Priamo v centre Bratislavy pribudla nová galéria UAT: Turistov lákajú krásne diela talentovaných študentov

Toto leto pribudla nielen pre turistov v centre hlavného mesta nová atrakcia. Blízko Michalskej veže otvorili Galériu UAT, kde si môžete pozrieť práce talentovaných mladých študentov. Vstup do galérie je bezplatný a diela sú nepredajné.

„Naša galéria je tu na to, aby rozdávala radosť, lebo nič krajšie ako umenie neexistuje. Obrazy sa preto nepredávajú, ponúkame ich len na pozretie a potešenie. Sú tu zastúpené diela všetkých študijných odborov našej školy, teda – animovaná tvorba, grafický dizajn, fotografický dizajn, odevný dizajn aj obrazová a zvuková tvorba,“ vysvetľuje zriaďovateľka a generálna riaditeľka Súkromnej školy umeleckého priemyslu animovanej tvorby, ktorej galéria patrí, Viera Zavarčíková.

V galérii, ktorá sa nachádza na Michalskej ulici 20, návštevníci uvidia najlepšie diela stredoškolákov, napríklad krátke animované filmy, kresby, maľby, grafiky a tiež netradičné fotografie. Je tam vystavený aj obraz študentky Ley Kollárovej, ktorý bol použitý ako podklad pre pozvánku na slávnostné otvorenie galérie. Sú na ňom veľké plávajúce ryby.

„Zobrazuje to svet fantázie, kde sa môže diať hocičo. Je to teda snový svet. Je tam aj vtáčik, ktorý je väčší ako ryby, stojí nad nim – v tomto svete sa totiž môže diať, čo len chceme,“ vraví Lea Kollárová.

 „Naša škola je spojením umeleckej a technickej zložky, má teda v génoch to, že sa stále niekam posúvame, zlepšuje sa technika. Dnešné deti majú iný prístup k počítačom, ako to bolo kedysi. Umenie je cesta, ako sa vyjadriť a vymaniť sa z bolestí, ktoré ich trápia. Výstava teda ukazuje, ako sa naši žiaci vysporadúvajú s tým svojim svetom, čo ich napĺňa,“ uzatvára riaditeľ SŠUPAT Ján Mózer.

Vchod do Galérie UAT je z Michalskej ulice 20 alebo zo Zámočníckej 4. Otvorená je každý deň od 13.00 do 18.00.

PR: Eva Sládková

Martin Petráš

redakcia PremiumNews