Národná rada schválila konsolidačný balíček

Parlament 79 hlasmi koalície dnes (3. októbra) schválil konsolidačný balíček, ktorý do Národnej rady SR (NR SR) predložil minister financií Ladislav Kamenický.

Na tlačovej besede koaličných lídrov predseda vlády a predseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia Robert Fico poďakoval tímu ministra financií a tiež koaličným kolegom. Vyhlásil tiež, že konsolidácia bola nevyhnutná, na čom sa zhodla celá politická scéna. Predstavitelia opozície si totiž jasne uvedomovali svoju zodpovednosť za stav verejných financií. „V roku 2020 koalícia, v ktorej vtedy bol SMER – slovenská sociálna demokracia a Slovenská národná strana, samozrejme aj strana MOST – HÍD odovzdali verejné financie vo vynikajúcom stave. A tento fakt nikto nemôže spochybniť. Potom prišli roky 2020 – 2023, v ktorých sa vystriedali tri vlády, jedna horšia ako druhá, kde sa bez akejkoľvek kontroly vyhadzovali miliardy na nákup nezmyselných zdravotníckych pomôcok, rôznych vakcín. V roku 2022 sme mali ešte v skladoch viac ako 6 miliónov kusov vakcín, ktoré nikto nepotrebuje a v roku 2022, keď už nič nebolo treba sa takmer za 200 miliónov eur nakúpili vakcíny. Veľmi dobre preto predstavitelia opozície vedeli, že konsolidácia je nevyhnutná a preto bolo aj toľko nervozity,“ približuje R. Fico.

Je tiež presvedčený, že koalícia predložila návrhy, ktoré sú ekonomicky, finančne aj sociálne vyvážené. Uviedol, že významná časť nákladov bola prenesená na právnické osoby, napríklad daň z finančných transakcií alebo daň z príjmu právnických osôb. „Na druhej strane sme prišli aj s novým konceptom DPH. Tam, kde ľudia najviac potrebujú pomoc, ako sú potraviny, ako sú lieky, vyšli sme nakoniec k dohode pokiaľ ide o gastro, pokiaľ ide o ubytovanie, dokonca aj knihy, aj tam sme išli rekordne nízko, na 5%. Ale v iných prípadoch bude dať z pridanej hodnoty 23%. V tom je rovnováha rozhodnutia, ktoré sme prijali,“ povedal. Toto vytvára priestor, aby vláda začala rokovať o tom, ako bude vyzerať rozpočet na rok 2025.

Pred schválením rozpočtu však parlament ešte čakajú dve veľké témy, a to ako sa postaví k samosprávam a ako sa postaví k cenám energií.

Predseda HLASu – SD Matúš Šutaj Eštok potvrdil, že bývalá vláda boli hazardéri s peniazmi občanov, ktorí rozvrátili štát v rámci spoločenského zmieru, ale aj nezmyselne míňali na celoplošné testovanie, milióny na lotérie, stovky miliónov na zbrane, ktoré sme museli darovať Ukrajine, miliardy na neefektívnu Sulíkovu energopomoc a ďalšie nezmysly. No a po roku prišiel novej vláde účet za ich hazardovanie. „Ja som rád, že sa nám dnes podarilo urobiť zodpovedný krok smerom k verejným financiám, že sme prijali taký konsolidačný balíček, ktorý v rámci všetkých možností je čo najviac sociálne spravodlivý, že sme čo najviac ochránili a pokúsili sa ochrániť tých, ktorí sú najzraniteľnejší. Či už sú to dôchodcovia, keď sme zachovali 13. dôchodok, či sú to rodiny s deťmi, kde sme zachovali peniaze aj pre nich, či je to ochránenie druhého piliera, ale rovnako sa teším, že máme tu ešte mnohé výzvy, ktoré nás ešte čakajú,“ hovorí M. Š. Eštok.


Predseda SNS Andrej Danko dodal, že jeho téma je znižovanie daní, a preto so „zaťatými zubami“ súhlasil s niektorými úpravami. Je však hrdý, že živnostníci budú mať 15% daň z obratom do 100 tisíc eur, malé sročky budú mať 10% daň. „Osemdesiat percent ľudí sú malé firmy a malí podnikatelia a budú mať historicky najnižšie dane, nikdy v histórii také nízke dane neboli  a v segmente cestovného ruchu sme dobehli a dorovnali najnižšie dane v regióne,“ povedal.

Predseda SMERu na záver dodal, že 1. decembra budú známe ceny energií, plynu a tepla, a prisľúbil pomoc domácnostiam.

Tlačový odbor strany SMER  – slovenská sociálna demokracia

redakcia PremiumNews