Spišská katolícka charita  (SpKCH) plánuje vybudovať prvé Respitné centrum na Slovensku

Na Slovensku doposiaľ neexistuje špecializované zariadenie pre nevyliečiteľné choré a znevýhodnené deti, ktoré by ponúkalo čiastočný únik od kolotoča nemocníc či hospicov.

Spišská katolícka charita  (SpKCH) plánuje v priebehu dvoch rokov na mieste bývalej fary v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách vybudovať Centrum respitnej starostlivosti s celoslovenskou pôsobnosťou. Pôjde teda o prvé takéto zariadenie na Slovensku, ktorého cieľom je pomôcť rodinám, ktoré sa v domácom prostredí starajú o zdravotne znevýhodnené dieťa.

Respitná starostlivosť, teda takzvaná odľahčovania služba, bude poskytovaná osobám, ktoré opatrujú osobu s ťažkým zdravotným znevýhodnením.

Ide o akési zastúpenie v starostlivosti, s cieľom umožniť ošetrovateľovi na určitý čas odpočinok. 

Samotné centrum chce SpKCH  vybudovať do dvoch rokov a postupne ho uviesť do užívania približne do štyroch rokov. Predpokladané náklady sú vo výške 1,4 milióna Eur.

V snahe získať finančné prostriedky organizuje SpKCH v spolupráci s pop-operným zoskupením LaGIOGIA a spoločnosťou APONI benefičné koncerty vo viacerých mestách na Slovensku. 

Projekt respitného centra podporil nielen spišský diecézny biskup František Trstenský ale  aj štát prostredníctvom MPSVaR SR, ktoré vníma tento projekt ako národný.

PR: Anna Lemešányiová

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *