Deti milujú knihy… Tu sú 4 novinky, ktoré sa oplatia prečítať

Deti, ktorým rodičia čítajú, alebo si samé listujú v knižkách, dosahujú lepšie výsledky v škole a sú viac pripravené na každodenný život. Tvrdia to mnohé prieskumy. Čítanie im rozširuje slovnú zásobu, zlepšuje koncentráciu a trpezlivosť, skvalitňuje porozumenie reči – hovorenej aj písanej, čo je nesmierne dôležité pre jeho budúci život. 

V najobľúbenejšej detskej edícii Stonožka vychádza každý mesiac niekoľko nových knižiek pre deti – menšie aj väčšie. Obrázkové, leporelá, detské encyklopédie, aj príbehy, ktoré potešia detskú dušu, ale tiež poučia.
Dnes sme pre vás vybrali 4 knižky – pre deti od troch do osem a viac rokov. 

Najkrajšie rozprávky starého otca

Nádherná knižka pre deti od 3 rokov, ktorú z francúzštiny preložila Karolína Holmanová. Najkrajšie rozprávky starého otca sú roztomilé rozprávky pre krásne zaspávanie…

Objavte s polárnym zajačikom Mrázikom vzácny poklad, prijmite pozvanie na slávnostný olovrant v Štebotavej škole a ochutnajte výborný sladký koláčik. Vydajte sa na výlet s dobrosrdečným psíkom Packom a preleťte nočným lesom na krídlach starého výra Emila. Zasúťažte si s kozičkou Rozálkou – dajte si však pozor, aby ste sa nepopučili od smiechu. Alebo sa naučte s nebojácnym kocúrikom SuperMurkom prekonať svoj strach!

Na stránkach tejto knihy pred vami jedna po druhej ožijú rozprávky plné nehy, dobrodružstva a farieb. Ich hrdinovia vám zaručene vyčaria tie najsladšie sny.

Ak si vás získala kniha Najkrajšie rozprávky starej mamy (vyšla v IKARe roku 2023), zbystrite pozornosť! Ďalšia kniha z pera Karine-Marie Amiotovej doplnená o jemné ilustrácie talentovanej Julie Mellanovej vyčarí úsmev na perách všetkým čitateľom a stane sa nerozlučným spoločníkom nielen pred spaním.

Tiger

Pre deti od 8 rokov tu máme ďalší príbeh zo série Príbehy o zvieratách, v ktorej už vyšli knižky Na medvedej stope a Tajomstvo jazvečej nory. Teraz je tu teda Tiger, neobyčajný príbeh o divých zvieratách, dobrých aj zlých ľuďoch a o tom najcennejšom – o slobode.

Tigrito je hviezda cirkusu Paradiso. Jeho strhujúcim skokom cez horiacu obruč tlieskajú každý večer davy divákov. Keď sa však tiger jedného dňa vzbúri, riaditeľ cirkusu sa ho rozhodne predať…

Tak sa začína príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami – zadržaním nelegálneho transportu tigrov na poľsko-bieloruskej hranici – a postavou riaditeľky poznanskej zoologickej záhrady Ewy Zgrabczyńskej, ktorá prišla zvieratám na pomoc. Vďaka poetickému jazyku Cezaryho Harasimowicza a dojímavým ilustráciám Marty Kurczewskej vo vás Tigritov príbeh zanechá hlbokú stopu. Knihu preložil Ladislav Holiš. 

Miška a jej malí pacienti: Leopardovi na stope

Mimoriadne obľúbená séria Miška a jej malí pacienti pokračuje ďalšími príbehmi.
Miška a jej malí pacienti: Leopardovi na stope sú nové príhody výnimočnej veterinárky Mišky a jej najlepšieho priateľa psíka Popíka pre staršie čitateľky a čitateľov. Knižku pre deti od 7 rokov preložila z poľštiny Silvia Kaščáková, ktorá prekladá celú sériu. 

Miška s mamou a Popíkom sa vyberú na trh. Tam stretnú Miškinho kamaráta, ktorý pomáha svojmu ujovi v stánku s kvetmi. Pozorný Popík si na parkovisku všimne malého dalmatínca Leoparda priviazaného k autu. Jeho nezodpovedným majiteľom je jeden z miestnych predajcov. Miška chce Leopardovi pomôcť, ten však nečakane zmizne. Pri hľadaní malého utečenca narazia deti na domček pri lese. Obýva ho staršia pani, ktorá sa ujala svorky opustených psov. Podarí sa deťom pomôcť pani Oľge a jej zverencom?

Leopardovi na stope je tretí zväzok dobrodružstiev Mišky a Popíka, ktorý namiesto poviedok prináša skúsenejším čitateľom dlhší ucelený príbeh rozdelený na kapitoly.

Dobrú noc, sestrička

Čarovné čítanie na dobrú noc, ktoré je oslavou jedinečného sesterského puta. Autorka Katherine Schwarzenegger Pratt sa jednoduchou, jemnou prózou delí o príbeh dvoch sestričiek, prostredníctvom ktorého deťom ukazuje rôzne druhy sesterskej náklonnosti a lásky. Kniha Dobrú noc, sestrička je pre deti od troch rokov a preložila ju Michaela Hajduková.

Katka je veľmi šťastná! Konečne bude spať po prvý raz sama vo svojej novej izbe pre veľké dievčatá. Jej mladšia sestra Tinka je však trochu smutná a nervózna, že bude v ich starej izbičke bez nej. Preto jej Katka predstaví svoj plán: všetky obľúbené hračky nechá Tinke, aby jej pomáhali prekonať strach, dodávali jej odvahu či tvorivosť, alebo ju jednoducho rozosmiali vždy, keď bude smutná. Ona ich už predsa nebude potrebovať, veď je veľká! No v noci sa za oknom strhne strašná búrka a práve Katka bude napokon tá, ktorú náhle prepadne pocit osamelosti… Našťastie je ešte stále nablízku Tinka, ktorá povzbudí sestru v ťažkej chvíli.

PR: Mgr. Milan Buno

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *