez pasu, ale potom nie je možné uplatniť si spomínané zvýhodnené ceny.

Gurmánsky pas si môžete zakúpiť na Hviezdoslavovom námestí v Info stane, alebo online na stránke festivalu. Cena Gurmánskeho pasu je 5 €. Gurmánsky pas oprávňuje držiteľa využiť množstvo zliav počas celého festivalu vo všetkých zúčastnených podnikoch a na väčšine sprievodných akcií.

INFO STAN – Hviezdoslavovo námestie – (18.-22.10.2023)

Bude slúžiť na poskytovanie informácií o festivale, predaju Gurmán pasov a degustácií produktov partnerov festivalu:

Degustácie kávy

Ochutnávky Primitiva a Prosecca od spoločnosti Slowin

Predstavenie NOVINKY – nealkoholického ginu Warners, ktorý bude oficiálnym welcome drinkom festivalu v prevedení miešaného nápoja Gintonic od spoločnosti KOFT s.r.o.

Degustácie značkového cognacu HENNESSY od spoločnosti KOFT s.r.o.

Prezentácia nového modelu KIA Sportage Plug-in hybrid spoločnosťou SlovaKIA auto s.r.o.

Sprievodné akcie BGD

Sprievodné akcie doplnia festivalovú ponuku. Pozrite si celý program BGD.

17.10. 2023 Otváracia večera BGD v UFO watch.taste.groove 4 hand cooking Jozefa Masaroviča – ocenený titulom Kuchár roka 2020 a 3 Zlatými vidličkami od Gurmána na Slovensku a Istvána Peštiho z PLATÁN restaurant (Maďarsko) – ocenený titulmi Kuchár roka  a držiteľ 2 Michelinských hviezd

19.10. 2023 Kurz Prešporskej kuchyneV prestížnej Škole varenia vo Sv. Jure so známym šéfkuchárom Tomášom Zapletalom

Každý deň Historické prehliadky Bratislavy  aj na tému gastronomickej histórie mesta zakončené pohárikom vínka. 

Každý deň Národný salón vín Slovenska Špeciálne degustácie víťazov a šampiónov zo Slovenska

23.10.2023 Súťaž cukrárov o Korunovačný dezert Bratislavy 2024

Súťaže sa môže zúčastniť každý vyučený cukrár, majiteľ cukrárne alebo hobby cukrár. Súťažný dezert môže byť vo forme torty, zákusku, alebo rolády. Víťazný dezert bude počas celého roku 2024 promovaný ako Korunovačný dezert Bratislavy. Predsedom odbornej poroty je Jozefína Zaukolcová – viceprezidentka Sl. zväzu kuchárov a cukrárov. Viac info na stránke podujatia. 

24.10. 2023 Only Invitation  – Ukončenie BGD v reštaurácii ECK

Reštaurácia ECK je reštauráciou roka 2023 a je držiteľkou 2 Zlatých vidličiek od Gurmána na Slovensku. Špeciálne soireé spojené s degustáciou 5 chodového menu a s degustáciou 5 svetoznámych vín.

PONUKA REŠTAURÁCIÍ:

ponuka 3 chodového menu, pričom minimálne jedno jedlo bude tradičné z Prešporka. Menu bude v ponuke každý deň počas trvania festivalu v dni, kedy je reštaurácia otvorená a bude samostatne vytlačené a prezentované hosťom. Táto degustácia bude cenovo zvýhodnená pre držiteľov Gurmán pasov zľavou 10%.

Zoznam reštaurácií: 

Bistronomy

Brasserie La Marine

Carnevalle

Cozy coza

Dolnozemská krčma

Leberfinger

THeMA

Towers Steak and Salat

Zylinder

Enjoy bistro

Reštaurácia pri kaplnke – Vajnory

Bistric – Záhorská Bystrica

Palatín restaurant – Sv.Jur

PONUKA VINOTÉK:

špeciálne a tematické degustácie so záhryzom. Degustácie bude cenovo zvýhodnená pre držiteľov Gurmán pasov zľavou 15%.

Zoznam vinoték:

Portofino Winebar & Pasta 

Vínimka by Provino

Wine Bar & Tapas by Provino

Mäd natural wine bar 

Vinotéka pri Modrom kostolíku

Národný salón vín

PONUKA KAVIARNÍ:

špeciálne kaviarenské menu – kávička v kombinácii s koláčikom či limonádou. Menu bude v ponuke každý deň počas trvania festivalu v dni, kedy bude kaviareň  otvorená. Degustácia bude cenovo zvýhodnená pre držiteľov Gurmán pasov zľavou 15%

Zoznam kaviarní: 

Enjoy bistro

LOT Coffee

BLACK coffee

Volavka

Monsters

GoriffeeTriple five coffee

Kafe Lampy

PR: Regina Skalíková

https://www.bratislavskegurmanskedni.sk/#podujatia