Bohatá premiérová jeseň Slovenskej televízie

Slovenská televízia a rozhlas si pre svojich divákov a poslucháčov počas tejto jesene pripravila skutočne bohatú programovú ponuku, z ktorej si vyberie naozaj každý. Na televízne obrazovky sa vrátia nielen obľúbené relácie a programy, ale pribudne aj množstvo noviniek a premiér. Či už ide o slovenské a zahraničné seriály, rodinné a hobby magazíny, zábavu, dokumenty, či filmové premiéry.

Jednotka

Aj na jeseň sa diváci môžu od pondelka do piatku tešiť na obľúbené vedomostné relácie. O 17.50 h predvedú výnimočné vedomosti a pohotové reakcie súťažiaci v relácii Duel s moderátorom Gregorom Marešom a o 18.25 h ho vystrieda Martin Nikodým vo vedomostnej súťaži Všade dobre, doma naj, v ktorej na súťažiacich čakajú otázky z histórie, kultúry, geografie, politiky alebo športu zo Slovenska, ale aj z Európy. Trojica súťažiacich bude hrať o celkovú výhru až do výšky 2 300 €. 

Od 30. októbra ponúkne Jednotka divákom od pondelka do piatku vždy o 17.00 h aj premiérový denný seriál Alice Nevers o mladej a krásnej vyšetrujúcej sudkyni, ktorá sa s kolegom, detektívom Fredom Marchandom snaží vyriešiť zločiny podľa svojich metód.

Pondelky patria na Jednotke kvalitnej európskej filmovej tvorbe. V premiére ponúkne hneď niekoľko titulov, ako napríklad mrazivý krimithriller podľa bestselleru islandského spisovateľa Arnaldura Indriðasona Operácia Napoleon, príbeh priateľstva dievčaťa a závodného koňa, ktorých pretekársku budúcnosť ohrozí nehoda vo filme Búrka, skutočný príbeh legendy krasokorčuľovania Kathariny Wittovej pod názvom Katharina Witt: Voľba, ktorá ostáva, či príbeh talentovaného, ale chudobného kúzelníka a fakíra z malej indickej dediny vo filme Podivuhodná cesta fakíra, ktorý uviazol v skrini, a mnohé ďalšie.

Utorkový prime-time prinesie na obrazovky Jednotky napätie v kriminálnom seriáli Komisár Montalbano. V novembri ho vystrieda francúzska kriminálna miniséria Vysoká škola zločinuod 26. novembra taliansky dramatický seriál o lavíne, ktorá na Štedrý deň odrezala od sveta hostí v luxusnom hoteli v exkluzívnom lyžiarskom stredisku s názvom Uväznení v Dolomitoch

Aj na jeseň sa diváci každú stredu môžu tešiť na kriminálne prípady z populárnej francúzskej série Vraždy v….

Štvrtkový večer na Jednotke bude v septembri patriť premiérovým epizódam nemeckého seriálu Ordinácia s výhľadom na more, ktorý v októbri vystrieda nová šou.

Už 10. októbra o 20.30 h sa na Jednotke otvoria brány Siene slávy, novej veľkolepej šou, s ktorou sa diváci budú stretávať v týždennej periodicite. Moderátorom programu plného emócií, zábavy a hudby bude obľúbený herec Vladimír Kobielsky, ktorý v každej epizóde privíta jednu významnú osobnosť slovenského spoločenského života. Slovenská televízia si tak spolu s divákmi uctí významné mená kultúry a športu, ktoré symbolicky vstúpia do televíznej Siene slávy. Relácia bude oslavou dlhoročnej práce, ktorá im priniesla mimoriadnu popularitu publika a rešpekt a úctu spoločnosti. 

