Februárová továreň na palacinky

Chladné počasie so sebou často prináša pochmúrnu náladu, ktorej dokáže prepadnúť aj ten najväčší optimista. Viaceré štúdie ale naznačujú ako s tým zatočiť. Sladkou chuťou, ktorá dočasne zníži hladinu kortizolu – stresového hormónu, vďaka čomu budú aj tie najsychravejšie dni príjemnejšie. Po sladkú chuť netreba chodiť ďaleko. Nazrite do portfólia receptov Kuchyne Lidla a vyskúšajte napríklad ikonické palacinky na viacero spôsobov. 

Palacinky sú univerzálne milovaným jedlom, ktoré sa nevzťahuje na jednu sezónu a poteší 365 dní v roku. Okrem toho, že chutia skvele na sladko i na slano, sú dokonca aj veľmi jednoduché na prípravu. Stačí niekoľko základných surovín, ktoré nájdete v každej domácnosti a trošku kreativity.

V Kuchyni Lidla nájdete široký výber receptov – od obľúbených klasík až po originálne alternatívy. Pozrite sa na slanú i sladkú verziu, ktoré premenia vaše obyčajné palacinky na kulinársky zážitok, na ktorý by bol hrdý aj Gordon Ramsey – a to všetko do 30 minút. 

Špaldové palacinky s tvarohom a malinovým coulis

S týmto hravým receptom od dvornej cukrárky Lidla, Veroniky Bušovej, sa v kuchyni rozhodne nudiť nebudete. Tvarohová plnka s malinovým coulis vytvára lahodnú kombináciu chutí, ktorú krásne doplní špaldová múka. Táto múka je skvelou alternatívou pre tradičnú pšeničnú.

Budete potrebovať:

Palacinky

  • 170 g hladkej špaldovej múky Belbake
  • 30 g kakaa Belbake
  • štipku soli Kania
  • 20 g kryštálového cukru Belbake
  • 4 vajíčka
  • 1 žĺtok
  • 400 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 30 g prepusteného masla na opekanie

Plnka  

  • 400 g tučného tvarohu Pilos
  • 40 g medu

Coulis 

  • 150 g malín (mrazené alebo čerstvé)
  • 30 g medu
  • šťavu z citróna 

Kuchynské potreby

  • sitko
  • metličku
  • cukrárske vrecko
  • sekací/ponorný/smoothie mixér
  • panvicu na palacinky

Postup

Palacinky 

Múku preosejeme spolu s kakaom. Pridáme soľ, cukor, vajíčka, žĺtok a trochu mlieka. Rozmiešame dohladka. Postupne prilejeme zvyšné mlieko a hotové cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka bez špičky.

Rozohrejeme panvicu na palacinky a vymažeme ju prepusteným maslom. Na cukrárskom vrecku odstrihneme malú špičku a cesto najprv nanesieme na okraj panvice do tvaru kruhu, ktorý vyplníme mriežkou. Opekáme najprv z jednej strany, opatrne otočíme a dopekáme z druhej strany.

Malinové coulis 

Maliny rozmixujeme spolu s medom a citrónovou šťavou dohladka. Môžeme prepasírovať, aby sme sa zbavili jadierok.

Servírovanie 

Palacinky naplníme tvarohom zmiešaným s medom, môžeme pridať čerstvé maliny a preložíme na polovicu. Dozdobíme malinovým coulis.

Bylinková palacinka 

Ak z akýchkoľvek dôvodov chcete siahnuť po slanom prevedení dezertu, žiaden problém. Šéfkuchár Marcel Ihnačák vám ukáže ako na to. „Palacinky nemusia byť nutne sladké. Pripraviť sa dajú aj v slanom šate a zabodovať môžu rovnako. Vyskúšajte sa hrať napríklad s lososom. Táto vyhľadávaná ryba nepatrí len ku klasickým prílohám, uplatnenie si nájde aj pri spomínaných palacinkách. Veľmi často pracujem pri svojich receptoch s bylinkami a aj tu dokonale doplnia chuť spolu s nátierkou zo syra,“ vysvetľuje Marcel. Toto spojenie by mnohým asi prvotne nenapadlo, no za pokus nič nedáte – možno vás prekvapí, ako naň zareagujú vaše chuťové bunky.

Budete potrebovať: 

  • 350 g hladkej špaldovej múky Belbake
  • 2 vajíčka
  • 300 ml mlieka Pilos
  • morskú soľ v mlynčeku Kania
  • 1 hrsť nasekaných čerstvých byliniek (mäta, petržlenová vňať, pažítka)
  • olivový olej Primadonna
  • 200 g nátierky z čerstvého syra 
  • 100 g baby  BIO špenátu 
  • 150 g ľahko zaúdeného lososa 

Kuchynské potreby

  • metličku na šľahanie
  • panvicu
  • naberačku

Postup

Do misky nasypeme múku, pridáme vajíčka, soľ a trochu mlieka. Suroviny premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vymiešame hladké cesto, do ktorého pridáme nadrobno nasekané bylinky a ešte raz premiešame.

Palacinky pečieme na rozohriatej panvici potretej malým množstvom oleja. Hotové palacinky by mali byť tenké, chrumkavé a zlatohnedé. Palacinky potrieme zľahka nátierkou, na ňu poukladáme lístky špenátu a kúsky lososa.

Servírovanie 

Palacinky podávame s pomarančovým džúsom.

Pre všetkých milovníkov jedla

Diskontnému reťazcu Lidl záleží nielen na tom, aby jeho zákazníci mali prístup k najkvalitnejším potravinám za najlepšiu cenu, ale aj na tom, aby si z nich mohli vykúzliť v pohodlí svojej kuchyne tradičné i exotické jedlá rôznorodých kuchýň. V Kuchyni Lidla nájdete rozsiahly archív receptov, ktorý vás zavedie v pondelok do Ázie a v piatok pokojne môžete vzdať hold talianskej či inej kuchyni. Jedlo by malo spájať, nie rozdeľovať, a práve toto posolstvo Lidl neustále presadzuje.

Baby špenát BIO, 100g, Lidl, 1,22 €

Čerstvé vajcia M, Lidl, 1,89 €

Filet z lososa, 220g, Lidl, 6,93 €

PR: Katarína Winklerová

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *