Aurelium v Bratislave sa aj tento rok zapojí do projektu Európska noc vedy

Európska noc vedy prináša unikátne novinky a prezentácie zo sveta výskumu a inovácií. Témou 18. ročníka najväčšieho vedeckého festivalu je KOMPLEXITA,  teda miera zložitosti celkov, ktorá je definovaná vzájomnou prepojenosťou a vzťahmi jeho jednotlivých častí. Medzi festivalové lokácie v Bratislave bude aj tento rok patriť Zážitkové centrum vedy Aurelium na Bojnickej 3.

Zážitkové centrum vedy Aurelium sa už po tretíkrát aktívne zapojí do Európskej noci vedy a prinesie unikátny program pre návštevníkov. “Inšpirovali sme sa komplexitou, ako vlastnosťou celku, ktorá sa nedá zmerať počtom jeho častí, ale ich rozmanitosťou a významom vzťahov medzi nimi. Komplexita dokazuje, že každý z nás je jedinečný a spolu máme možnosť vytvoriť neopakovateľný celok. Túto tému chceme priblížiť návštevníkovi prostredníctvom nového exponátu Včely a fyzika a participatívneho upcyclingu. Návštevníci budú môcť priniesť svoje staré oblečenie, z ktorého vpletú do veľkoformátového pletiva písmená S P O L U. Týmto spoločným dielom chceme poukázať na potrebu vzájomnosti, rešpektu a spolupatričnosti nielen vo vede a výskume, ale v celej spoločnosti,” vysvetľuje zámer podujatia Dominika Petríková, riaditeľka ZCV Aurelium.

Okrem toho sa diváci môžu tešiť na dve prednášky venujúce sa biodiverzite. Mladší návštevníci sa dozvedia o živote včiel priamo od skúseného včelára Milana Kozického, ktorý zážitkovou formou priblíži život včiel v úli. Druhá prednáška bude venovaná téme biodiverzity ohrozenej mikroplastami. “Aj v živote včiel môžeme pozorovať komplexitu. Dozviete sa, akú úlohu zohrávajú signály vo všetkých komplexných systémoch, ako vedci sledujú mikroplasty v prírode a ako znečistenie ovplyvňuje biodiverzitu,” prezrádza o svojej prednáške Prof. Alžbeta Marček Chorvátová, DrSc. z Oddelenia biofotoniky v Medzinárodnom laserovom centre v Bratislave. “Príkladom komplexného systému je aj včelí úľ, ktorému sa venuje nový stály exponát v Aureliu. 

Koncepčne sme ho navrhli tak, aby návštevník spoznal metódu, ktorú včely využívajú pri stavaní úľa.” dodáva koordinátorka podujatia Martina Ivičič.

Program:

9:00 – 21:00  Voľný vstup do Zážitkového centra vedy Aurelium

15:00 – 15:45  Lektorsky vedený workshop hlavolamu Tangram pre deti i dospelých

16:00 – 16:30  Zážitková prednáška: Čo všetko vedia včely a my nie? 

Prednáša Milan Kozický – včelár a majiteľ včelej farmy Medáreň

17:00 – 17:30  Včely a biodiverzita – ako mikroplasty ovplyvňujú biodiverzitu?  

Prednáša Prof. Alžbeta Marček Chorvátová, DrSc. 

18:00 – 18:45   Lektorsky vedený workshop hlavolamu Tangram pre deti i dospelých

19:00 Laser show a prehliadka Teslovho sveta

20:00    Laser show a prehliadka Teslovho sveta

21:00                Záver podujatia

Aktivity počas celého dňa:

Včely a fyzika- nový interaktívny exponát

Spoločný upcycling – participatívna výšivka

Pátračka po Archimedovi 

Projekt ARphymedes+  fyzikálne zákony v rozšírenej realite

Počas podujatia je Aurelium otvorené od 9:00 – 21:00 a vstup je bezplatný. 

Viac o podujatí sa dozviete na  FB evente a na stránke www.aurelium.sk 

PR: Štefánia Bartošová

videopressagency.sk

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *