Budú pacienti čakať na operácie dlhšie? Štát napriek sľubom neplatí za zdravotnícke pomôcky

Asociácia SK+MED upozorňuje, že štát aj naďalej nie je schopný uhrádzať svoje záväzky voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok. Dlh každým dňom narastá a aktuálna suma pohľadávok sa vyšplhala už na viac ako 120 miliónov eur. Mnohé firmy, ktoré majú zastúpenie na slovenskom trhu zvažujú odchod, čo môže paralyzovať operačné výkony v nemocniciach. Situácia sa napriek mnohým rokovaniam s rezortom zdravotníctva nijako nezlepšila. Členovia SK+MED pritom dlhodobo volajú po systémových zmenách.

„V rámci úhradového mechanizmu čo sa splatnosti pohľadávok týka, sú dodávatelia zdravotníckych pomôcok pre štát na konci jeho priorít. Zdravotnícke pomôcky sú však nevyhnutné pri bežnej operatíve a ich nedostupnosť na trhu môže úplne paralyzovať operačné výkony v nemocniciach,“ vysvetľuje Katarína Danková, výkonná riaditeľka asociácie SK+MED s tým, že mimoriadnu situáciu sleduje aj Európska komisia, ktorá v tejto veci podala na Slovensko žalobu a na 19. septembra 2024 je avizované vynesenie rozsudku.

„Dlh každým dňom narastá a zo strany rezortu zdravotníctva nie je žiadna snaha o jeho splatenie voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok. Neevidujeme ani žiadny návrh na systémovú zmenu tak, aby nemocnice dlhy nevytvárali. Práve naopak, vnímame zhoršenie platobnej schopnosti nemocníc aj vďaka významnej strate VšZP, ktorej fungovanie môže byť do konca roka ohrozené. Členovia SK+MED dlhodobo poukazujú na to, že oddlženie nie je riešením a voláme po systémových zmenách v slovenskom zdravotníctve. Robíme všetko pre to, aby sa situácia zlepšila a aby v konečnom dôsledku neutrpel pacient. Žiaľ, doposiaľ sme neboli vypočutí,“ dodala.

Najväčšiu neschopnosť splácať svoje pohľadávky voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok majú štátne nemocnice. Z nich niektorým už hrozí exekúcia a mnohé nie sú v dobrej finančnej kondícii. Nemocnice tlačia pred sebou obrovský dlh, ktorý zo dňa na deň rastie a firmy združené v asociácii SK+MED zvažujú svoj odchod zo slovenského trhu. „Ešte pred letom sme mali avízo od niektorých dodávateľov, že prehodnocujú svoje zotrvanie na Slovensku. Situácia sa z ich pohľadu nijako nezmenila a naše spoločnosti sa ocitajú na pokraji platobnej neschopnosti vinou štátu. Aj naďalej hrozí, že budeme čeliť nedostupnosti zdravotníckych pomôcok na našom trhu, čo môže úplne paralyzovať operačné výkony v nemocniciach. Následkom toho môže byť odkladaná plánovaná operatíva a čakacie lehoty sa pre pacientov môžu ešte viac predĺžiť. V konečnom dôsledku na neschopnosť štátu plniť si svoje povinnosti doplatí pacient,“ uviedla Danková.

Členovia SK+MED Ministerstvo zdravotníctva SR opätovne vyzývajú na urýchlenú nápravu vo veci splatenia pohľadávok, ktorých suma narastá a aktuálne dosahuje už vyše 120 miliónov eur. Volajú po koncepčnom riešení financovania zdravotníctva s jasnou víziou. „Máme za sebou mnohé stretnutia s rezortom zdravotníctva, prísľuby o oddlžení a dohodnutí časového rámca na úhradu nezaplatených pohľadávok, urgovali sme parlamentný výbor pre zdravotníctvo aj poslancov NR SR. Situácia sa však nijako nerieši. Rezort zdravotníctva tlačí pred sebou problém, ktorý je z dlhodobého hľadiska neudržateľný,“ uzavrela výkonná riaditeľka SK+MED.

PR: Katarína Leschinger

Martin Petráš

redakcia PremiumNews