Banská Štiavnica ožije fantastickým pouličným a kabaretným umením, ale aj spoločenskými diskusiami či ľahkou erotikou. Prichádza Festival AMPLIÓN!

České kultové divadlo, originálna talianska kabaretná show, ľahká erotika, energické koncerty, ale tiež angažované umenie, satirický kvíz aj diskusie o aktuálnych spoločenských témach. Na Festival AMPLIÓN  v Banskej Štiavnici toho roku zavítajú veľké hviezdy divadla aj kabaretných show z celého sveta. Prvý a jedinýkrát na Slovensku tam vystúpi headliner festivalu, fantastický taliansky umelec Ennio Marchetto, ktorý netradične oživí Monu Lisu, Elvisa, Freddieho Mercuryho a ďalších svetových spevákov či hercov.

„Ennio Marchetto je svetovo uznávaná talianska hviezda. Jeho originálna kabaretná show ponúka zábavnú smršť  60 svetových celebrít za 70 minút! Ennio paroduje pomocou umenia origami a bleskových zmien najväčšie svetové ikony. Využíva ručne vyrobené papierové kostýmy, detailne vypracovanú mimiku, skvelú hudbu i načasovanie, aby v zlomku sekundy vyčaroval nové a nové hviezdy zo sveta hudby, filmu či slávnych obrazov. Sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo získať pre náš festival,“ vraví dramaturg a producent Festivalu AMPLIÓN Ján Fakla.

Medzinárodný festival nových foriem kabaretného divadla a pouličného umenia v Banskej Štiavnici ponúkne aj ďalšieho silného headlinera. Návštevníci sa môžu tešiť na kultové pražské Divadlo Na zábradlí s jeho úspešným predstavením EUROPEANA.

„Inscenácia ponúka mimoriadny – humorný aj ironický – pohľad na európske dejiny 20. storočia, v ktorom zohrali dôležitú úlohu vojna i vynález podprsenky. Do Banskej Štiavnice tak zavíta plejáda výnimočných českých hereckých osobností, s ktorými bude možné po predstavení aj diskutovať. Spomeňme napríklad Honzu Hájeka, Ditu Kaplanovú, Jiřího Vyorálka a ďalších,“ dodáva režisérka a dramaturgička festivalu Jana Mikitková.

Ulice a kaviarne Banskej Štiavnice však ožijú aj ďalšími atraktívnymi programami. Temperamentnými rytmami a stepom interpretov z Mexika, Španielska, Francúzska a Nemecka, erotickou „lechtihrou“ pražského nezávislého divadelného súboru Geisslers Hofcomoedianten, medzinárodným hudobno-pohybovým pouličným divadlom o zbližovaní kultúr, či cirkusom žonglérov, klaunov a akrobatov. Nebudú chýbať koncerty a to v rytme klezmer hudby či divokej zmesi elektro-tanečnej hudby, balkánu, jazzu a rapu, ale aj krásne retro piesne 20. – 40. rokov minulého storočia.

„Keďže sme angažovaný festival, budeme mať aj diskusie na rôzne občiansko-spoločenské témy.  Spomeňme napríklad debatu so sociológom Jurajom Buzalkom o našom „postsedliactve“, alebo so šachovým veľmajstrom a lektorom kritického myslenia Jánom Markošom.  Program 9. ročníka tvorí 21 produkcií na 11 scénach, príde 100 umelcov z 10 krajín, veríme, že si v ňom nájde svoj jedinečný zážitok každý,“ uzatvára Ján Fakla.

Festival Festival AMPLIÓN – Nový kabaret & pouličné umenie 2024 bude od 20. do 22.9. v Banskej Štiavnici. Kompletný program nájdete tu: https://www.amplion.eu/program/                 Festival ponúka aj výhodné permanentky a predpredaj: www.amplion.eu/vstupenky  alebo www.goout.net

PR: Eva Sládková

Martin Petráš

redakcia PremiumNews