Diváci sa každý štvrtok môžu tešiť na významné osobnosti, akými sú napríklad Božidara Turzonovová, Zdena Studenková, Peter Dvorský, Matej Tóth a ďalší. Každý z nich si do relácie pozve  3-4 hostí, ktorí v jeho živote zohrávajú dôležitú rolu. Prostredníctvom nich získajú diváci na tieto osobnosti nový pohľad, vyrozprávajú zaujímavé  príbehy, ale prezradia aj dosiaľ nezverejnené  tajomstvá. 

Celou šou bude hostí aj divákov sprevádzať obľúbená vokálna kapela Fragile vo výnimočnom spojení s komorným symfonickým orchestrom. Originálnu skladbu, ktorou bude osobnosť do televíznej Siene slávy uvedená, bude spievať aj hostiteľ večera Vladimír Kobielsky.

Od 10. októbra sa diváci každý štvrtok o 21.40 h môžu tešiť aj na nový cyklus malých televíznych príbehov zo života, ktoré vznikli na základe diváckych námetov pod názvom Slasti, strasti!. Projekt sa čiastočne inšpiroval veľmi populárnym komediálnym seriálom “Bakalári”, ktorý v 70-tych a 80-tych rokoch prinášala Československá televízia. Každá epizóda ponúkne dva samostatné rozpracované príbehy, ktoré s nadhľadom a láskavým humorom spracovávajú témy, ktoré divákom priniesol život a podelili sa o ne s tvorcami programu. V scenáristickej rovine na projekte spolupracuje Andy Kraus a jednotlivé príbehy prenesú na televízne obrazovky známe herecké tváre, ako napríklad Kamila Magálová, Zuzana Tlučková, Michal Režný a mnohí ďalší.

Piatkový večer bude túto jeseň na Jednotke patriť premiérovej 11. sérii vedomostnej šou Čo ja viem. Tá sa vráti na televízne obrazovky Jednotky každý piatok o 20.30 h od 6. septembra. Moderátor Marcel Merčiak privíta v horúcich kreslách známe tváre a  svoje vedomosti si opäť otestujú aj vysokoškolskí študenti v publiku.

„Čo ja viem oslávila 10 rokov od prvého nakrúcania a aj pri jedenástej sérii budú neoddeliteľnou súčasťou našej hry študenti zo slovenských i zahraničných vysokých škôl. Mnohí si to v minulosti v našej aréne vyskúšali a najlepší odchádzali s peknou odmenou. Niektorým sa podarilo vyhrať viac ako raz a budeme šťastní, ak aj edícia 2024 priláka veľa šikovných vysokoškolákov. Budeme im držať palce, aby prejavili vedomosti, ukázali, ako vnímajú dnešnú, na informácie bohatú dobu a zároveň úspešne reprezentovali svoje alma mater,“  hovorí moderátor Marcel Merčiak.

Okrem súťažiacich spomedzi  známych tvárí slovenského spoločenského života a vysokoškolákov prítomných v publiku, si opäť budú môcť zasúťažiť aj diváci pri televíznych obrazovkách prostredníctvom mobilnej aplikácie. Tú si môžu stiahnuť zadarmo z App Store či Google Play. 

Hneď po teste vedomostí čakajú fanúšikov obľúbeného gastronomického cestopisu Cestou necestou od 6. septembra premiérové časti novej série plnej výnimočných chutí, inšpiratívnych príbehov našich krajanov a krásnych zákutí sveta. Štáb relácie zavedie divákov každý piatok neskôr večer do zaujímavých destinácii po celom svete, aby prostredníctvom televíznej obrazovky spoznali nové kultúry a zvyky týchto miest.

Očami Slovákov, ktorí dlhodobo žijú za hranicami Slovenska, objavia nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície, kultúru a gastronómiu. Nová séria ich zavedie na fascinujúce miesta od ďalekej Ázie, cez Európu, až do severnej Ameriky. Ukáže osobitý pohľad na veľkomesto Tokio, ale aj čínske Ningbo. Nebudú chýbať krásy a chute Indonézie na Lomboku, či v Jogjakarte a konečne dostane priestor aj Kanada. Štáb nezabudne ani na nádherne miesta Európy a navštívi Azorské ostrovy a Sardíniu.

Sobotné večery budú aj na jeseň patriť obľúbeným zábavným reláciám. Večer na Jednotke odštartuje o 20.30 h premiérovými časťami vedomostnej šou Záhady tela, v ktorej moderátor Marián Miezga privíta opäť zábavných súťažiacich zo Slovenska aj z Českej republiky. Nasledovať bude populárna talkšou Petra Marcina Neskoro večer so zaujímavými hosťami, hudobnými vystúpeniami a množstvom zábavy.

Ešte pred večernou zábavou bude sobotný podvečer na Jednotke počas jesene opäť patriť rodinnému magazínu Neposlušní s obľúbeným profesionálnym psím koučom Jurajom Ferkom. Aj v novej sérii, ktorá odštartuje už 7. septembra, navštívi niekoľko slovenských rodín a pomôže im lepšie porozumieť ich štvornohým miláčikom. Na začiatku každej epizódy spozná neposlušného psíka a jeho majiteľov, ktorých postaví pred náročnú 21-dňovú výzvu. Rodina s problémovým domácim maznáčikom dostane rady a tipy, ako zvládnuť zložité situácie, ktoré zažíva. Po 21 dňoch sa kouč do rodiny vracia, aby zistil, čo sa v skutočnosti podarilo a čo nie. A tentokrát možno nepôjde len o psíkov.

Nedeľný prime-time na Jednotke bude v úvode mesiaca patriť filmom Indián, FatimaTeória Tigra.

Od 29. septembra sa na televízne obrazovky vráti úspešná šou, v ktorej svoje pekárske a cukrárske umenie predvádzajú amatérske pekárky a pekári. Aj v štvrtej sérii šou Pečie celé Slovensko sa diváci môžu tešiť na výnimočné pekárske a cukrárske výzvy, jedinečné recepty a neopakovateľnú priateľskú atmosféru.  Programom bude sprevádzať osvedčená moderátorská dvojica Juraj BačaMilan „Junior“ Zimnýkoval. Zručnosti nového tucta talentovaných súťažiacich budú hodnotiť profesionálne cukrárky Petra Tóthová Jozefína Zaukolcová. V areáli kaštieľa Theresia Chateau v Bernolákove čakajú na súťažiacich opäť originálne výzvy, ktoré divákom ponúknu okrem zábavy aj množstvo sladkej inšpirácie. „Pred natáčaním tejto šou mám stále rešpekt. Keď robíte sledovanú reláciu, nechcete nič pokaziť a zároveň musíte potvrdiť, že ste v tom stále dobrý a tá ďalšia séria bude minimálne tak dobrá, ako tá predošlá, ak nie lepšia. Je to však radosť, lebo v stane je vždy veľmi pozitívna atmosféra a podľa mňa je to vidieť následne aj na obrazovke. V tejto sérii bude aj jedna novinka, ktorou sme sa inšpirovali zo zahraničia a verím, že divákov pobaví,“ hovorí režisér šou Jeffo Minařík. Aj štvrtá séria šou Pečie celé Slovensko im v 12 – tich epizódach  predstaví nielen slovenskú tradíciu v pečení a cukrárstve, ale zároveň pomôže amatérom preraziť a stať sa profesionálmi. Šou odvysiela Jednotka každú nedeľu o 20.30 h.

