Prieskum: Slováci sú pri kryptomenách rozdelení. Vlastní ich 16 % Slovákov, ale polovica sa o obchodovanie s nimi vôbec nezaujíma

Pri investíciách do kryptomien sú Slováci výrazne rozdelení. Kryptomeny aktuálne vlastní 16 % Slovákov, pričom 28 % sa o obchodovanie s nimi zaujíma. Celkovo 51 % Slovákov kryptomeny dobre pozná alebo si myslí, že sa v nich orientuje, kým 49 % kryptomeny vôbec nepozná a alebo o nich nemá bližšie informácie. Pri odborných pojmoch, ako je kryptomenová zmenáreň alebo ETF fondy spojené s kryptomenami, je však miera znalostí všeobecne nízka. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu agentúry Ipsos pre BITmarkets Academy, ktorý sa uskutočnil v júli 2024 na reprezentatívnej vzorke 520 respondentov z dospelej populácie na Slovensku. 

Podiel Slovákov vlastniacich kryptomeny je mierne nižší ako v Česku

Vo vlastníctve kryptomien sú na tom Slováci porovnateľne ako obyvatelia susedných štátov. „Podiel slovenských občanov, ktorí vlastnia kryptomeny, je rovnaký ako v Maďarsku (rovnako 16 %) a len mierne nižší ako v Česku (17 %),“ uviedol Ali Daylami, hlavný analytik kryptomenovej burzy BITmarkets. 

Pre Slovákov, ktorí kryptomeny nevlastnia, ale zaujímajú sa o ne, je podľa prieskumu prvým krokom k obchodovaniu odborné štúdium alebo špecializovaný kurz (51,1 %). Štvrtina (24,7 %) Slovákov by dala na odporúčanie osoby zo svojho okolia a 22,6 % respondentov by ako prvý krok urobilo priame vyhľadanie ponuky na nákup.

Záujem o nákup kryptomien prejavilo v prieskume 27,9 % slovenských respondentov, 27,2 % maďarských a 23,9 % českých respondentov.

Pri kryptomenách máme slabé znalosti

Aj keď viac ako polovica Slovákov sa o kryptomeny zaujíma, v odbornejších pojmoch sa vyzná len menšia časť z nich. Napríklad o pojme kryptomenová burza nemá bližšie informácie alebo nepozná 63,7 % Slovákov. Pri ETF fondoch spojených s kryptomenami nemá bližšie informácie alebo pojem vôbec nepozná až 72,5 % Slovákov. Faktom však je, že v znalostiach okolo kryptomien sa pohybujú Slováci na priemere regiónu, mierne lepšie znalosti vykazujú Maďari (54,2 % nemá informácie či nepozná  pojem kryptomenová burza a 56,5 % u ETF fond) a, naopak, slabšie Česi (68,8 % a 76,9 %).  

Viac informácií k prieskumu tu.

PR: Richard Menczer

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *