Bidenovo faux pas na summite NATO: Zelenského predstavil ako prezidenta Putina

Vo štvrtok na slávnostnej ceremónii NATO vo Washingtone americký prezident Joe Biden omylom predstavil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako „prezidenta Putina“. Tento incident sa odohral za prítomnosti 32 spojencov a zahraničných lídrov, ktorí sa zhromaždili, aby vyjadrili svoju podporu novej dohode o Ukrajine.

Biden, ktorý je pod drobnohľadom verejnosti, pokiaľ ide o jeho spôsobilosť vykonávať prezidentský úrad, najprv vzdal hold Zelenskému ako odvážnemu a odhodlanému lídrovi. Následne však prišlo k prešľapu, keď ho predstavil slovami: „Dámy a páni, prezident Putin“ a odstúpil od mikrofónu. Biden si svoju chybu rýchlo uvedomil, vrátil sa k mikrofónu a opravil sa: „Porazí prezidenta Putina. Prezident Zelenskyj. Tak veľmi som sústredený na to, aby porazil Putina.“

Zelenský, ktorý bol spočiatku zaskočený, sa následne pobavil a podal Bidenovi ruku, čím sa situácia trochu odľahčila. Tento moment sa však stal okamžitou senzáciou a prispel k ďalším otázkam o Bidenovej spôsobilosti viesť krajinu, najmä v čase, keď sa blížia prezidentské voľby.

Incident sa odohral len niekoľko desiatok minút pred Bidenovou tlačovou konferenciou, ktorá bola prvou od jeho neúspešnej debaty s republikánom Donaldom Trumpom. Biden čelí rastúcej kritike aj z vlastných radov. Viac ako tucet demokratických poslancov Snemovne reprezentantov ho už vyzvalo, aby odstúpil z kampane, pričom najnovšie sa k tejto výzve pripojila členka Snemovne Hillary Scholtenová z Michiganu. Scholtenová uviedla, že Biden by mal „odovzdať pochodeň“ pre „dobro našej demokracie“.

Tento incident ukazuje na zvýšený politický tlak, ktorému Biden čelí nielen zo strany opozície, ale aj z vlastnej strany. Ako sa situácia vyvinie, bude pozorne sledované doma aj v zahraničí.

Zdroj: agentura AFP

redakcia PremiumNews