V nedeľný podvečer o 18.10 h ponúkne Jednotka druhú sériu gastronomickej relácie Veľkou lyžicou, ktorá divákom postupne predstaví cestu ďalších ingrediencií na Slovensko, ich lokálne pestovanie, zaujímavosti a unikátne recepty, ktoré oživia každú domácnosť. Reláciou budú opäť sprevádzať Peter „Šarkan“ Novák a Octavia McKenzie. Nová séria odštartuje už v nedeľu 8. septembra a diváci sa v nej dozvedia všetko o baze, čerešniach, zmrzline, jahodách, moruši, maku, paprike, kukurici, ale navštívia aj tradičné trhy a dostanú inšpiratívne tipy, ako sa pripraviť na zimu. Octavia znovu navštívi farmy, chovy, dediny a hlavne ľudí, ktorí sa pestovaním a spracovaním vybranej suroviny zaoberajú, kým Šarkan vyspovedá zaujímavých hostí, odborníkov, známe tváre a so šéfkuchárom divákom poradí ako so surovinou správne, a v receptoch aj originálne, pracovať. 

Dvojka

Prvý  viacjazyčný seriál Slovenskej televízie

Slovenská televízia uvedie na jeseň na Dvojke prvý  viacjazyčný televízny seriál s názvom Pressburg, ktorý prepája život jazykovej menšiny so slovenskou väčšinou v súčasnej Bratislave. Osemdielny dramedy príbeh o rôznorodosti bude Dvojka vysielať od 6. septembra každý piatok o 21.30 h. Seriál Pressburg sa vysmieva zo stereotypov a predstavuje hľadanie identity vo viacjazyčnom prostredí cez príbeh lásky Slovenky Zity (Anna Jakab Rakovská) a Maďara (Attila Matusek). Domased Attila a svetobežníčka Zita sa napriek malej pravdepodobnosti stretnú a zamilujú sa. Rozdielnosť ich pováh, zázemia aj názorov na svet však predurčuje tento vzťah na zánik. Dvojica sa ale pokúsi o lásku zabojovať.

V seriáli sa objaví aj množstvo ďalších známych hercov. Zitinu starú mamu, trojjazyčnú Prešporáčku, si zahrá herecká ikona Zuzana Kronerová a v epizódnych postavách sa objavia aj Petra Polnišová, Gregor Hološka, či Lukáš Frlajs. Režisérom je Csaba Molnár a scenár napísali Jakub Medvecký, Csaba Molnár, Lucia Molnár Satinská, Emese Varga, Diana Lengyel. „Spolu s postavami nášho seriálu hľadáme odpovede na otázku, aká je správna rovnováha medzi multikultúrnosťou a ochranou našich hodnôt. Dôležitým rozmerom je rozšíriť obzory divákov, ponúknuť im alternatívy, pravdivejší, ale zároveň zábavný a obohacujúci pohľad do života menšín na Slovensku,“ hovorí režisér Csaba Molnár.

Dejovo má seriál tri roviny. Prvou je príbeh Attilu, mladého muža, Maďara zo Slovenska, ktorý je hrdý na svoje korene. Nenávidí Bratislavu, ale musí si v nej hľadať prácu, ak chce zachrániť rodinný sad. Druhá rovina predstavuje Zitu, mladú cestovateľku z Bratislavy, ktorá je stelesnením európskej identity. Stretnutie s Attilom je donúti rozmýšľať o tom, kde je jej domov. Tretiu rovinu predstavuje undergroundová južnoslovenská aktivistická skupina Beťári, ktorá smiešne aj vážne bojuje za svoje jazykové práva. Napriek tomu, že prvá časť je prevažne v maďarskom jazyku, nebude to tak počas všetkých častí. Viacjazyčnosť seriálu riešia titulky a seriál Pressburg prinesie na televízne obrazovky úvahy o multikulturalite a jej prínose pre spoločnosť.

Premiérové dokumenty, ktoré stoja za pozornosť

Dňa 28. októbra 1924 v Košiciach odštartovalo 17 pretekárov, aby o necelých sto rokov dobehlo do cieľa 2168 bežcov. Košický maratón, ktorý je najstarším maratónom v Európe, oslávi tento rok 100 rokov. Mesto bolo počas tohto obdobia pod správou štyroch štátnych útvarov, režimy sa menili, maratón ostal. Premiérová 5-dielna dokumentárna séria Maratónske príBEHy odštartuje na Dvojke už 1. septembra o 20.10 h a cez 100-ročný príbeh tohto športového podujatia rozrozpráva aj dejiny metropoly východu. Na jeseň ponúkne Dvojka v premiére aj ďalšie dokumenty Slovenskej televízie – problém moderného otroctva priblíži dokument Obchodovanie s ľuďmi, intímnu spoveď matky o traumách z predčasného pôrodu a špeciálnej opatery dieťaťa so znevýhodneniami vyrozpráva dokument Šedá zóna. Diváci Dvojky sa môžu tešiť aj na premiérové epizódy medicínskeho dokumentárneho seriálu Moja diagnóza a nové silné príbehy rodín predstaví aj seriál Família.

Najsledovanejšie sobotné popoludnie na Dvojke s novým magazínom

Sobotné popoludnie patrí na Dvojke už tradične divácky mimoriadne obľúbeným hobby magazínom. Jeseň prinesie nielen premiérové epizódy známych relácií, ale aj novinku v podobe novej relácie Komu sa nelení, tomu sa zelení (od 14. septembra každú druhú sobotu). Tanečník Lacko Cmorej v novom magazíne predstaví praktické rady pre všetkých, ktorí sú „leniví“ alebo nemajú čas sa venovať svojej záhradke či balkónu.

Okrem novinky sa diváci môžu tešiť od 7. septembra aj na nové epizódy obľúbenej relácie Farmárska revue a každú druhú sobotu aj na premiérové epizódy magazínov Hubačka, Na rybách – Petrov zdarNa zelenej adrese. Tie sa budú striedať s reláciami Herbárium, Halali a novinkou Komu sa nelení, tomu sa zelení. Od 14. septembra sa na obrazovky v premiérových epizódach vráti aj folklórna hitparáda s moderátorkou Katarínou Strojnou Kapura

Seriálové novinky, ktoré si nemôžete nechať ujsť

V septembri uplynie 30 rokov od najtragickejšej námornej katastrofy v Európe – potopenia trajektu Estonia, na ktorého palube zomrelo vyše 850 ľudí. Rovnomenný škandinávsky seriál Estonia mapuje priebeh tragédie aj následné vyšetrovanie príčin nešťastia v 8 epizódach. V slovenskej premiére ho uvedie Dvojka od piatku 6. septembra vždy o 20.35 h.

Od 8. novembra budú piatkové večery na Dvojke patriť premiére seriálu Kafka. V tomto roku si svet pripomenie 100. výročie úmrtia spisovateľa Franza Kafku. Jeho tvorba síce nebola obsiahla, no mala veľký vplyv nielen na európsku literatúru. Seriál s ľahkosťou a jemnou iróniou rozpráva príbeh o celoživotnom priateľstve Kafku s Maxom Brodom, o jeho láske Milene aj o problémovom vzťahu s otcom.

Fanúšikovia celosvetového seriálového hitu Príbeh služobníčky sa môžu tešiť na premiéru piatej série na Dvojke od 7. septembra vždy v sobotu o 22.00 h. Od 16. novembra ho v neskorom sobotnom večernom čase vystrieda premiérový seriál Il Cammorista. Taliansky kriminálny seriál predstavuje príbeh mafiána, ktorý si aj spoza mreží dokázal vybudovať obrovský vplyv v Neapole 60-tych rokov minulého storočia. Trezorový seriál oscarového režiséra Giuseppe Tornatoreho vznikol pred takmer 40-timi rokmi a vychádza zo skutočného príbehu mafiánskeho bossa Raffaela Cutola. 

