Oddelenie urgentnej medicíny v Nemocnici Bory oslávilo prvý rok fungovania

Nemocnica Bory spustila 1. septembra 2023 oddelenie urgentnej medicíny. Počas prvého roka prišlo na urgentný príjem takmer 25 000 pacientov cez vysokoprahovú alebo nízkoprahovú časť. To, že Nemocnica Bory doplnila spektrum urgentnej starostlivosti na Slovensku dokazuje aj fakt, že až 40% zo všetkých pacientov prišlo na ošetrenie z oblastí, ktoré nepatria do bezprostredného spádového územia nemocnice. Už dnes spĺňa všetky predpoklady a funguje ako urgentný príjem druhého typu.

„Oddelenie urgentnej medicíny v Nemocnici Bory ukázalo, že tu nie je len pre vyberanie čerešničiek z koláča. Ešte pred spustením fungovania v Nemocnici Bory sme pomáhali počas krízovej situácie na urgentnom príjme v Malackách, čo nás stálo veľa síl. Následne sme spustili prevádzku  u nás, aby pacienti mali kde dostať kvalitné ošetrenie. Od prvého dňa sa o všetkých pacientov staráme naplno, komplexne a plníme dôležitú funkciu v rámci západoslovenského kraja. Naše personálne a materiálno-technické možnosti spĺňajú požiadavky na zaradenie sa medzi urgentné príjmy druhého typu už dnes,“ povedal Peter Lednický, generálny riaditeľ Nemocnice Bory.

Okamžitá starostlivosť

Odborníkom v Nemocnici Bory sa podarilo vytvoriť jedinečné prepojenie medzi tzv. crash rooms,miestnosťami pre okamžitú starostlivosť o akútnych pacientov, a vyšetrovňami CT a MR, ako aj operačnými sálami. Vďaka tomuto riešeniu je možné pacienta presunúť v priebehu niekoľkých sekúnd. Pri stavoch, ako je cievna mozgová príhoda alebo infarkt myokardu, môže byť pacient rýchlo prevezený z urgentného príjmu priamo na oddelenie intervenčnej neurorádiológie alebo kardiológie, kde dostane potrebnú liečbu bez zbytočného zdržania.

„Po roku je naše oddelenie plne zabehnuté. Neustále rozvíjame a udržiavame prístup modernej urgentnej medicíny na Slovensku. Tým, že Nemocnica Bory sa o pacienta stará komplexne bez nutnosti sekundárnych prevozov, doba čakania na vyšetrenie môže byť dlhšia. Preto sa postupne snažíme jednotlivé úkony ešte viac zrýchliť, aby sa doba čakania postupne znižovala. Už dlhšie fungujeme ako urgentný príjem druhého typu a sme pripravení fungovať aj ako traumacentrum,“ uviedol doc. MUDr. Roman Škulec, klinický líder pre úsek urgentnej medicíny Nemocnice Bory.  

Materiálno-technické vybavenie

Oddelenie urgentnej medicíny v Nemocnici Bory je vybavené najmodernejšou technikou a medicínskymi zariadeniami, ktoré zodpovedajú prísnym medzinárodným štandardom. Pre urgentnú starostlivosť o pacientov sú k dispozícií dve špičkové miestnosti typu „crash room“ na riešenie život ohrozujúcich stavov až u 4 pacientov súčasne, 18 lôžok a kresiel v expektačnej zóne, vrátane izolačného boxu, viac než 10 vyšetrovní, triediace centrum a prepracovaný systém čakární.

Oddelenie disponuje pokročilými monitorovacími technológiami, rozsiahlymi možnosťami Point-of-Care diagnostiky (diagnostika pri lôžku pacienta), s dôrazom na ultrazvukové vyšetrenia, vrátane pažerákovej echokardiografie. Priamo dostupné je aj rádiologické vybavenie. Základom starostlivosti je presná organizácia podľa stanovených protokolov a úzka spolupráca s ostatnými oddeleniami nemocnice.

Sonografia v praxi

Jednou z charakteristických čŕt práce na oddelení urgentnej medicíny v Nemocnici Bory je využívanie Point-of-care ultrasonografie priamo pri úvodnom vyšetrení pacienta. Ide o prístup, kde je ultrazvuk používaný ako primárna zobrazovacia diagnostická metóda. Tento mimoriadne efektívny spôsob medicínskeho postupu urýchľuje urgentológovi stanovenie diagnózy, čo môže v akútnych prípadoch zlepšiť šance pacienta na rýchlejšie uzdravenie a zároveň umožňuje včasné odhalenie skrytých problémov.

„Point-of-care sonografia sa u nás využíva vo všetkých postupoch. Napríklad bezodkladne môžeme diagnostikovať ochorenia na srdcovej chlopni pomocou pažerákovej echokardiografie. Taktiež nám pomáha pri liečbe arytmie u pacientov,“ dodal doc. MUDr. Roman Škulec.

Budeme akreditované pracovisko

Už dnes oddelenie urgentnej medicíny v Nemocnici Bory poskytuje široké portfólio výkonov a materiálno-technického vybavenia moderného urgentného príjmu, kde sa môžu pripravovať budúci špecialisti v oblasti urgentnej medicíny. Nemocnica Bory s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave pracuje na tom, aby fungovala ako vzdelávacie pracovisko pre odbor urgentnej medicíny v pre- a post- graduálnom štúdiu. Súčasťou je aj kvalitná vedecko-výskumná práca ako zložka klasickej klinickej prevádzky.

Mgr. Bibiána Ovečková Junior

PR a marketingová špecialistka 

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *