SMER – SSD ostro odmieta vyjadrenie opozície o zneužívaní SIS predsedom vlády pri vyšetrovaní atentátu

Poslanci za stranu SMER – SSD a zároveň členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Richard Glück a Peter Šuca dnes na tlačovej besede kategoricky odmietli, že predseda vlády R. Fico si u spravodajskej služby objednal správu o atentáte. Na túto informáciu reagoval aj riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar, ktorý potvrdil, že žiadnu správu si nikto neobjednával. Toto uviedol aj denník Pravda. „Na poslednom riadnom kontrolnom výbore 2. októbra pán poslanec Dubéci žiadal o informáciu Slovenskej informačnej služby, aby pripravil na budúci bod informáciu o politickom extrémizme. Je teda atentát na Roberta Fica politický extrémizmus? Podľa mňa je,“ uviedol Peter Šuca. Motívy strelca boli totiž jasne deklarované, nesúhlasil s politikou Roberta Fica, zúčastňoval sa na protivládnych protestoch.

Ak na zasadnutí výboru budú poskytnuté informácie, ktoré žiadal poslanec Dubéci v súvislosti s atentátom na premiéra a z ich obsahu vyplynie potreba spracovať správu SIS pre prijímateľov zo zákona, výbor zaviaže riaditeľa SIS takúto správu spracovať a zaviaže ho zaslať aj prijímateľovi zo zákona, teda aj predsedovi národnej rady. Poslanci a členovia osobitného kontrolného výboru, aj keď majú osobitné postavenie, nie sú prijímateľmi spravodajských informácií zo zákona.

V rovnakom článku v denníku Pravda člen Osobitného kontrolného výboru poslanec za KDH František Majerský uviedol, že správu o atentáte na predsedu vlády si nemôže vyžiadať ani opozícia, ani členovia výboru. To nie je úloha výboru, na to nemá ani mandát. Teda mu zrejme ušla informácia, že Dubéci žiadal riaditeľa SIS informáciu o politickom extrémizme. „V závere jeho mediálneho výstupu hovorí, výbor je dlhodobo neuznášaniaschopný, keďže ho koalícia pravidelne neotvára a nefunguje ani posledné dve parlamentné schôdze,“ citoval P. Šuca. Čo ale nie je pravda. Výbor na kontrolu činnosti SIS nefungoval, nakoľko ho znefunkčnila bývalá predsedníčka Kolíková. Po jej odvolaní totiž nepoverila nikoho vedením výboru.

Osobitný kontrolný výbor na kontrolu SIS bol zvolaný trikrát a trikrát bol uznášaniaschopný. Prvý je tzv. technický výbor, bol uznášaniaschopný a rokovalo sa. Druhý mimoriadny výbor, ktorý zvolal aj poslanec Majerský, bol uznášaniaschopný, no nebol schválený program. Tretí, riadny výbor bol 2.10., poslanci rokovali. No aj keď toto všetko, čo bolo povedané v médiách, že nejaká správa nemôže byť poslancom doručená, pán Majerský s pani Kolíkovou zvoláva mimoriadny výbor na stredu (23.10.) a jej programom má byť informácia o činnosti SIS v súvislosti s prešetrovaním udalosti atentátu na Roberta Fica, vrátane informácie o dokumente verejne označovaného ako správa Slovenskej informačnej služby k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica. „Súčasne ako členka osobitného kontrolného výboru na kontrolu SIS žiadame predsedajúceho za súčinnosti riaditeľa SIS o sprístupnenie dokumentu verejne označovanom ako správa Slovenskej informačnej služby k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica, ktorá sa objavila vo vyjadrení ministra vnútra Šutaja Eštoka. „Čiže pre médiá včera hovorili o tom, že na toto nemáme mandát ako poslanci národnej rady a členovia osobitného výboru, ale predpoludním dali žiadosť na zvolanie mimoriadneho výboru s touto problematikou a s touto témou. Toto je pre mňa schizofrénia,“ hovorí P. Šuca.

R. Glück dodal, že je nepochybné, že atentátnik Cintula atentát spáchal z politických dôvodov. Je tiež nepochybné, že tento istý Cintula bol sfanatizovaný politickou opozíciou. „V zmysle paragrafu 69 Trestného poriadku má poškodený kedykoľvek prístup do spisu v ktorom vystupuje ako poškodený, v ktorom sú jednak spravodajské informácie, ktoré zistila príslušná informačná služba, sú tam rôzne iné kriminálne informácie, ktoré zistili orgány činné v trestnom konaní, preto je pre mňa až schizofrenicky trápne tvrdiť, že Robert Fico zneužíva *vyšetrovanie* Slovenskej informačnej služby. To je nezmysel, pretože Slovenská informačná služba v zmysle zákona nie je orgán činný v trestnom konaní, Slovenská informačná služba nevyšetruje,“… SIS podporuje vyšetrovanie spravodajskými informáciami, ktoré zhromažďuje, vyhodnocuje a postupuje očtk. Preto ak niekto tvrdí, že R. Fico musí komunikovať so SIS, aby mal informácie o vyšetrovaní, je to scestné, nakoľko on a jeho právnici majú prístup do spisu kedykoľvek.

Exkluzívne video TU:

Tlačový odbor strany SMER  – slovenská sociálna demokracia

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *