Banky varujú pred klesajúcimi ziskami: Reaguje Ministerstvo Financí

Slovenské banky hlásia pokles ziskov o tri percentá v porovnaní s minulým rokom, pričom obviňujú nedávno zavedený mimoriadny bankový odvod. Tieto finančné inštitúcie tvrdia, že nový odvod môže presmerovať kapitál do krajín s nižšími daňami, čo by v konečnom dôsledku postihlo slovenské firmy a obyvateľstvo.

„Bankový odvod v rámci EÚ pôsobí ako bariéra, ktorá presmeruje kapitál do krajín s nižším alebo žiadnym odvodom. Tento sekundárny efekt môže ovplyvniť dostupnosť úverov pre firmy, obyvateľstvo aj štát,“ uviedla Slovenská banková asociácia v oficiálnom stanovisku.

Banky argumentujú, že ich ziskovosť je stále výrazne nižšia v porovnaní s európskou konkurenciou. Do konca prvého polroka zarobili slovenské banky 550 miliónov eur, zatiaľ čo odvod už ich stál 350 miliónov eur.

Ministerstvo financií však tieto obavy odmieta. Minister Ladislav Kamenický tvrdí, že aj s aktuálnymi príjmami banky dosiahnu zisk prekračujúci miliardu eur, čo by bolo jedným z najvyšších ziskov v histórii slovenských bánk. Podľa neho je teda kritika bankového odvodu neopodstatnená.

Európska centrálna banka nedávno varovala, že mimoriadny bankový odvod môže mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku. Minister Kamenický však ubezpečuje, že odvod je nastavený tak, aby postupne klesal a nepoškodzoval bankový sektor.

Diskusia o vplyve bankového odvodu na ekonomiku tak pokračuje, pričom obe strany si stojí za svojimi argumentmi. Banky varujú pred možnými rizikami, zatiaľ čo vláda je presvedčená o správnosti svojho kroku.

redakcia PremiumNews