Toto tu ešte nebolo! V bešeňovských saunách mali premiéru gladiátori a gladiátorky!

Unikátna šou. Skvelá zábava. A k tomu všetky účinky saunových rituálov. V Bešeňovej sa konala po prvýkrát v histórii slovenská kvalifikácia do súťaže The Battle of Gladiators v rámci Svetového pohára AUFGUSS World Cup Freestyle. 

Myšlienka vytvoriť súboj saunamastrov v štýle saunového freestyle súboja vznikla v susednom Poľsku, v najväčšej saune sveta postavenej v štýle rímskeho Kolosea. Saunový dóm v Bešeňovej sa premenil na bojovú arénu, kde si zmerali sily a umenie saunamastri a saunamasterky zo Slovenska. 

„Súboj v troch kolách trvá približne 12 min., počas ktorých zo seba vydajú súťažiaci maximum energie. Následne prichádza čas poroty, ktorá za burácajúceho potlesku návštevníkov v zmysle tradícií gladiátorských súbojov starovekého Ríma palcom hore označí výhercu súboja. Víťazom je saunový gladiátor, ktorý siahne na dno svojich síl a dokonalou technikou, charizmou, koncentráciou a kondíciou presvedčí porotu a dav, že je pripravený na ďalšie súboje v aréne menom sauna,“ prezradil Peter Kolenčík, porotca súťaže.

„V takomto súboji nejde len o nejaké obyčajné mávanie uterákom. To už je pomaly na úrovni žonglovania – žonglujú s dvomi uterákmi naraz, aby rozvírili horúci vzduch v saune, vyhadzujú uteráky do vzduchu, chytajú ich pomedzi nohy,“ uviedol Leszek Pustulka, organizátor The Battle of Gladiators v Poľsku.

„Keď robí saunamaster tradičný saunový rituál, je v saune väčšinou sám a predvedie, čo vie. Pri súboji sú ale v saune dvaja saunamastri a každý chce pred saunujúcimi sa ukázať to najlepšie. V saune si v súboji dávame vzájomné výzvy, ja ukážem nejaký trik, súper ho musí zopakovať, je to super zábava a baví to všetkých,“ prezradil Jean Colin Dora, saunamaster z Vodného parku v Bešeňovej. 

„Je to iné v tom, že to nie je divadlo ale šou. Človek nepozná, čo si pripraví súper, takže niekedy je to doslova aj o psychológii. Ale v konečnom dôsledku – je to predstavenie pre ľudí, je to šou a ľudia sa tak môžu prísť nielen poriadne vysaunovať ale aj pobaviť,“ doplnil víťaz slovenskej kvalifikácie medzi mužmi a viacnásobný majster sveta v saunových rituáloch Róbert Židek.

Miestenku v celosvetovom finále si v Bešeňovej vybojovali víťazi kvalifikácie – Róbert Židek medzi mužmi a Mariana Gašparovičová medzi ženami. Z druhého miesta do súbojov play-off postúpili Barbora Ondrlová a Jean Colin Dora. 

PR: Marián Galajda

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *