DIVADLO NOVÁ SCÉNA UVÁDZA PREMIÉRU PÔVODNÉHO SLOVENSKÉHO MUZIKÁLU MOJŽIŠ

Divadlo Nová scéna uvedie v dňoch 25. a 26. októbra 2024 svetové premiéry pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš. Inscenácia na motívy známeho biblického príbehu dostala atraktívnu, modernú scénickú, hudobnú i tanečnú podobu. V réžii Patrika Vyskočila sa v hlavných úlohách predstavia Lukáš Pišta, Patrik Vyskočil, Dárius Koči, Richard Autner, Mirka Gális Partlová a Barbora Švidraňová.

Na javisko Divadla Nová scéna sa po rokoch opäť dostáva biblický príbeh. Po muzikáloch Evanjelium o Márii, Jozef a jeho zázračný pestrofarebný plášť a František z Assisi je tu príbeh Mojžiša a Exodu, príbeh, ktorý fascinoval tvorcov po stáročia a ktorý inšpiroval aj autora námetu, spoluautora libreta, textov piesní a hudby Patrika Vyskočila:

„Prvé moje stretnutie s  príbehom Mojžiša bolo na hodinách náboženstva, neskôr v dospelosti ma inšpiroval film Ridleyho Scotta Exodus, ako aj film Mojžiš s Benom Kingsleym v titulnej postave a dokonca aj  jedna z mojich najobľúbenejších animovaných rozprávok Princ Egyptský  s fenomenálnou hudbou Hansa Zimmera.  Myšlienka muzikálovo spracovať príbeh Mojžiša prišla niekedy v čase začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, z ktorej začali na Slovensko prúdiť húfy ľudí hľadajúcich útočisko. Preto som si zvolil práve Mojžiša a tému biblického Exodu. aby som na jeho základe postavil silný príbeh hľadania kultúrno národnostnej identity, hľadania nádeje, viery a odpustenia, ktoré tak veľmi absentujú v súčasnej polarizovanej spoločnosti.

Režisér Patrik Vyskočil spolu s dramaturgom Dávidom Hartlom ako inscenátori už majú za sebou úspešné divadelné projekty Cyrano z predmestia a The Bodyguard, autorsky a inscenačne sa podieľali na hudobno-tanečnej šou Ak veríš zázrakom a množstve koncertov. V prípade Mojžiša ide o ich prvý autorský celovečerný muzikál  a pri jeho tvorbe na spoluprácu oslovili špičkových divadelných tvorcov. Na librete a dialógoch spolupracovali s Petrom Pavlacom, hudbu k muzikálu vytvoril Patrik Vyskočil s Ľubomírom Dolným a na textoch piesní spolupracoval s Jánom Štrasserom. Diváci sa môžu tešiť aj na súčasné moderné choreografie Ladislava Cmoreja a Miroslava Figuru, pôsobivú scénu Martina Hollého a nadčasové kostýmy Ľudmily Várossovej.

Vznikol tak moderný muzikál, ktorý síce spracúva tému spred troch tisícročí, ale svojím vyznením je atraktívny pre všetkých divákov. Tak k nemu pristupoval aj skladateľ a dirigent, zodpovedný za hudobné naštudovanie, Ľubomír Dolný: „Hudba je skomponovaná pre 19- členný orchester, ktorý bude účinkujúcich sprevádzať naživo počas predstavení, vychádza z textu, podporuje ho, ako aj charaktery postáv. Nájdete v nej dobové prvky, náznaky popu i etnickej hudby, to všetko s využitím klasickej novovekej hudby.“

Titulnú postavu Mojžiša stvárňuje v alternácii s Patrikom Vyskočilom skúsený sólista divadla Lukáš Pišta: „Mojžiša zaraďujem v mojom repertoári medzi moje srdcovky. Skúšalo si mi veľmi dobre, pretože je to téma môjmu srdcu veľmi blízka, keďže som veriaci a tento príbeh dobre poznám. Mojžiša stvárňujem ako človeka horkokrvného, spravodlivého, inteligentného. Milujúceho a veriaceho v Boha. Zahrať ho, bolo pre mňa výzvou a súčasne je aj nesmiernou cťou.“

Nadčasovosť tém, ktoré muzikál Mojžiš prináša, sa v plnej miere zrkadlí aj v kostýmoch kostýmovej výtvarníčky Ľudmily Várossovej: „Aktualizácia príbehu zo Starého zákona do súčasnosti je len významovým odtieňom toho, čo sa v dejinách ľudstva deje neustále naprieč storočiami. Dnes to však pociťujeme oveľa naliehavejšie. Sme konfrontovaní s militantnosťou, so xenofóbiou, s mocenskou dominanciou. Náš divák sa musí sám nájsť v príbehu o Mojžišovi. Aby sa v reálnom živote vedel vzoprieť neprávosti, potupe, hlúposti. Aby mal silu odpúšťať a nestratiť nádej. Našich hrdinov stretávame na ulici či v médiách. Na jednej strane pôsobia civilne, na druhej strane si v kostýmoch nesú farebnú pečať chladu, hrôzy, slobody či nádeje. Týmto, ale i rafinovaným strihom, je svet na javisku, takpovediac, súčasne štylizovaný.“

Dlhoočakávaný muzikál Mojžiš prichádza ako prvá premiéra sezóny 2024/2025 na javisko Divadla Nová scéna. Pretože príbehy z Knihy kníh sú stále aktuálne a ľudia sa nemenia – tak ako vtedy i dnes prežívajú  lásku, radosť, smútok, strach, hľadajú svoje korene a miesto pre lepší život.

Svetové premiéry uvedie Divadlo Nová scéna 25. a 26. októbra 2024.

PR: Zuzana Šebestová

redakcia PremiumNews


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *