Cyklopruhy v Bratislave: Bezpečnosť v súlade s plánmi

Od spustenia nových cyklopruhov v Bratislave sa okolo nich dvíha vlna kritiky. Dopravný inšpektorát spoločne s políciou upozornili na ich úzkosť a nesúlad s normami. Hlavnou témou je úsek na Vajanského nábreží, kde sa stretáva problém šírky pruhov pre cyklistov a vozidlá.

Nová cykloinfraštruktúra mala priniesť výrazné zmeny v doprave medzi Mostom SNP a Šafárikovým námestím. Avšak, miesto, kde sa cyklopruhy zužujú, sa zúžili aj jazdné pruhy pre vozidlá. Preto majú veľké autobusy MHD problém s prispôsobením sa. Ich šírka vstupuje do úzkeho cyklistického pruhu, čím vytvára potenciálne nebezpečné situácie.

Občiansky aktivista upozornil krajský dopravný inšpektorát, ktorý následne políciou premeral viacero úsekov na Vajanského nábreží. Zistenia potvrdili nesúlad s normami, čo viedlo k naliehavosti riešenia tejto situácie.

Na toto sa vyjadril hovorca hlavného mesta Peter Bubla, ktorý priznal, že pôvodné plány sa líšili od reálneho stavu. Aktualizáciou plánov sa mesto snaží dosiahnuť kompromisnú šírku pruhov vo výške 2,75 metra, ktorá by mala zosúladiť realitu s požiadavkami predpisov.

redakcia premium news