Stratení v systéme: Ako reálne pomôcť seniorom a ich príbuzným?

Pomôcť má nová online platforma: Liga pre seniorov

 Na Slovensku máme viac ako 1,6 milióna seniorov. Veľká skupina z nich má však problém zorientovať sa v potrebných informáciách o rôznych formách pomoci. Ich hodnovernosť, kvalita, aktuálnosť, či dostupnosť. To sú výzvy, s ktorými v rámci informovanosti dlhodobo zápasia nielen seniori, ale aj ich príbuzní na Slovensku. Pomáhať im bude bezplatná online platforma ligapreseniorov.sk, ktorá jednoduchým spôsobom poskytuje všetky dôležité informácie z jedného miesta.


Platforma, ktorá odpovedá na reálne potreby seniorov a ich príbuzných

Jedným z najväčších problémov, ktorým čelia seniori na Slovensku je roztrieštenosť informácií o sociálnej, finančnej a zdravotnej pomoci. Seniori a ich príbuzní sa často cítia stratení v komplikovanom systéme rôznych zdrojov a ťažko sa im darí nájsť relevantné informácie na jednom mieste. Prieskum medzi obyvateľmi Slovenska, ktorý realizovala agentúra 2muse v auguste 2023 pre OZ Vetulus, ukázal, že 44 % populácie považuje za najdôležitejšiu oblasť pre seniorov informácie týkajúce sa nástupu na dôchodok a finančnej pomoci. Viac ako polovica respondentov sa zhodla, že seniori najviac potrebujú jednoducho dostupné a pravidelne aktualizované zoznamy sociálnych služieb a tiež informácie o dostupnosti zdravotníckych pomôcok.  

Liga pre seniorov reaguje na tieto potreby a prináša prehľadný a bezplatný online portál, ktorý zhromažďuje všetky relevantné informácie na jednom mieste. „Seniori si zaslúžia jednoduchý prístup k informáciám ako napríklad o tom, na čo majú nárok, aké existujú druhy sociálnych služieb a ako a kde o ne môžu požiadať,“ hovorí Jana Kováčová, riaditeľka z Ligy pre seniorov/OZ Vetulus.

Ako platforma Liga pre seniorov pomáha ľuďom v praxi

Platforma Liga pre seniorov poskytuje seniorom a ich blízkym komplexný prehľad informácií rozdelený do šiestich hlavných sekcií: dôchodok, sociálna pomoc, zariadenia so starostlivosťou a iné sociálne služby, finančné príspevky, dôležité informáciezdravie. Portál je navrhnutý tak, aby bol prehľadný, dostupný a zrozumiteľný pre každého, bez ohľadu na technické zručnosti alebo bydlisko.

Platforma Liga pre seniorov pomohla aj Sášovi Janymu, ktorého prekvapilo komplikované hľadanie informácií o sociálnej pomoci pre jeho tetu. „Keď v našej rodine nastala komplikovaná životná situácia, trávil som hodiny prechádzaním rôznych webových stránok a telefonovaním, len aby som zistil, na aké služby majú moja mama a teta nárok,“ hovorí Sáša, spoluzakladateľ Ligy pre seniorov/OZ Vetulus. „Vďaka platforme sú všetky informácie na jednom mieste, od dôchodkových nárokov až po kontakty na zariadenia so starostlivosťou. Verím, že už nikto nebude márne hľadať informácie, tak ako ja pre svoju babičku, keď to urgentne potrebovala,” hovorí Michaela Kocianová, zakladateľka menovaného OZ.

Spolupráca naprieč inštitúciami a regiónmi

Unikátom platformy je, že spája všetky vyššie územné celky (VÚC), Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) a Sociálnu poisťovňu, čím zabezpečuje, že poskytované informácie sú presné a aktuálne. MPSVaR prispelo informáciami do sekcie Finančné príspevky, ktorá podrobne mapuje výšku rôznych príspevkov, či už dávok, prídavkov alebo iných financií, na ktoré majú žiadatelia nárok.  

Sekcia Všetko o dôchodku vznikla v spolupráci so Sociálnou poisťovňou. „Na Slovensku máme jeden milión osemsto tisíc poberateľov rôznych dôchodkových dávok – a našim cieľom je, aby sa dostali k potrebným informáciám včas a v zrozumiteľnej podobe. Aj preto vítame takéto aktivity, ktoré našim poistencom prinášajú komplexný servis takpovediac pod jednou strechou,“ uviedol Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne. 

Vďaka spolupráci s VÚC sú údaje na platforme regionálne špecifikované, čím je zaručené, že seniori z rôznych samosprávnych krajov majú prístup k informáciám na základe svojho bydliska. V praxi to znamená, že ak napríklad senior z Prešovského kraja hľadá informácie o zariadeniach so starostlivosťou, tak ich kompletný zoznam môže nájsť prehľadne spracovaný na platforme Liga pre seniorov. 

Okrem toho, že Liga pre seniorov prepája verejné inštitúcie, jej vznik by nebol možný bez podpory partnerov. Generálnym partnerom projektu je spoločnosť AGEL, ktorá sa zaviazala zvyšovať dostupnosť relevantných informácií pre seniorov. „Poslaním spoločnosti AGEL je starostlivosť o zdravie ľudí. V sekcii Zdravie na platforme Liga pre seniorov verejnosť nájde medicínske zaujímavosti, užitočné rady ako ochoreniam predchádzať, resp. ako ich liečiť, ale i kontakty na zdravotnícke zariadenia, ktoré uľahčia cestu pacienta k potrebnej starostlivosti. Je nám cťou participovať na tomto zmysluplnom projekte,” uviedol Ing. Michal Pišoja, MPH, LL.M., predseda predstavenstva spoločnosti AGEL. Projekt podporili aj partneri Philip Morris Slovakia a Nadácia J&T, ktorá je zameraná na pomoc ohrozeným rodinám, sociálne slabším a hendikepovaným spoluobčanom.

PR: Chiara Mihalčatinová

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *