Cestovanie letecky s domácim zvieratkom

Aké podmienky platia, ak si chcem na dovolenku zobrať mačku či psíka?

BRATISLAVA – V období leteckej dovolenkovej sezóny, ktorá je v najväčšom rozsahu citeľná na letisku od júna do konca septembra, prináša Letisko M. R. Štefánika 4. časť praktických rád pre cestujúcich. V 4. časti vysvetľujeme, aké podmienky platia pri leteckej preprave domácich zvierat.

Preprava domácich zvierat – pes, mačka, králik, činčila

V prípade leteckej prepravy zvierat treba rozlišovať prepravu zvierat na palube lietadla, v batožinovom priestore lietadla a na samostatnej leteckej nákladnej linke, tzv. cargo linke.

Preprava zvierat na palube lietadla

Nie každý letecký dopravca umožňuje prepravu zvierat na palube lietadla, výnimkou je iba vodiaci pes. Živé zvieratá môžu byť zároveň prepravované iba do krajín, ktorých miestne zákony to povoľujú.  Ak to dopravca vo svojich prepravných podmienkach povoľuje, na palube lietadla môže byť s cestujúcim aj jeho štvornohý miláčik – obvykle sa to vzťahuje na psa, mačku, králika alebo činčilu. Zviera musí byť umiestnené v špeciálnej prepravke s pevným nepriepustným dnom a otvormi na dýchanie, pričom letecká spoločnosť si stanovuje hmotnostné a rozmerové limity nielen na samotnú prepravku, ale i prepravované zviera. Samozrejme, cestujúci musí prevoz zvieraťa dopravcovi vopred nahlásiť a zaplatiť zaň podľa cenníka leteckej spoločnosti. 

Súčasťou schránky by mala byť aj strava a voda pre zviera potrebná počas letu. 

Preprava zvierat v batožinovom priestore lietadla

Obdobné podmienky platia pri preprave zvierat v batožinovom priestore lietadla, kde musí byť schránka označená menom, adresou a telefónnym číslom prepravovateľa, rovnako by mali byť pripojené inštrukcie na kŕmenie zvieratka. Samozrejmosťou sú príslušné doklady k zvieratku, ktoré by mali obsahovať informáciu o zdravotnom stave zvieraťa potvrdenú veterinárom či o očkovaní zvieraťa proti besnote. Niektoré krajiny zároveň ukladajú prísne karanténne predpisy na každé zviera, ktoré vstúpi do krajiny. 

Niektorí dopravcovia majú pevnú sadzbu na prepravu zvieraťa, u iných sa poplatok za prepravu líši v závislosti od hmotnosti zvieraťa vrátane prepravného kontajnera, rozmerov prepravky a vzdialenosti cieľovej destinácie. Preto je potrebné, aby sa cestujúci s podmienkami leteckého dopravcu pred samotnou kúpou letenky vopred dôkladne oboznámil.  

Zakázaná preprava zvierat na palubách lietadiel

Väčšina dopravcov neprepravuje na palubách lietadiel hady a iné plazy, divé/dravé zvieratá či bojové psy, alebo vtáky.

Podmienky prepravy zvierat jednotlivých leteckých spoločností:

Ryanair (21 pravidelných destinácií)

Wizz Air (lety do/z Skopje a Londýna-Lutonu)

Obaja dopravcovia neprepravujú zvieratá, výnimkou je len vodiaci pes.

Pegasus Airlines (lety do Istanbulu, Antalye a prestupné spojenia)

Prepravuje zvieratá staršie ako 3 mesiace, neprepravuje však útočné psy, akými sú pitbully, bulldoci či rottweillery. Zvieratko s max. hmotnosťou 8 kg musí byť umiestnené v prepravke, alebo zvieracej taške, s max. rozmermi 32 cm x 32 cm x 50 cm a môže byť prepravené na palube lietadla. V jednej klietke môžu byť umiestnené max. 2 mačky alebo 2 psíky, ak ide o šteniatko s matkou. Zvieratá s väčšími rozmermi alebo väčšou hmotnosťou sú umiestnené v klimatizovanom podpalubí. Všetky zvieratká musia mať očkovací preukaz, zdravotný preukaz a tzv. Pet pass. Cestujúci so zvieratami nemôžu sedieť na sedadlách pri únikových východoch. 

Aegean Airlines (lety do Atén a prestupné spojenia)

Každý cestujúci si môže zobrať so sebou na palubu max. 1 zvieratko (iba pes alebo mačka) s hmotnosťou do 8 kg, za ktoré zaplatí príslušný poplatok. Ak však cestuje cestujúci s dieťaťom do 2 rokov, cestovať aj so zvieraťom už povolené nie je. Ak má cestujúci rezervované prestupné spojenie v Aténach, zviera nemôže v podpalubí cestovať na prestupnom spojení dlhšie ako 3 hodiny.

Smartwings (dovolenkové pravidelné a charterové lety z BTS)

Dopravca Smartwings prepravuje letecky psov a mačky, ktorých prepravu treba nahlásiť prostredníctvom kontaktného formulára do 48 hodín pred odletom. Poplatok za prepravu je 75 eur (hmotnosť do 8 kg, preprava v kabíne lietadla) alebo 150 € (hmotnosť 8 až 32 kg, prepravu v nákladovom priestore). Každé zviera musí mať vlastnú vzdušnú prepravku s pevným dnom, v ktorej sa môže postaviť a otočiť. Maximálna veľkosť prepravky pre použitie v kabíne pre cestujúcich je 43x30x27cm. Prepravu zvierat môže dopravca z prevádzkových alebo kapacitných dôvodov odmietnuť.

Zvieratá nie je možné prepravovať ani na letoch do/z Dubaja a Marsa Alam. Ak je let súčasťou zájazdu s cestovnou kanceláriou, záujemca si objednáva prepravu zvierat v cestovnej kancelárii.

Prepravuje sa vodiaci pes pre nevidiacich bezplatne?

Vodiaci pes pre osoby so zrakovým postihnutím je podľa prepravných podmienok väčšiny leteckých spoločností prepravovaný bezplatne. Je potrebné mať so sebou európsky pas pre zvieratá – EU pet passport, prípadne dokumentáciu potvrdzujúcu výcvik asistenčného psa. 

Mgr. Veronika Demovičová, PhD.

hovorkyňa/spokesperson

videopressagency.sk

redakcia PremiumNews