CELIATICI SI PRIPLATIA ZA BEZLEPKOVÉ POTRAVINY

GASTROENTEROLÓGOVIA NESÚHLASIA S NÁVRHMI MINISTERSTVA ZDRAVOTNÍCTVA A ŽIADAJÚ ZMENY V PRIPRAVOVANEJ LEGISLATÍVE 

Pacientov s celiakiou čakajú zmeny. Hrozí, že si za bezlepkové potraviny priplatia. Od 1. októbra tohto roka Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje úpravu množstevných limitov bezlepkových surovín a potravín. Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS) považuje navrhované zmeny za jednoznačný krok späť v starostlivosti o pacientov s celiakiou a ministerstvo vyzýva, aby navrhované úpravy ešte prehodnotilo. 

„Pri zlej ekonomickej situácii nášho zdravotníctva vieme akceptovať vyradenie niektorých doplnkových bezlepkových potravín, považujeme za racionálne aj rozdelenie na dve skupiny L2 a L3, čo zjednodušuje predpisovanie týchto potravín tým pacientom, ktorí sú kvôli svojej diagnóze na takéto potraviny odkázaní. Problém je, že registrujeme zvýšenie doplatku na väčšinu bezlepkových surovín a potravín. Pacienti tak budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Okrem zvýšenia cien na tieto potraviny v navrhovanej legislatívne vidíme ešte jeden problém. Zásadne nesúhlasíme so zmenou množstevných limitov, ktoré boli stanovené nesprávne,“ vysvetľuje prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Podľa nového návrhu je v skupine L3, teda prirodzene bezgluténových potravín, daný limit 2 kg na 1 mesiac, a to spoločne na cestoviny, chlieb aj pečivo. Ide o rovnaké množstvo potravín ako pre deti do 5 rokov a deti vo veku 10 až 15 rokov. Pre dospelého človeka podľa SGS takéto množstvo jednoducho nestačí. „Pre bezlepkové suroviny ako múka, krupica či strúhanka je naopak daný limit 10 kg, čo je zase zbytočne veľa,“ doplnila MUDr. Božena Pekárková, predsedníčka Pracovnej skupiny pre celiakiu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

Slovenská gastroenterologická spoločnosť navrhuje úpravu limitov v kategorizačných skupinách, a to pre L2 na 6 kg, L3 na 6 kg a u detí zmeniť L2 a L3 v identickom pomere. „Takýmto spôsobom by sme dosiahli celkové množstvo potravín ako bolo pôvodne navrhnuté a celiatici by tak neboli vyčlenení na okraj ostatnej populácie. Už aj tak žijú s rôznymi obmedzeniami, pričom musia dbať na dodržiavanie správnej diéty a stravovania. Celiatikov je každým rokom viac, sú to deti, mladí ľudia, ale aj ľudia v produktívnom veku. Tieto zmeny si v praxi, tak ako sú aktuálne navrhované, naozaj nevieme predstaviť. Veríme, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočuje nielen odborníkov, ale aj samotných pacientov a že pripravované zmeny v ich prospech prehodnotí,“ uzavrela B. Pekárková.

PR: Katarína Leschinger

Martin Petráš

redakcia PremiumNews