Ursula von der Leyenová opäť zvolená za predsedníčku Európskej komisie: Sľubuje silné vedenie v čase kríz

V Bruseli 17. júla 2024 členovia Európskeho parlamentu opätovne zvolili Ursulu von der Leyenovú za predsedníčku Európskej komisie, čím jej zabezpečili ďalšie päťročné funkčné obdobie. Tento krok prichádza v čase, keď Európska únia čelí viacerým zložitým výzvam, vrátane vojny na Ukrajine, klimatických zmien a migračnej krízy.

Nemecká kresťanská demokratka získala podporu väčšiny 720-členného parlamentu po tom, ako vo svojom prejave prisľúbila byť silným lídrom v čase kríz a polarizácie. „Nikdy nedovolím, aby extrémna polarizácia našich spoločností bola akceptovaná. Nikdy nebudem akceptovať ničenie nášho európskeho spôsobu života demagógmi a extrémistami,“ zdôraznila von der Leyenová.

Jej predchádzajúce funkčné obdobie bolo poznačené sériou významných kríz, vrátane odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, pandémie COVID-19 a ruskej invázie na Ukrajinu. Pod jej vedením Komisia presadila Európsku zelenú dohodu, ambiciózny plán na dosiahnutie klimatickej neutrality EÚ do roku 2050.

Znovuzvolenie von der Leyenovej zabezpečuje kontinuitu na čele výkonného orgánu EÚ a ponúka stabilitu v neistých časoch. Jej záväzok k riešeniu kríz a ochrane európskeho spôsobu života naznačuje, že Komisia pod jej vedením bude aj naďalej hrať kľúčovú úlohu v riešení najväčších výziev, ktorým čelí Európa a svet.

redakcia PremiumNews