Vyjadrenie prezidenta Pellegriniho, prečo podpísal zákon o STVR!

Prezident Peter Pellegrini včera podpísal nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), čím umožnil jeho včasné vstúpenie do platnosti. Pellegrini zdôraznil, že zákon nie je v rozpore s Ústavou SR ani so slobodou slova a je v súlade s medzinárodnými normami, ktoré Slovenská republika musí dodržiavať.

Pellegrini však upozornil na pripravované nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, známe ako Európsky akt o slobode médií, ktoré sa začne uplatňovať od augusta budúceho roka. Prezident vyzval vládu a parlament, aby zaistili súlad nového zákona s týmto nariadením a v prípade potreby ho upravili počas nasledujúcich 13 mesiacov.

Pri schvaľovaní zákona čelila vládna koalícia kritike za zmiernenie kvalifikačných podmienok pre členov Rady STVR. Prezident zdôraznil, že kvalitné vedenie inštitúcie nezávisí len na legislatíve, ale aj na schopnostiach a odbornosti jej členov. Pellegrini vyjadril nádej, že na posty v Rade STVR budú vybraní odborníci, ktorých kvalifikácie a skúsenosti zaručia dôveryhodné a efektívne riadenie verejnoprávnych médií.

Záverečná výzva prezidenta smerovala k vládnej koalícii, aby preukázala svoju snahu o odborné riadenie médií tým, že vyberie kompetentných a rešpektovaných odborníkov, ktorí budú plniť ciele stanovené v novom zákone. Pellegrini verí, že správny výber členov Rady STVR je kľúčový pre zabezpečenie kvalitného a nezávislého fungovania verejnoprávnych médií na Slovensku.

redakcia PremiumNews