Liečba spasticity: Veľký krok v zlepšovaní kvality života po cievnej mozgovej príhode

Každoročne je na Slovensku hospitalizovaných vyše 11 000 pacientov s akútnou cievnou mozgovou príhodou (CMP), pričom sa odhaduje, že u cca 38 percent pacientov po mŕtvici  sa do 12 mesiacov vyvinie  následná spasticita – stuhnutie a nadmerné napätie svalov, ktoré obmedzuje ich pohyblivosť,  a tým i schopnosť pacienta viesť samostatný život. CMP je jednou z hlavných príčin invalidity na Slovensku, a práve spasticita je jedným z jej najčastejších a najzávažnejších dôsledkov. Pacienti často nevedia, že tento stav je čiastočne až úplne liečiteľný.

Častý a prehliadaný problém

Spasticita je stav postihujúci – podľa najrôznejších zdrojov – približne 20-40 % pacientov, ktorí prekonali cievnu mozgovú príhodu. Môže sa vyvinúť vzápätí po prekonaní príhody ale i do roka od udalosti. Tento stav spôsobuje neprirodzené zvýšené napätie svalov, ktoré obmedzuje pohyb, spôsobuje bolesti a môže viesť k deformitám končatín. Spasticita sa často neprejavuje bezprostredne po prekonaní cievnej mozgovej príhody, ale vyvíja sa postupne, nebadane. Bez adekvátnej liečby vedie k dlhodobej invalidite a výrazne znižuje kvalitu života pacientov.

Prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD., prednosta II. neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave objasňuje: „Spasticita je často podceňovaný, ale pre pacientov veľmi obmedzujúci stav. Na Slovensku máme aktuálne okolo 400 aktívne liečených pacientov so spasticitou, no ostáva množstvo ľudí, ktorí nie sú diagnostikovaní alebo nedostávajú vhodnú liečbu.“

Diagnostika a liečba spasticity na Slovensku

Podľa prvej analýzy o liečbe spasticity na Slovensku z Inštitútu zdravotných analýz MZ SR (IZA) zaliečenosť mierne rastie. „Kým v roku 2015 bolo do roka od prekonania CMP liečených 0,37 % pacientov, v roku 2022, to už bolo 0,92 % pacientov,“ uvádza Mgr. Petra Ištokovičová, MPH z IZA. 

Na Slovensku máme v súčasnosti relatívny dostatok centier, ktoré poskytujú liečbu spasticity. Tieto centrá spolupracujú s tímami rehabilitačných lekárov a fyzioterapeutov, aby pacientom poskytli komplexnú starostlivosť. Ako pri väčšine terapií úspech závisí od včasnej diagnostiky a začatia liečby a hlavne od motivácie a spolupráce pacienta,“ hovorí MUDr. Jozef Haring, neurológ, odborník na liečbu spasticity.

Jednou z najúčinnejších foriem liečby spasticity je aplikácia botulotoxínu, ktorý uvoľňuje svalové napätie a zlepšuje funkciu postihnutých končatín v kombinácii s rehabilitáciou. Liečbu hornej i dolnej končatiny započatú do dvoch rokov od prekonania CMP hradia zdravotné poisťovne. Na Slovensku je táto liečba dostupná už vo väčšine nemocníc so špecializovanými neurologickými oddeleniami. Zatiaľ ojedinele (Košice, Nové Zámky, Bratislava) majú pacienti tiež prístup k novým technológiám, ako sú robotické rehabilitačné systémy, ktoré im pomáhajú obnoviť motorické funkcie.

„Pre liečbu spasticity je nevyhnutná multiodborová spolupráca neurológa,rehabilitačného lekára a fyzioterapeuta. Mnoho pacientov po prepustení z nemocnice  nemá možnosť pravidelného dochádzania na rehabilitáciu a ich potenciál k zlepšeniu zostane nevyužitý. Nové metodiky v rehabilitácii kombinované s aplikáciou botulotoxínu dávajú možnosť zlepšenia funkčného stavu aj chronickým pacientom po CMP s dôrazom na zapojenie samotného pacienta do terapie.,“ dodáva MUDr. Helena Šingliarová, primárka rehabilitačného oddelenia UNB.