Rozhovory s inšpiratívnymi osobnosťami aj plodné diskusie

Dvojka ponúkne aj počas jesene talkšou s rôznymi osobnosťami spoločenského života nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia a tiež inšpiratívne diskusie k aktuálnym celospoločenským témam. V pondelky o 21.30 h sa bude moderátor Gregor Mareš so svojimi hosťami rozprávať v talkšou Experiment. Vo štvrtok o 22.00 h bude viesť diskusie o histórii Ľubomír Bajaník v obľúbenej relácii SK Dejiny. Neskorý piatkový večer bude už tradične patriť talkšou Trochu inak s Adelou, v ktorej Adela Vinczeová privíta trojicu inšpiratívnych hostí z najrôznejších oblastí. Talkšou Aleny Heribanovej Anjeli strážni bude patriť sobotný večer (o 20.10 h) a počas jesene privíta v kresle hostí nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

RTVS :24, spravodajstvo a publicistika

Na jeseň sa divákom v najsledovanejšej politickej diskusnej relácii vysielanej na Jednotke aj :24 O 5 minút 12 bude z moderátorského kresla prihovárať nový moderátor Marek Gudiak, ktorý predtým pôsobil v reláciách Ekonomika :24 a Týždeň v ekonomike.

„Ponuku moderovať jednu z najsledovanejších politických diskusných relácií na Slovensku si nesmierne vážim. Zároveň si však uvedomujem veľkú zodpovednosť, ktorú mám voči divákom, obzvlášť v tejto dobe, kedy sa spoločnosť potrebuje spájať a politika ju často rozdeľuje. Budem sa snažiť svoju prácu robiť zodpovedne, s pokorou a s dôrazom na objektivitu a kvalitu informácií,” povedal nový moderátor relácie O 5 minút 12 Marek Gudiak.

Hlavným ťahákom spravodajského okruhu :24 je nepretržité aktuálne spravodajstvo z domova a zo sveta. Redaktori spravodajstva a publicistiky budú aj počas jesene v plnom nasadení mapovať aktuálne dianie a informovať divákov v pravidelných spravodajských blokoch počas celého dňa. Okrem toho ponúkne spravodajský okruh :24 divákom aj v jesennej štruktúre  spravodajské a publicistické relácie Téma :24, Aktuálne :24, Interview :24, Ekonomika :24, Svet :24 či Komentáre dňa, Cez lupu, Reportéri. V televíznej forme bude aj naďalej vysielať rozhlasové diskusné relácie Z prvej rukySobotné dialógy. Rozhlasovú diskusnú reláciu Sobotné dialógy bude od štartu jesennej vysielacej štruktúry viesť moderátor Slovenského rozhlasu Matej Baránek, ktorý v relácii pôsobil aj pred letnou prestávkou.

:Šport

Programová služba :Šport prinesie divákom jesenné vysielanie plné atraktívnych priamych prenosov. Športoví fanúšikovia sa môžu tešiť na tri zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie vo svojej divízii v Lige národov, a to 8. septembra a 14. októbra duel s Azerbajdžanom a 22. novembra si slovenská kvalifikácia zmeria sily so Švédskom. Diváci sa môžu tešiť aj na kvalifikačné zápasy na ME 2025 v basketbale mužov, Diamantovú ligu v Zürichu a Bruseli a preteky v rámci FIM Speedway Grand Prix 2024 v Rige, Vojens a Toruni. Od 10. do 15. septembra ponúkne :Šport divákom aj finále tenisového Davis Cupu. V nedeľu 6. októbra uvidia diváci na :Športe už tradične aj priamy prenos z Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Na jeseň sa diváci môžu tešiť aj na atraktívne preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní zo Söldenu a Gurglu. Prelom novembra a decembra bude patriť Svetovému poháru v biatlone.

Filmové a televízne koprodukcie RTVS

Slovenská televízia a rozhlas je najväčším koproducentom slovenských filmov a mnohé z nich uvedie v kinách a na televíznych obrazovkách aj počas tejto jesene. Televízni diváci sa môžu tešiť na televízne premiéry filmov Tancuj Matylda, Úsvit či komediálnu drámu A máme, čo sme chceli

PR: Filip Púchovský

redakcia PremiumNews