RE: SLOVENSKÁ NOC DLHÝCH NOŽOV. O MESIAC OTVORÍME DVERE DO HISTÓRIE

Už o mesiac, 10. a 11. novembra 2024, v DK Lúky v Bratislave prebehne premiéra divadelnej inscenácie Re: Slovenská noc dlhých nožov, ktorá ponúkne divákom jedinečný pohľad na jednu z najtemnejších epizód slovenskej politickej histórie. Projekt sľubuje nielen zážitok z divadelného predstavenia, ale aj možnosť stať sa súčasťou historického momentu.

Tento rok si pripomíname 30. výročie udalosti, ktorá navždy zmenila politickú víziu Slovenska. V noci z 3. na 4. novembra 1994 sa na pôde Národnej rady odohrala udalosť, ktorá ukázala, ako môže byť demokracia zneužitá a ohrozená. V rámci tejto inscenácie sa diváci stanú „poslancami“ a „poslankyňami“, a budú môcť nielen sledovať, ale aj zažiť atmosféru tejto zložitosti, pričom si vychutnajú aj ikonické slovenské hity 90. rokov a retro občerstvenie.

Platforma Schwarzes Loch Europas, organizátor tohto podujatia, sa snaží analyticky reflektovať temné obdobia moderných dejín Slovenska a upozorňovať na riziká, ktoré môžu viesť k ohrozeniu demokracie. Prostredníctvom divadla a imerzívnosti chceme iniciovať diskusiu o hodnotách, ktoré sú v súčasnosti stále aktuálne.

Inscenácia Re: Slovenská noc dlhých nožov ponúka divákom jedinečnú príležitosť zažiť atmosféru parlamentných rokovaní z 90. rokov, keď bola demokracia na Slovensku ešte v plienkach. Účastníci predstavenia budú mať možnosť zapojiť sa do „hlasovania“ a sledovať, ako sa formujú politické rozhodnutia, pričom sa budú môcť na chvíľu cítiť ako súčasť národného diskurzu.

Pre tých, ktorí sa nemôžu zúčastniť osobne, bude pripravený profesionálny audiovizuálny záznam, ktorý bude zverejnený na webovej stránke projektu. Týmto spôsobom chceme zabezpečiť, aby sa posolstvo našej inscenácie dostalo aj k tým, ktorí si nemôžu nájsť čas na živé vystúpenie, no stále majú záujem o zrozumiteľné a pútavé podanie slovenskej histórie.

Na realizáciu tejto výnimočnej inscenácie je však potrebná aj podpora širokej verejnosť. Zatiaľ sa nám v Donio kampani podarilo vyzbierať cez 2 000€. Budeme radi, ak nám pomôžete so šírením crowdfundingovej kampane na donio.sk/slovenska-noc-dlhych-nozov a staňte sa súčasťou tohto dôležitého projektu, ktorý sa snaží vyrovnať s kolektívnou traumou národa. Pre podporovateľky a podporovateľov sme pripravili atraktívne odmeny, vrátane exkluzívnych zážitkov, ktoré obohatia účasť na projekte. Rovnako tak je možné si prostredníctvom Donio.sk zabezpečiť vstupenku na jedno z dvoch predstavení.

Budeme radi, ak sa nám pridá čo najviac ľudí, ktorí chcú na vlastnej koži zažiť, jako sa píše história. Nezabudnite, že náš projekt je nielen o spomienkach na minulosť, ale aj o konverzácii o súčasnosti a budúcnosti slovenskej demokracie. Spoločne môžeme prispieť k reflexii a porozumeniu, ako sa vyrovnať s našou kolektívnou minulosťou a predstaviť si lepšiu budúcnosť pre nás všetkých. To je totiž základom pre jej formovanie. 

Na vzniku inscenácie Re:Slovenská noc dlhých nožov sa podieľajú:

Text: Schwarzes Loch Europas

Koncept a réžia: Mário Drgoňa

Dramaturgia: Tereza Trusinová, Peter Pavlac

Scéna a kostýmy: Magdaléna Vrábová

Hudba: Juraj Bielik

Produkcia: Mário Drgoňa, Tereza Trusinová, Matúš Benža, Francesca Balej*, Tatjana Bartová, Viktória Soľárová*

Rešere a ďalšie spracovanie podkladov: Jakub Molnár

Účinkujú: Kristína Kanátová, Katarína Šafaříková, Adam Marenišťák, Daniel Ratimorstký, Filip Jekkel, Peter Ondrejička, Tomáš Stopa, Tomáš Vravník, Márk Mezoszállási

* posl. všmu

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Projekt sa realizuje s finančnou podporou Hlavného mesta slovenskej republiky. Inscenácia vznikla v spolupráci s Divadelnou fakultou VŠMU.

PR: Mário Drgoňa

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *