Jubilejný 40. ročník Košického zlatého pokladu predstavuje 10 finalistov

Do pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2024 sa od jej vyhlásenia 6. mája do jej uzávierky 1. septembra prihlásilo 125 súťažných piesní od talentovaných autorov/iek a interpretov/iek z celého Slovenska. Súťaž, ktorá už štyri desaťročia podporuje pôvodnú slovenskú hudobnú tvorbu predstavila svoje finálové zloženie. Slávnostný súťažný večer sa uskutoční 26. októbra 2024 v priestoroch Kasární/Kulturparku v Košiciach, kde sa o priazeň odbornej poroty budú uchádzať desiati súťažiaci. 

Minulý týždeň vybrala odborná porota v zložení: Kristián Dufinec (hudobník), Zuzana Eperješiová (hudobná redaktorka, skladateľka a hudobníčka), Mária Gavalová (hudobná redaktorka a muzikologička), Rado Mešša (hudobný dramaturg a publicista), Milan Rendoš (hudobný redaktor a muzikant) a Igor Timko (spevák a skladateľ) desať piesní, ktoré budú súťažiť vo finále jubilejného 40. ročníka súťaže Košický zlatý poklad. Sú to títo interpreti a ich skladby: 

  • Anna RePredkovia (Bratislava)
  • Ervín OlešňanPýtam sa (Martin)
  • FlyAnMiluj a rob čo chceš (Kapušany)
  • Julie NoxNevolaní hostia (Bratislava)
  • MarvikSlobodný (Prešov)
  • MorušaTancuj (Považská Bystrica)
  • Nicky MackĽalie (Kamenica nad Cirochou)
  • Peter JuhásTušenie (Nové Hony)
  • Sima na ZemiReal Life Safari (Banská Bystrica)
  • Skvelí ľudiaDážď (Ivanka pri Dunaji)

Slovenský rozhlas dlhodobo podporuje a rozvíja pôvodnú slovenskú populárnu hudbu a jubilejný 40. ročník Košického zlatého pokladu vytvorí jedinečný priestor aj pre etablovaných hudobníkov. V nesúťažnej časti večera sa tak popri súťažiacich finalistoch predstavia Tomáš Buranovský (víťaz 26.ročníka), Zuzana Mikulcová (2.miesto 30.ročníka), skupina Iconito (víťaz 30.ročníka) a skupina Mukatado (2. miesto 19. ročníka). Okrem už  spomenutých interpretov vystúpia aj Beáta Dubasová (finalistka 2. ročníka),  Igor Timko (víťaz 12. ročníka) a Petr Cmorík  (finalista 17. ročníka).

Víťazi získajú finančnú odmenu vo výške 1.800 €, 1.100 € a 700 €. Najlepší piesňový text bude odmenený sumou 300 € a tú istú sumu získa víťaz najlepšieho speváckeho výkonu. Medzi ďalšie ceny patria: Cena Rádia Slovensko (garantovaný počet odohratí ocenenej skladby v programoch Rádia Slovensko), Poslucháčska cena Rádia Regina Východ (garantovaný počet odohratí ocenenej skladby v programoch Rádia Regina Východ) a Špeciálna cena (jeden nahrávací deň vo Veľkom štúdiu STVR v Košiciach). 

Finálový večer súťaže bude vysielaný naživo prostredníctvom Rádia Slovensko a Rádia Regina,  pričom poslucháči sa budú môcť zapojiť do hlasovania prostredníctvom streamu.

PR: Ivana Zečevič

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *