Chladné počasie so sebou často prináša pochmúrnu náladu, ktorej dokáže prepadnúť aj ten najväčší optimista. Viaceré štúdie ale naznačujú ako s tým zatočiť. Sladkou chuťou, ktorá dočasne zníži hladinu kortizolu – stresového hormónu, vďaka čomu budú aj tie najsychravejšie dni príjemnejšie. Po sladkú chuť netreba chodiť ďaleko. Nazrite do portfólia receptov Kuchyne Lidla a vyskúšajte napríklad ikonické palacinky na viacero spôsobov.
Palacinky sú univerzálne milovaným jedlom, ktoré sa nevzťahuje na jednu sezónu a poteší 365 dní v roku. Okrem toho, že chutia skvele na sladko i na slano, sú dokonca aj veľmi jednoduché na prípravu. Stačí niekoľko základných surovín, ktoré nájdete v každej domácnosti a trošku kreativity.
V Kuchyni Lidla nájdete široký výber receptov – od obľúbených klasík až po originálne alternatívy. Pozrite sa na slanú i sladkú verziu, ktoré premenia vaše obyčajné palacinky na kulinársky zážitok, na ktorý by bol hrdý aj Gordon Ramsey – a to všetko do 30 minút.
Špaldové palacinky s tvarohom a malinovým coulis
S týmto hravým receptom od dvornej cukrárky Lidla, Veroniky Bušovej, sa v kuchyni rozhodne nudiť nebudete. Tvarohová plnka s malinovým coulis vytvára lahodnú kombináciu chutí, ktorú krásne doplní špaldová múka. Táto múka je skvelou alternatívou pre tradičnú pšeničnú.
Budete potrebovať:
Palacinky
- 170 g hladkej špaldovej múky Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- štipku soli Kania
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- 4 vajíčka
- 1 žĺtok
- 400 ml plnotučného mlieka Pilos
- 30 g prepusteného masla na opekanie
Plnka
- 400 g tučného tvarohu Pilos
- 40 g medu
Coulis
- 150 g malín (mrazené alebo čerstvé)
- 30 g medu
- šťavu z citróna
Kuchynské potreby
- sitko
- metličku
- cukrárske vrecko
- sekací/ponorný/smoothie mixér
- panvicu na palacinky
Postup
Palacinky
Múku preosejeme spolu s kakaom. Pridáme soľ, cukor, vajíčka, žĺtok a trochu mlieka. Rozmiešame dohladka. Postupne prilejeme zvyšné mlieko a hotové cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka bez špičky.
Rozohrejeme panvicu na palacinky a vymažeme ju prepusteným maslom. Na cukrárskom vrecku odstrihneme malú špičku a cesto najprv nanesieme na okraj panvice do tvaru kruhu, ktorý vyplníme mriežkou. Opekáme najprv z jednej strany, opatrne otočíme a dopekáme z druhej strany.
Malinové coulis
Maliny rozmixujeme spolu s medom a citrónovou šťavou dohladka. Môžeme prepasírovať, aby sme sa zbavili jadierok.
Servírovanie
Palacinky naplníme tvarohom zmiešaným s medom, môžeme pridať čerstvé maliny a preložíme na polovicu. Dozdobíme malinovým coulis.
Bylinková palacinka
Ak z akýchkoľvek dôvodov chcete siahnuť po slanom prevedení dezertu, žiaden problém. Šéfkuchár Marcel Ihnačák vám ukáže ako na to. „Palacinky nemusia byť nutne sladké. Pripraviť sa dajú aj v slanom šate a zabodovať môžu rovnako. Vyskúšajte sa hrať napríklad s lososom. Táto vyhľadávaná ryba nepatrí len ku klasickým prílohám, uplatnenie si nájde aj pri spomínaných palacinkách. Veľmi často pracujem pri svojich receptoch s bylinkami a aj tu dokonale doplnia chuť spolu s nátierkou zo syra,“ vysvetľuje Marcel. Toto spojenie by mnohým asi prvotne nenapadlo, no za pokus nič nedáte – možno vás prekvapí, ako naň zareagujú vaše chuťové bunky.
Budete potrebovať:
- 350 g hladkej špaldovej múky Belbake
- 2 vajíčka
- 300 ml mlieka Pilos
- morskú soľ v mlynčeku Kania
- 1 hrsť nasekaných čerstvých byliniek (mäta, petržlenová vňať, pažítka)
- olivový olej Primadonna
- 200 g nátierky z čerstvého syra
- 100 g baby BIO špenátu
- 150 g ľahko zaúdeného lososa
Kuchynské potreby
- metličku na šľahanie
- panvicu
- naberačku
Postup
Do misky nasypeme múku, pridáme vajíčka, soľ a trochu mlieka. Suroviny premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vymiešame hladké cesto, do ktorého pridáme nadrobno nasekané bylinky a ešte raz premiešame.
Palacinky pečieme na rozohriatej panvici potretej malým množstvom oleja. Hotové palacinky by mali byť tenké, chrumkavé a zlatohnedé. Palacinky potrieme zľahka nátierkou, na ňu poukladáme lístky špenátu a kúsky lososa.
Servírovanie
Palacinky podávame s pomarančovým džúsom.
Pre všetkých milovníkov jedla
Diskontnému reťazcu Lidl záleží nielen na tom, aby jeho zákazníci mali prístup k najkvalitnejším potravinám za najlepšiu cenu, ale aj na tom, aby si z nich mohli vykúzliť v pohodlí svojej kuchyne tradičné i exotické jedlá rôznorodých kuchýň. V Kuchyni Lidla nájdete rozsiahly archív receptov, ktorý vás zavedie v pondelok do Ázie a v piatok pokojne môžete vzdať hold talianskej či inej kuchyni. Jedlo by malo spájať, nie rozdeľovať, a práve toto posolstvo Lidl neustále presadzuje.
Baby špenát BIO, 100g, Lidl, 1,22 €
Čerstvé vajcia M, Lidl, 1,89 €
Filet z lososa, 220g, Lidl, 6,93 €
PR: Katarína Winklerová
redakcia PremiumNews