V dobovej romantickej dráme si bok po boku zahrali jedinečná Juliette Binoche a talentovaný Benoît Magimel. Gurmánsky príbeh rozihrá nielen chuťové zmysly divákov už 9. novembra.
V hrnci buble lahodný vývar, ostrý nôž krája čerstvo natrhané bylinky a o kúsok ďalej v bielom víne odpočíva čerstvo ulovená ryba. Umenie jesť a milovať je pastvou pre oči a poctou francúzskej gastronómii. Rozpráva príbeh gurmána Dodina a jeho šéfkuchára, ktorí spoločne oživujú kulinárske skvosty.Píše sa rok 1885. V rozľahlom dome v údolí rieky Loiry sa začína ďalší deň a kuchárka Eugénia (Juliette Binoche) od skorého rána pobehuje po kuchyni. Výsledkom jej jedinečného talentu a lásky k vareniu sú neuveriteľne chutné jedlá. Už 20 rokov pracuje pre slávneho gurmána Dodina (Benoît Magimel). Spoločne hľadajú a nachádzajú nové, neotrepané recepty, objavujú chute a zdieľajú lásku ku gastronómii. Za tie roky sa medzi nimi vytvorilo silné puto, ktoré je prevoňané úprimnou láskou.Dodin by chcel, aby sa Eugénie stala jeho manželkou. “Patrili ste mi vôbec niekedy?” pýta sa jej v jednej zo scén. Ona však odmieta, nechce prísť o svoju slobodu. Veď ich spolužitie je také dokonalé. Trávia spolu dlhý čas, skúmajú a hľadajú recepty. Nie je to lepšie ako akékoľvek manželstvo? Dodin je však tvrdohlavý, a tak sa rozhodne urobiť niečo, čo ešte nikdy neurobil: varí pre ňu. Možno mu potom povie áno.
“Krása ich vzťahu spočíva v jej neprístupnosti. Dodin je do nej aj po toľkých rokoch stále zamilovaný, pretože má pocit, že ju nikdy nevlastnil ako celok. Časť z nej sa stále bráni,” hovorí vietnamsko-francúzsky režisér filmu Tran Anh Hung, “Divák sa to dozvedá len z náznakov. Rád vytváram momenty, v ktorých je napätie hmatateľné, ale nevyslovené, V živote sú najsilnejšie tie momenty, keď si nie sme celkom istí, čo sa nám náš partner snaží povedať.”Film získal v Cannes cenu za najlepšiu réžiu. Recepty k filmu pripravil Pierre Gagnair, svetoznámy šéfkuchár a držiteľ 14 michelinských hviezdičiek.Vynikajúce recenzie si vyslúžil aj od zahraničných kritikov, ktorí si na filme doslovne pochutnali.“Nemusíte byť gurmánom na to, aby ste si vychutnali túto pikantnú romancu od filmového básnika Tran Anh Hunga. Ale ak ním ste, o to viac si ju zamilujete,” napísal Peter Howell z Toronto Star.“Bývalá dvojica na plátne spoločne zažiari a roky dôverného vzťahu so vzostupmi a pádmi medzi postavami, ktoré hrajú, sú okamžite uveriteľné. Ich spoločná láska k jedlu a vzájomné priateľstvo pôsobia skutočne,” napísal Ard Vijn zo ScreenAnarchy.“Umenie jesť a milovať je úžasne plynulý, typický francúzsky film. Juliette Binoche podáva stále elegantný a výnimočný výkon,” vyjadril svoj dojem Mark Johnson z Awards Daily.“Viac ako príbeh lásky k jedlu a medzi kuchármi je však snímka jedinečným filmovým zážitkom: dáva si načas a vymyká sa mnohým konvenčným zvyklostiam, napríklad v oblasti strihu,” zhrnul Jeff York z The Establishing Shot.
Drámu o láske k tomu druhému i k jedlu Umenie jesť a milovať prináša do našich kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 9. novembra.
Zdroj: Perla Žinčíková