Výskyt a prognózy

Pacienti, ktorí neboli dostatočne liečení v prvých mesiacoch po CMP, majú vyššie riziko rozvoja závažnej chronickej spasticity. „Cieľom je, aby každý pacient na Slovensku, ktorý trpí spasticitou, mal prístup k optimálnej liečbe. Odhadujeme, že ak by bola diagnostika a liečba rozšírená rovnomerne po celej krajine a pacienti zodpovedne pristupovali k liečbe a rehabilitácii,  mohli by sme výrazne zlepšiť kvalitu života až u 2000 pacientov ročne,“ konštatuje najbližšie ciele prof. Peter Valkovič.

Svetový deň cievnej mozgovej príhody 29.10.Mozgová príhoda patrí medzi hlavné príčiny úmrtí a závažných postihnutí. Odhaduje sa, že každý štvrtý človek prekoná mozgovú príhodu počas svojho života. Každé tri sekundy niekto na svete utrpí mozgovú príhodu, čo ročne postihne viac ako 12 miliónov ľudí, z ktorých 6,5 milióna zomrie. Pre tých, ktorí prežijú, môžu byť následky veľmi závažné, často ovplyvňujúce nielen jednotlivcov, ale aj celé rodiny. I preto si každý rok pripomíname World stroke day.

Deň otvorených dverí 

Napriek tomu, že možnosti liečby sa rozširujú, mnoho pacientov stále čaká na správnu diagnostiku a prístup k najmodernejším liečebným metódam. Dôležité je neustále zlepšovať informovanosť verejnosti a lekárov, aby sa spasticita stala bežnou súčasťou uzdravovania po CMP. 

6. a 7. novembra .2024 preto 10 nemocníc na Slovensku pozýva na konzultácie bez výmenného lístka pacientov s podozrením na spasticitu.

Zoznam zapojených pracovísk:

6. november 2024

Bratislava Ružinov – Neurologická klinika SZU a UNB, Ružinovská 6

Galanta – Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša a.s., Hodská 373/38

Košice – Neurologická klinika UN L. Pasteura, Tr. SNP 1

7. november 2024

Bratislava Kramáre – Neurologická klinika, Limbová 5

Nové Zámky – Neurologická klinika, FN s poliklinikou, Slovenská 5587/11A

Trenčín – Neurologické oddelenie, FN, Legionárska 594/28

Rimavská Sobota – Neurologické oddelenie, Nemocnica Penta Hospitals, Šrobárova 1

Považská Bystrica – Neurologické oddelenie, Nemocnica s poliklinikou, Nemocničná 986

Trnava – Neurologická klinika, FN, A. Žarnova 11

Ružomberok – Ústredná vojenská nemocnica SNP, ul. gen. Miloša Vesela 21

Navštívte ich, prosím, ak Vy alebo Váš známy:

  • má po prekonaní porážky pohybové obmedzenia
  • pohybuje sa Vám horšie s rukou
  • pohybuje sa Vám horšie nohou
  • cítite v niektorej z končatín

mravenčenie

stuhnutosť, napätie

kŕče

bolesť

  • končatina kladie odpor pri pohybe
  • zotrváva v neprirodzenej polohe
  • ohýba sa Vám niektorý z kĺbov horšie?
  • cítite fyzické obmedzenia pri niektorých činnostiach

Na tlačovej konferencii sa zúčastnili:

Prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD. – prednosta II. neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave 

MUDr. Helena Šingliarová, PhD – primárka Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Univerzitnej nemocnice Bratislava 

Mgr. Petra Ištokovičová, MPH. – Inštitút zdravotných analýz MZSR 

MUDr. Jozef Haring – Neurologická klinika FN Trnava a SZU

PR: Katarína Gudiaková

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *