Najlepší český hit muzikál Biograf láska sa v októbri vráti späť do Bratislavy!

Nezabudnuteľné melódie ikonickej speváčky Hany Zagorovej († 26. august 2022) sprevádzajú príbeh, s ktorým sa môže stotožniť každý z nás. Dôkazom mimoriadnej popularity muzikálu Biograf láska aj na Slovensku je ohlásenie už jeho druhej sezóny v bratislavskom STARS auditorium na jeseň tohto roka. Predstavenie odohrali herci celkovo už 187krát!

Hlavnou témou muzikálu je zrkadlo aktuálnej uponáhľanej doby. Dej prevedie divákov životom troch ústredných ženských postáv, ktoré sa vedia postaviť k problémom s ľahkosťou, smiechom, robia si žarty jedna z druhej, no vo vypätých chvíľach držia pri sebe. Presne takúto symbiózu znázorňuje trojlístok titulných rolí. V Eve, Jane a Alče sa miešajú rôzne povahy, postoje k vzťahom či mužom všeobecne, ale všetky spája túžba po životnom šťastí. Zrejme taká, akú videla a cítila v rámci svojich piesní aj Hana Zagorová. Muži v tomto deji nie sú ani zďaleka iba vedľajšími postavami, zohrávajú tu zásadný význam. Mužský a ženský svet sa totiž harmonicky prelína a detské postavy prinášajú svieži pohľad v kontraste s často zložitým svetom dospelých. 

„Ďakujeme za dnešné predstavenie Biograf láska. Boli sme s mamkou už tretíkrát a stále to má svoje čaro. Príbeh skvelo dopĺňali pesničky Hany Zagorovej. Výkony hercov aj tanečníkov boli obdivuhodné a energické. Krásne sme si odpočinuli od každodenných starostí. Ešte raz ďakujeme,“ píše svoj pohľad na predstavenie Kateřina na webstránke divadla. Ďalšie slová pripája Roman: „Až v samotnom divadle mi prišlo, aké silné a chytľavé piesne mala Hana Zagrovoá. Budú vám v hlave znieť znovu a znovu. Herecké obsadenie bolo báječné, tanečné kreácie veľmi pôsobivé, najväčší úspech asi zožalo detské herecké obsadenie, a to doslova zaslúžene. … mne nezostáva nič iné, len zakričať ‚Bravo!‘ a súboru i divadlu z celého srdca ďakujem za skvelé predstavenie.“

Legenda stála pri jeho zrode

Muzikál je poskladaný z hitov Hanky Zagorovej. Okrem jej najslávnejších piesní zaujme aj krásnym príbehom o láske, ktorá je mladá, rovnocenná a hlavne bezpodmienečná. Na mnohé problémy súčasnosti núti človeka nazrieť z inej perspektívy, vďaka čomu v ľuďoch Biograf láska zanecháva silný, emóciami nabitý kultúrny zážitok.

Samotná speváčka bola prítomná v začiatkoch jeho zrodu, slávnostnej premiéry v septembri 2022 sa, žiaľ, nedočkala. Napriek tomu muzikál nie je žiadnou ódou na zosnulú legendu Hanu Zagorovú. Naopak, dokáže zahriať na duši a navodiť číru radosť z podareného výsledku. 

„Teším sa, že znovu ožíva Biograf láska. Chcela by som popriať celému tvorivému tímu krásnu prácu, aby sa darila, aby splnila očakávania a priniesla radosť, rovnako ako priniesla mne, keď som pesničky nakrúcala,“ uviedla v máji 2022 pred premiérou v Českej republike v Divadle Kalich skvelá Hana Zagorová.

Tvorcovia aj vďaka jej participácii umne spracovali speváčkine pesničky do príbehu, ktorý spísala spisovateľka a publicistka Uljana Donátová. Ten je prekvapivo zrozumiteľný, pre niekoho možno až príliš čitateľný, takže divák si zavčas uvedomí, o čo v ňom pôjde, na potešenie zo sledovania celého divadla to v konečnom dôsledku žiadny vplyv nemá. Choreografkou predstavenia je Petra Parvoničová, autorom hudobného naštudovania Ľubomír Dolný – obaja sa v Divadle Kalich spolupodieľali na niekoľkých rešpektovaných muzikálových tituloch.

Plný nezabudnuteľných hitov

Čo príbehu dodáva tú správnu šťavu, sú nepochybne šlágre Hany Zagorovej, napríklad: Je naprosto nezbytné, Za každou chvíli s tebou platím, Gvendolína, Můj čas, Spěchám, Biograf láska alebo Maluj zase obrázky. A hoci sa datujú do osemdesiatych aj deväťdesiatych rokov, rozumie im aj dnešná generácia divákov či poslucháčov. Pretože ako povedal režisér predstavenia Ján Kříž – či chceme, alebo nechceme, všetci sme fanúšikmi piesní Hanky ​​Zagorovej.

Vracia sa do Bratislavy

24 legendárnych piesní a 160 minútový príbeh, plný perfektných výkonov, v ktorých zahviezdili napríklad Elis Ochmanová, Natália Halouzková či manželia Křížoví, si budete môcť vychutnať opäť. Romantické, ale zároveň aj vtipné a realistické predstavenie, si nielen počas slovenskej premiéry v marci tohto roku v Bratislave vyslúžilo standing ovation. 

Herecké obsadenie vzišlo z konkurzov, ktoré pozostávali z niekoľkých kôl. Na svojich predstaviteľov čakalo osem dospelých rolí, dve role detské aj role v company. „Nikdy by som si netrúfla dávať rady hotovým, výborným spevákom. Myslím si, že si s tým určite poradí každý sám, len by som trochu odporučila zabudnúť na moju interpretáciu a dať do toho kus svojho názoru, kus svojho ja a presadiť svoju osobnosť,“ odkázala hercom na začiatku ich práce na muzikáli Biograf láska Hana Zagorová.Dobrou správou je, že muzikál Biograf láska prichádza na jeseň späť k nám. Ďalšie predstavenia sú v bratislavskom STARS auditorium naplánované v termínoch 17.-19. októbra a 5.-7. decembra. Vstupenky sú k dispozícii na stránke https://starsauditorium.sk/biograf-laska.

PR: Mgr. Andrea Čurná

redakcia PremiumNews