Festival 4 živly prinesie do Banskej Štiavnice predpremiéry slovenských filmov a množstvo zaujímavých hostí

26. Letný filmový festival 4 živly: SVETLO

7. 11. 8. 2024, Banská Štiavnica

Aktuálny ročník Letného filmového festivalu 4 živly nesie tému CESTA a v Banskej Štiavnici sa počas jeho konania zídu cesty viacerých inšpiratívnych hostí a hostiek nielen z filmovej oblasti. Filmy hrajú v programe prím, no okrem nich sa môžeme tešiť na podnetné diskusie, prezentácie, výstavu i mnoho ďalšieho. 

V predpremiére a za účasti režisérky Evy Križkovej uvedú 4 živly dokumentárny film Vtáčnik. Režisérkiným domovom je rovnomenný kopec na okraji Bratislavy. V čase jej detstva bol ešte pokrytý historickými vinohradmi Márie Terézie a lesom, dnešnou realitou sú žeriavy a bagre. Vo svojom filme filmárka spoznáva súčasných obyvateľov Vtáčnika a zisťuje, že každý z nich žije a sníva trochu odlišnú verziu tohto charizmatického miesta. Aj keď žijú na jednom kopci, nedokážu sa stretnúť, aby spoločne nastavili limity výstavbe, ktorá bezohľadne a závratnou rýchlosťou pretvára ich domov na nepoznanie.

Dokumentaristka Paula Ďurinová na 4 živloch v slovenskej predpremiére uvedie experimentálnu dokumentárnu snímku, pomenovanú po drobných kamienkoch – Lapilli. Cestuje v nej od morských prúdov cez temné jaskyne až po sopečné púšte. Putujúc rozmanitými skalnými krajinami sa režisérka vyrovnáva s náhlou stratou jej starých rodičov. Nečakané zmiznutie odkrýva nový horizont. V rokline sa rozozvučia struny starej autoharfy. Tento vznikajúci ekosystém odhaľuje fázy smútku a perspektívu plnú empatie k minerálom a životu, ktorý už nie je. Okrem premietania filmu pripravili 4 živly spoločne s režisérkou aj výstavu fotografií a hornín z filmu. 

Svoj známy film OMO – Cesta do praveku príde na 4 živly divákom predstaviť a v diskusii rozobrať známy cestovateľ a dokumentarista Pavol Barabáš. Práve touto snímkou definoval dobrodružno-cestovateľskú líniu svojej tvorby a publikum pri nej zažije pocit čistého, nefalšovaného dobrodružstva. Miera autenticity je vysoká – Barabáš situácie neinscenuje, pôsobia nerežírovane, nezámerne a často i náhodne, sú akýmsi zachytením pomyselného „toku života“. 

Český experimentálny filmár Martin Ježek premietne publiku 4 živlov svoju snímku Satan mezi námi, v ktorej si kladie otázku, ako sa dostať do tela a mysle iného umeleckého diela a odhaliť tým aj jeho podstatu. Na tejto svojej ceste sa – podľa vlastných slov – stane akýmsi astrálnym parazitom a diváci a diváčky budú môcť cestovať spoločne s ním. 

Cesty, po ktorých kráčajú 4 živly i slovenská kinematografia, sa občas zdajú byť kľukaté ako cestovanie v žánri road movie. V diskusii s filmovými teoretikmi a teoretičkami sa festival pozrie na to, čo vlastne road movie je, aké sú základné črty žánra, ale položí si tiež otázky, ktoré s ním súvisia: Môžeme dozrieť na pomyselný koniec cesty? A máme sa o to vôbec pokúšať, alebo je cieľom samotná cesta? 

Filmové lokácie a miesta prepojené na kinematografiu patria vo svete do kľúčovej ponuky turizmu. Ktoré miesta Slovenska môžu film využívať v cestovnom ruchu? Na tému filmového turizmu a významu nakrúcania na Slovensku sa 4 živly pozrú s kulturológom a špecialistom na cestovný ruch – Tomášom Galierikom, autorom knižnej série Filmové miesta a spoluautorom Filmového chodníka Košického kraja

Autori unikátneho cestovateľského sprievodcu Dobro/druh budú hostiť talkshow, v ktorej vás zavedú na vzácne a menej známe miesta na Slovensku, do komunít, ktoré robia našu krajinu lepšou. Počas Čaju o piatej s Dobro/druhmi bude Zuzana Wienk so svojimi hosťami hovoriť o tom, ako si vytvoriť k Slovensku ozajstný vzťah a ako sa dá vlastenectvo uchopiť otvorene a moderne. 

Živena, najstarší ženský spolok na Slovensku, pripravila v spolupráci s Národnou linkou pre ženy zažívajúce násilie diskusiu s názvom Cesta von – odchod ženy z násilného vzťahu. Diskutovať príde trojica odborníčok, ktoré porozprávajú o tom, že opustenie vzťahu je mimoriadne komplikovaní a nezačína ani nekončí pri pobalení si vecí a buchnutí dverami. 

Filmový i sprievodný program je omnoho bohatší, informácie o ňom postupne pribúdajú na webstránke www.4zivly.sk. Práve tam nájdu záujemcovia a záujemkyne aj podrobnosti o možnostiach zvýhodneného vstupného v aktuálne prebiehajúcom predpredaji. Okrem základného vstupného ponúkajú 4 živly možnosť aj lacnejšej študentskej akreditácie či akreditácie pre držiteľov karty Štiavnica Plus

PR: Peter Gašparík

redakcia PremiumNews