Chcú žiť na Slovensku a ukazujú mladým, ako sa ani v náročných časoch nevzdávať. Študenti Sokratovho inštitútu menia našu krajinu

Ako sa stať Hrdinom histórie? Anna Demovičová v týchto dňoch obhájila svoj študijný projekt s rovnakým názvom na Sokratovom inštitúte. “Snažila som sa motivovať mladú generáciu, aby aj v ťažších spoločenských časoch verili v možnosť zmeny a snahu spoločensky sa zapájať, namiesto odchodu do zahraničia,“ vraví. Spolu so žiakmi základných a stredných škôl hľadali, kde je hranica medzi národnou hrdosťou a radikálnym nacionalizmom. Aktuálne pripravujú mobilnú aplikáciu – hru, ktorá má za cieľ inšpirovať žiakov k pozitívnemu vzťahu k národnej histórii.

Anna Demovičová nie je jediná študentka 11. ročníka Sokratovho inštitútu, ktorá opäť dokázala, že dobročinnými projektmi sa dá meniť Slovensko na krajinu, kde sa oplatí žiť a zostať. Ďalší absolventi pomohli napríklad naštartovať záchranu historického pivovaru v Banskej Bystrici, oživiť kultúru v Poprade, rozvíjať sebavedomie tínedžeriek v Seredi či spustiť osvetovú kampaň o ochrane sluchu na hlučných koncertoch.

Kristián Néky sa v rámci svojho projektu pustil do obnovy historického pivovaru v srdci Banskej Bystrice, ktorý dlhodobo chátra. Okolo pivovaru sa mu podarilo vytvoriť komunitu ľudí, ktorým osud tejto technickej pamiatky nie je ľahostajný, a spoločne zorganizovali v priestoroch pivovaru týždňové umelecké sympózium. “Nebyť tohto miesta a zapálených ľudí, ktorých spája snaha o jeho záchranu, zrejme by som rozmýšľal, či vôbec má zmysel na Slovensku zostať,” dodal Kristián.

Jana Mlynarčíková sa po rokoch strávených v zahraničí vrátila na Slovensko. Spoločne s ďalšími nadšencami z Popradu premenila bývalú drevársku dielňu na kultúrny priestor Koľaj 22, v ktorom sa pravidelne konajú prednášky, koncerty a festivaly. “Pomáhame oživiť kultúru v meste, v ktorom dlhodobo vnímame nedostatok kultúrnych príležitostí. Zároveň chceme, aby šikovní mladí ľudia a umelci ostávali v Poprade a mohli sa tu rozvíjať,” uviedla Jana.

Študentkou Sokratovho inštitútu je i Viktoriia Parokonna, Ukrajinka, ktorá na Slovensko prišla v roku 2022 v dôsledku vojny. Usídlila sa v Seredi, kde sa rýchlo začala aktivizovať v komunitnom centre Priestor. V roku 2023 spustila ročný vzdelávací program pre tínedžerky zo Serede, ktorým pomáha objaviť ich potenciál a budovať sebavedomie.

Kristína Slivková zase spustila osvetovú kampaň na ochranu sluchu na festivaloch a koncertoch. Spolu s priateľmi založila iniciatívu Nehuč, ktorá sa snaží zvýšiť povedomie o ochorení tinnitus (pískanie v ušiach) a chodí na hudobné akcie rozdávať ľuďom štuple do uší.

Tieto a ďalšie projekty študentov a študentiek 11. ročníka Sokratovho inštitútu dokazujú, že na Slovensku stále ostáva množstvo mladých šikovných ľudí, ktorí majú odhodlanie rozvíjať svoje dediny a mestá a meniť Slovensko na krajinu, v ktorej sa oplatí žiť a zostať.

PR: Eva Sládková

Martin Petráš

redakcia PremiumNews