Europoslanci za zrušenie obmedzení: Ukrajina by mala mať právo útočiť na vojenské ciele v Rusku

Európsky parlament prijal výzvu, ktorá môže zásadne ovplyvniť dynamiku vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Poslanci, vrátane zástupcov Progresívneho Slovenska (PS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), podporili zrušenie obmedzení brániacich Ukrajine používať západné zbrane proti vojenským cieľom na území Ruska.

Zástupkyne Progresívneho Slovenska, Lucia Yar a Ľubica Karvašová, zdôraznili potrebu dôslednej podpory Ukrajiny. Yar varuje pred klesajúcou podporou Ukrajiny v niektorých členských štátoch, vrátane Slovenska, čo pripisuje vplyvu hybridných operácií zo strany Ruska. Upozorňuje, že obrana Ukrajiny je v podstate obranou celej Európy. Karvašová dodáva, že Ukrajina bude naďalej kľúčovou témou v Európskom parlamente, a že EÚ musí čeliť tejto kríze otvorene.

Podporu zrušeniu obmedzení vyjadrila aj Miriam Lexmann z KDH, ktorá upozornila na systematické zločiny páchané ruskou armádou na Ukrajine. Podľa nej tieto útoky, zamerané na civilnú infraštruktúru, predstavujú vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Lexmann zdôraznila, že Európa musí zaujať jednoznačný postoj proti ruským agresiám.

Táto výzva v Európskom parlamente ukazuje, ako hlboko je otázka podpory Ukrajiny zakorenená v európskej bezpečnostnej politike. Napriek tomu, že rozhodnutie môže zvýšiť napätie medzi Ruskom a Západom, mnohí europoslanci sa zhodujú, že Ukrajina musí mať plnú slobodu brániť svoju suverenitu všetkými dostupnými prostriedkami.

Zdroj: ČTK

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *