Emócie, potlesk a standing-ovation. Po úspechu svetovej premiéry na MFF v Karlových Varoch uviedli tvorcovia a herci veľkofilm Vlny už aj do slovenských kín

Herečky Táňa Pauhofová, Michaela Majerníková, herci Tomáš Maštalír, Martin Hofmann, Vojtěch Kotek, Vojtěch Vodochodský, Petr Lněnička, producentky Monika Kristl, Wanda Adamík Hrycová a aj režisér Jiří Mádl s ďalším tímom predstavili osobne dlho očakávaný strhujúci triler Vlny našim médiám a prvému publiku. „Česko a Slovensko vôbec nie sú malé krajiny, ako by sa mohlo zdať,“ odkazuje autor veľkofilmu Jiří Mádl.

Vlny zavedú diváčky a divákov do slávnej Redakcie medzinárodného života Československého rozhlasu, kde pracujú pod vedením Milana Weinera odvážni novinári – celebrity svojho obdobia, ktorých plagáty zdobia steny mnohých domácností. Prvým popudom nakrútiť tento film bol pre Jiřího Mádla záujem o ľudí v redakcii. „Zaujala ma kapitola v Súbornej histórii Československého rozhlasu, na jej základe som si kúpil biografiu Věry Šťovíčkovej, Jana Petránka a postupne sa to dalo dokopy. Celú mladosť som vlastne uvažoval len o dvoch povolaniach: diplomat alebo novinár,“ spomína držiteľ mnohých významných cien. „V zahraničnej redakcii sa, aspoň pre mňa, oboje spojilo. Keď som sa stretával s pamätníkmi, bez toho, aby som vedel, kadiaľ sa vydám, najcennejšie pre mňa bolo, ako hovorili o Pražskej jari a o okupácii. Zdalo sa mi, že je to dosť v kontraste s tým, čo o tom období vidíme alebo počujeme,“ pokračuje. Režisérovi sa páčila ich neporaziteľná nálada a podľa neho to boli výpovede víťazov. Ako tvrdí ďalej, vôbec si nepripúšťali, že by nad nimi niekto vyhral pomocou tankov a represií a že by prehrali tým, že by prišli napríklad o prácu. „Mali taký názor, že strach môže vzbudiť každý idiot, no rešpekt málokto. To je rozdiel medzi tým sofistikovaným európskym svetom a primitívnym ruským. Fascinovalo ma to natoľko, že som chcel tento pocit preniesť na divákov,“ dodáva. 

Jiří Mádl vo svojom doteraz najambicióznejšom filme odkrýva skutočné udalosti doby a zároveň poukazuje na dôležitosť rodiny, boj za slobodu či osobné hrdinstvo.

„Pre mnohých je najsilnejšou linkou rodina – sloboda, pre mňa osobne je to najviac o tom, že stojí za to žiť. O chuti do života, akú by sme si mali udržať aj vo chvíľach, ktoré sú temné. Druhý deň sa totiž môže ukázať, že táto temnota niečomu pomohla a môže z nej prameniť niečo dobré,“ hovorí producentka filmu Monika Kristl a producentka Wanda Adamík Hrycová ju dopĺňa: „Vlny treba naozaj vidieť v kine, na veľkom plátne. Režisér Jirko Mádl v tandeme s fantastickým slovenským kameramanom Martinom Žiaranom vytvorili dych berúci napínavý film s veľkou výpravou. Jedinečné na tomto filme sú nové filmové technológie, ktoré nám umožnili pracovať s archívnymi materiálmi ako nikdy doteraz. Znamená to, že Jirko s Martinom našli doteraz nikdy nezverejnené autentické archívne zábery z roku 1968 a vďaka digitalizácii a novým VFX technológiám ich zapracovali do filmu tak, že divák nevidí rozdiel medzi teraz nakrúteným materiálom a zábermi starými 60 rokov. Divákovi to spôsobuje mimoriadne silné emócie.“

Na slávnostnej premiére, ktorá sa uskutočnila v utorok večer v bratislavskom Cinemax Bory Mall, nechýbali ani kameraman Martin Žiaran, kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková, spevák Juraj Benetin, ktorý s Janou Kirschnerovou naspieval k filmu pieseň na tenkom ľade, zástupca distribučnej spoločnosti Bontonfilm Róbert Švec, či plejáda známych tvárí – moderátorka Alena Heribanová s dcérami Barbarou Jagušák a Tamarou Šimončíkovou Heribanovou, herečky Zuzana Vačková, Zuzana Frenglová, Kristína Tormová, spevák Peter „Šarkan“ Novák i topmodelka Barbora Brušková. Snímku v štyroch kinosálach slávnostne uviedla moderátorka Vera Wisterová. Tvorcovia a tvorkyne si na záver okrem dlhého potlesku vyslúžili niekoľkominútový standing-ovation. 

Vlny uvedie Bontonfilm do kín na celom Slovensku od 1. augusta 2024.

PR: Radomír Brhlík

redakcia PremiumNews