Predseda vlady R. Fico sa stretol s predstavitelmi Greco

Predseda vlády SR Robert Fico sa stretol s predstaviteľmi GRECO k téme „korupcia“.

Predseda vlády na stretnutí informoval o atmosfére, v ktorej sa nachádza slovenská spoločnosť od roku 2018 až doteraz. Upozornil na zneužívanie trestného práva zo strany predchádzajúcej vlády voči svojim politickým oponentom, spolitizovanú voľbu špeciálneho prokurátora, ako aj plytvanie verejnými prostriedkami počas pandémie covid-19, ktoré už sú predmetom vyšetrovania zo strany Najvyššieho kontrolného úradu a orgánov činných v trestnom konaní.

Je zvláštnosťou, že predchádzajúca vláda, ktorá sa označovala za „protikorupčnú“ neprijala ani jedno z odporúčaní GRECO.

Súčasná vláda SR si agendu boja proti korupcii zaradila do svojho programového vyhlásenia vlády a predstaviteľom GRECO predložila merateľné opatrenia, ktoré chce naplniť. Zároveň upozornila predstaviteľov GRECO, že je nutné sa vysporiadať s praxou, keď pod „pláštikom boja proti korupcii“ bolo vážne zasahované do osobnej slobody, osobnej bezpečnosti, zdravia a života vtedajšími nositeľmi štátnej moci.

Z uvedeného obdobia už dnes existuje neadekvátne veľa rozhodnutí, ktoré konštatovali porušenie základných ľudských práv, čo vláda SR nemohla ignorovať a reagovala na tieto systémové zlyhania legislatívnou zmenou trestných kódexov, tak ako sa to od vyspelej demokracie očakáva.

Zneužívanie nástrojov trestného práva na mocenský boj je vážnym ohrozením demokracie, ktoré v prípade podcenenia môže dopadnúť veľmi zle pre celú spoločnosť.

Odporúčania predstaviteľmi GRECO, ktorí zastupujú združenie štátov „proti korupcii“ berie vláda SR s plnou vážnosťou a rešpektom, ale so zreteľom na slovenský právny poriadok, Ústavu SR a legislatívne trendy v európskom právnom priestore.

TS: Tlačový odbor Úradu vlády SR

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *