Weifang International Festival Šarkanov prichádza do Bratislavy

V dňoch do 13. novembra 2024 sa v galérii reštaurácie Sajado v bratislavskej Eurovea Galleria koná jedinečná výstava “Weifang International Festival Šarkanov”. Toto jubilejné 100. podujatie, organizované Turuk & Art Collective, prináša návštevníkom možnosť spoznať unikátne diela od uznávaných čínskych umelcov Wang Yongxuna a Yang Hongwei. Výstava je otvorená denne od 11.00 do 22.00 hodiny.

Festival je súčasťou osláv 75. výročia diplomatických vzťahov medzi Čínou a Slovenskom, a jeho cieľom je podporiť kultúrnu výmenu a spoznávanie tradičného umenia. Weifang, čínske mesto známe ako „svetové hlavné mesto drakov“, má bohatú históriu výroby šarkanov, ktorá siaha až do obdobia viac ako 2000 rokov. Tradícia výroby šarkanov, ktorá začala legendárnym filozofom Mozim, sa v tomto regióne prenáša z generácie na generáciu.

Weifangské šarkany sú jedinečné svojou estetikou a remeselným spracovaním – vyrobené z bambusových rámov a ručne maľovaného hodvábu. V rámci výstavy v Bratislave môžu návštevníci obdivovať rôzne druhy šarkanov, od tých s tvrdými a mäkkými krídlami až po trojrozmerné konštrukcie. Nejde len o nástroje pre púšťanie na oblohe, ale aj o skutočné umelecké diela s hlbokým symbolickým významom.

Wang Yongxun, jeden z vystavovaných umelcov, patrí k popredným postavám čínskeho šarkaniarskeho umenia. S výrobou šarkanov začal v roku 1989 a od tej doby sa stal uznávaným technickým expertom a inovátorom. Jeho šarkany získali medzinárodné uznanie, a to dokonca aj v rámci olympijských hier v Londýne či na misii Shenzhou 11. Tento rok predstavil na festivale vo Weifangu špeciálny šarkan dlhý 199 metrov, ktorý symbolizuje priateľstvo medzi národmi.

Výstava „Weifang International Festival Šarkanov“ ponúka Bratislavčanom a návštevníkom mesta možnosť zažiť kúsok tradičnej čínskej kultúry a umenia. Vďaka tejto akcii sa Bratislava stáva miestom, kde sa stretávajú staré kultúrne tradície s moderným umeleckým vyjadrením, pričom nadviazanie dialógu medzi Čínou a Slovenskom získava nový, originálny rozmer.

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *