Maďarsko čelí miliónovým sankciám od Európskej únie za nedodržanie verdiktu o migrácii

Európska únia uvalila na Maďarsko finančné sankcie za nesplnenie rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktoré sa týkalo migračnej politiky. Maďarsko malo podľa rozsudku z decembra 2020 prijať určité opatrenia na zlepšenie svojho prístupu k migrácii, no ani po takmer troch rokoch k tomu nedošlo.

Následkom tohto pochybenia bola uložená pokuta vo výške 200 miliónov eur, ktorú malo Maďarsko uhradiť do 17. septembra. Keďže krajina túto lehotu nesplnila, Európska komisia (EK) sa rozhodla kompenzovať túto sumu odpočítaním z budúcich platieb z rozpočtu EÚ, ktoré sú určené pre Maďarsko. EK však zatiaľ nerozhodla, či pôjde o jednorazový odpočet alebo sa suma rozloží do viacerých platieb.

Situácia sa tým však nekončí. Súdu v Luxemburgu došla trpezlivosť a nariadil Maďarsku zaplatiť penále vo výške milión eur za každý deň omeškania. Keďže od verdiktu súdu z 13. júna uplynulo už viac ako 90 dní, aktuálna výška pokuty dosahuje vyše 90 miliónov eur. Európska komisia už zaslala Budapešti výzvu na úhradu tejto sumy, pričom Maďarsko má na jej zaplatenie 45 dní.

Tento prípad podčiarkuje pretrvávajúci konflikt medzi Maďarskom a EÚ v otázkach migrácie. Brusel dlhodobo kritizuje tvrdý postoj Budapešti k utečencom, ktorý je v rozpore s európskymi hodnotami solidarity a ľudských práv. Maďarsko sa však bráni tým, že chráni svoju suverenitu a bezpečnosť. Spor tak odhaľuje hlboké rozdiely v pohľade na riešenie migračnej krízy medzi jednotlivými členskými štátmi Únie.

Zdroj: ČTK

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *