Marec je mesiacom, keď si okrem iného pripomíname aj dôležitosť prevencie a starostlivosti o obličky. Ochorenia obličiek patria medzi tiché zdravotné problémy, ktoré sa často prejavia až v pokročilých štádiách. Kľúčovým faktorom, ktorý môže pomôcť pri prevencii týchto ochorení je správna výživa. Lidl prináša svojim zákazníkom kvalitné a dostupné potraviny, ktoré podporujú funkčnosť tohto orgánu rovnako, ako aj celého organizmu.
Podľa odborníkov má ochorenie obličiek každý desiaty Slovák bez toho, aby o tom vedel. Obličky Slovákov ohrozuje najmä cukrovka a vysoký krvný tlak. Tento dôležitý orgán zohráva kľúčovú úlohu pri filtrovaní toxínov či nadbytočných látok z tela, regulácii krvného tlaku a udržiavaní rovnováhy tekutín.
Mýty a fakty
Okolo obličiek koluje množstvo nepresných tvrdení, ktoré môžu ľudí miasť. „Veľa ľudí verí, že konzumácia väčšieho množstva bielkovín spôsobuje preťaženie obličiek a ich postupné zlyhávanie. Toto však platí iba pre ľudí, ktorí už ich majú poškodené. Štúdie ukázali, že u zdravých jedincov vyšší príjem bielkovín síce dočasne zvýši filtráciu obličiek, ale to neznamená ich poškodenie,“ vysvetľuje fitness tréner a výživový poradca Marek Maňko.
Ďalším mýtom sú často prehnané obavy z konzumácie červeného mäsa, kuraciny alebo zeleniny s vysokým obsahom oxalátov. Podľa odborníka samotná konzumácia týchto potravín nevedie k poškodeniu obličiek, pokiaľ nie sú už vopred oslabené, alebo človek nemá predispozíciu k tvorbe obličkových kameňov.
„Problémom nie sú jednotlivé potraviny, ale dlhodobé zdravotné faktory, ktoré majú na tento orgán zásadný vplyv. Ide napríklad o vysoký krvný tlak, nadmerný príjem soli, obezitu s cukrovkou či chronické zápaly obličiek. Pravidelná fyzická aktivita dokáže chrániť obličky pred mnohými rizikovými faktormi. Najlepšou prevenciou je vo všeobecnosti aktívny životný štýl, vyvážená strava a dostatočný príjem tekutín,“ dodáva M. Maňko.
Potraviny, ktoré prospievajú obličkám
Dobrou správou je, že výber správnych potravín môže pomôcť znižovať riziko vzniku týchto ochorení. Diskontný reťazec je dlhodobo jednotkou v čerstvosti, čo potvrdzujú aj manažéri čerstvosti, ktorí v každej predajni pravidelne kontrolujú kvalitu či dostupnosť čerstvého sortimentu. Dodávatelia ich navyše vozia každý deň, vrátane nedieľ a sviatkov.
Červené hrozno okrem vysokého obsahu vitamínu C obsahuje aj flavonoidy, teda antioxidanty, ktoré znižujú zápal. Tmavé hrozno má tiež vysoký obsah resveratrolu, ktorý chráni organizmus pred cukrovkou a prospešný je aj pre zdravie srdca. Ďalším skvelým ovocím sú aj čučoriedky, ktoré obsahujú antioxidanty nazývané antokyány. Tie chránia pred cukrovkou či srdcovými ochoreniami. Tieto modré bobule sú tiež výborným doplnkom pre očistu obličiek, nakoľko majú nízky obsah sodíka, draslíka a fosforu.
Zo zeleniny je vhodná reďkovka – pri obličkovej diéte. Rovnako ako čučoriedky má totiž veľmi nízky obsah draslíka a fosforu, no zároveň je bohatá na množstvo dôležitých látok. Zdravie srdca a obličiek tiež podporuje kvalitný olivový olej, strukoviny či dokonca orechy a chia semená. S ponukou kvalitných produktov bude prechod na zdravšiu stravu jednoduchší a chutnejší. Starajte sa o svoje zdravie s Lidlom, vašim partnerom pre lepší život.
Tmavé hrozno stolové, 1kg, Lidl, 1,99 €
Čučoriedky, 125g, Lidl, 0,99 €
Reďkovky, zväzok, Lidl, 0,49 €



Katarína Winklerová
redakcia PremiumNews