Alergie sú častým zdravotným problémom, ktorý postihuje milióny ľudí po celom svete. Vedeli ste, že ľudia s alergiou na peľ majú dvakrát až trikrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu potravinových reakcií? Môže za to fenomén známy ako skrížená alergia. Aká je príčina?
Ak máte alergiu na peľ a všimli ste si, že po zjedení niektorých potravín sa necítite dobre, môže ísť o skríženú alergiu. „Hlavnou príčinou je podobnosť bielkovinových štruktúr rôznych alergénov, pričom imunitný systém skrížene reaguje na alergény z rôznych zdrojov. Alergickú reakciu tak nespúšťa skutočný alergén, ale iná látka, ktorú si imunitný systém za alergén zamieňa kvôli podobnej štruktúre“, vysvetľuje MUDr. Marta Serdahelyová z Ambulancie klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice AGEL Skalica. „Skrížené alergie sú zaujímavým a zároveň nepríjemným fenoménom, ktorý postihuje mnohých alergikov. Predstavte si, že máte alergiu na peľ brezy a pri konzumácii napríklad jablka, broskyne či orechov sa u vás objavia typické príznaky alergie alebo nepríjemné prejavy v ústnej dutine. To je presne príklad skríženej alergie a označuje sa ako peľovo-potravinový syndróm,“ objasňuje MUDr. Serdahelyová
Aké skrížené alergie sa vyskytujú najčastejšie?
peľ – potraviny – napr. breza – jablko, ambrózia – banán, palina – mrkva
medzi peľmi – breza – jelša, ambrózia – slnečnica
medzi potravinami –
jablko – hruška, broskyňa, slivka
krevety – krab, rak, ustrice
sezam – mak, horčica, slnečnica
vajce – hydinové mäso
medzi alergénmi nepeľového pôvodu a potravinami napr. latex – kivi, banán, avokádo, melón
medzi zvieratami napr. roztoče – šváby, kôrovce
Príznaky, ktoré vám pokazia radosť z jedla
Klinické prejavy skrížených alergií môžu byť veľmi rôznorodé a zahŕňajú viaceré prejavy, ako je svrbenie a opuch pier alebo jazyka, škriabanie hrdla, bolesti brucha, respiračné ťažkosti spojené s kýchaním a nádchou, v niektorých prípadoch to môže byť až anafylaxia. Tento druh reakcie je vážny a vyžaduje si okamžitú lekársku pomoc.
Pre niektoré potraviny platí, že tepelná úprava môže eliminovať ich alergénne vlastnosti. Medzi takýmito potravinami sú viaceré výnimky, napríklad zeler, petržlen, orechy a arašidy, ktoré obsahujú aj tepelne odolnejšie alergény. Reakcie na zeleninu a ovocie môžu vzniknúť tiež vdýchnutím alebo kontaktom, čo niekedy spôsobuje závažné problémy, ako zhoršenie astmy či anafylaxiu. Opatrnosť je preto potrebná pri lúpaní, krájaní alebo strúhaní rizikových potravín (pozor aj na trenie očí). „Prejavy skríženej alergie môže zhoršiť konzumácia alkoholu, nadmerná fyzická záťaž, stres, ochorenia tráviaceho traktu, vírusové ochorenie, hormonálne výkyvy, peľová sezóna, ale aj užívanie niektorých liekov, ako sú betablokátory alebo nesteroidné protizápalové lieky,” vymenúva MUDr. Marta Serdahelyová a dodáva: „Ak trpíte alergiou a máte podozrenie, že niektoré potraviny vám nerobia dobre, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc pre správnu diagnostiku a liečbu.“
Odhalenie alergénov
Skrížené alergie sa zvyčajne diagnostikujú detailnou anamnézou pacienta, kožnými a krvnými testami na identifikáciu špecifických alergénov. Kožné testy sa vykonávajú nanesením kvapky alergénového extraktu na kožu pacienta a následným vpichom. Krvné testy merajú hladinu špecifických protilátok, ktoré sú prítomné pri alergických reakciách. Alergia je potvrdená, ak sú testy pozitívne a súčasne sa objavia príznaky alergie. Alergická reakcia sa u pacientov nemusí klinicky prejaviť po každom požití potraviny. Závisí to od viacerých spomínaných faktorov.
„Aj keď skrížené alergie môžu byť komplikované, so správnymi opatreniami a liečbou sa dokáže minimalizovať ich vplyv na každodenný život alergikov. V liečbe pomáhajú antialergické lieky tzv. antihistaminiká, ktoré zmierňujú príznaky, ako svrbenie, nádcha či kýchanie. Využíva sa aj eliminačná diéta, pri ktorej sa pacient vyhýba potravinám spôsobujúcim reakciu,“ vysvetľuje Jana Sůvová, Therapeutic Area Manager spoločnosti Zentiva.
Na základe diagnózy a výsledkov vyšetrení môže alergológ pacientom odporučiť alergénovú imunoterapiu, ktorá je jedinou kauzálnou liečbou alergickej nádchy a astmy. „Princípom tejto liečby je postupné zvyšovanie dávok konkrétneho alergénu, čo následne vedie k navodeniu tolerancie (desenzibilizácii). Výsledkom je zmiernenie klinických ťažkostí nielen respiračnej alergie, ale aj sprievodných príznakov skríženej alergie. Efekt liečby je najlepší, keď sa iniciuje čo najskôr od vzniku alergických symptómov“, potvrdzuje MUDr. Serdahelyová.
Skrížené alergie môžu byť náročné na zvládnutie, no s modernými diagnostickými metódami a liečebnými prístupmi je možné dosiahnuť výrazné zlepšenie. Správna liečba a dodržiavanie preventívnych opatrení môže výrazne zlepšiť kvalitu života alergikov.
Zdroj: ZENTIVA
Martin Petráš
redakcia PremiumNews