Igor Kmeťo mladší sa pripomína slovenským fanúšikom novinkou Stále som

Návrat do detstva v obklopení veľkých hviezd!

Igor Kmeťo mladší (45) patrí k stáliciam slovenskej populárnej hudby nielen pre svoju výnimočnú muzikálnosť, ale i dar uchopiť pieseň spôsobom, že sa z každej razom stáva hit. Ako kreatívny človek, ktorý rád cestuje po svete a čerpá inšpiráciu aj v životoch ostatných ľudí, nesklamal priaznivcov ani tentokrát. Dôkazom je novinka Stále som, ktorú vydáva v týchto dňoch.

Igor Kmeťo – Stále som:

Funky spevák Igor Kmeťo ml., známy najmä spoluprácou so svojím otcom v skupine Kmeťoband, tvrdí: „Naše texty sú v celosvetovo zrozumiteľnom rómskom jazyku.“ A má pravdu. Aj on patrí k skupine umelcov, ktorých možno bez preháňania označiť za priekopníkov rómskej hudby v našich končinách. Tentokrát sa ale Igor Kmeťo ml. rozhodol vpustiť fanúšikov viac do súkromia a priniesť skladbu, ktorá –v rytme žánru, ktorý je pre neho príznačný – funky, odhaliť ľuďom čosi viac zo svojho vnútra. 

Návrat do detstva

„Skladba vznikla s myšlienkou pripomenúť ľuďom, ktorí majú radi funky, presne tento štýl, a preniesť ich do obdobia, keď funky bolo na výslní. Ja, ešte ako malý chlapec, som vnímal túto dobu zreteľne a vo funky videl kvalitnú hudbu. Text skladby je tak inšpirovaný mojím vnímaním hudby a šťastným detstvom. V tomto období bol tento typ hudby mojou bezodnou dávkou inšpirácie a dodnes z nej i čerpám. No nielen ja, ale aj mnoho tanečníkov a iných muzikantov.“ Obľúbený hudobník rovnako netají, že aktuálnou novinkou Stále som chce preniesť poslucháčov späť do čias tzv. starej Petržalky. To znamená aj do obdobia, keď sa hudobný žáner funky začal pomaly dostávať k nám. 

Vizuálna podoba klipu ako typ spomienky

Videoklip bol nakrúcaný na filmovú kameru a to predovšetkým pre úmysel speváka zachytiť atmosféru doby, ktorú si zreteľne pamätá z detstva. Neostal však na to sám. Viac prezrádza samotný hudobník Igor: „Pri natáčaní bolo prítomných mnoho osobností. Pozval som najlepších tanečníkov zo Slovenska a Česka. Za všetkých spomeniem mená, akými sú: Miroslav „Spunkey“ Balogh, Roman „Romski“ Lakatoš, Roman Lacko, Daniel Zaslav, Rado Kliment, Nikolas „Nack´o´Flexx“.“

Natáčacieho dňa sa ale zúčastnili aj ďalšie veľké osobnosti slovenskej hudobnej scény, ktorí boli odchovaní na rómskej, funky hudbe, menovite Patrik „Rytmus“ Vrbovský, Ivan Vereš, jehoj otec Igor Kmeťo starší, gumenní chlapci. Na natáčaní sa zúčastnila aj moja dcéra Rebeca Kmeťová, môj brat David Kmeťo, Johny Mečoch, Dj Tager, Puerto a ďalší,“ približuje hviezdne obsadenie videoklipu. A práve Rytmus, ako jeho dlhoročný priateľ, pozval Igora Kmeťa ml. ako svojho hosťa na vypredaný septembrový koncert v pražskej O2 Aréne 14.9.2024, kde sa obaja umelci predstavia publiku nielen ako dlhoroční kamaráti a profi hudobníci, ale takisto ako nosné osobnosti rómskej hudby na Slovensku. „Videoklip bol točený v Bratislave v mestskej časti Petržalka, kde som vyrastal, a v Českej republike, s ktorou ma spája značná časť života. Celý videoklip sa tancuje lockin z čias 80-tich rokov a až následne sa dej prelína so súčasnosťou. Veľmi sa z toho teším,“ dodáva umelec. 

Ambície aj v zahraničí

„Chcel by som, aby moje nové piesne boli o Igorovi Kmeťovi mladšom, o muzike, ktorú chcem naďalej tvoriť, prezentovať ju ľuďom, robiť ňou radosť. Napriek početným spolupracovníkom, ktorých si nesmierne vážim, chcem stále prezentovať ľuďom primárne kus seba. Vsádzam na ohromné talenty, ktoré sa do mojej muziky hodia a ja s nimi budem naveky zohraný. Ale primárne dávam ľuďom to, čo cítim ja,“ zdôrazňuje jedna z najvýraznejších postáv slovenskej hudobnej scény.

Nič na tom nemení ani fakt, že Igor Kmeťo mladší sa pred časom presťahoval do španielskeho mesta Calpe, známeho skalným bralom zasadeným do mora. Ako dôvod zmeny bydliska v tom čase uviedol: „Som umelec a rád tvorím. Chcel som nabrať novú inšpiráciu. Pokiaľ sa chcem s ľuďmi podeliť o niečo pekné, sám musím niečo pekné zažiť. Vybral som si krásnu krajinu a nasávam to všetko krásne do seba.“ Na Slovensko sa však pravidelne vracia, koncertuje, tvorí aj v rodnom jazyku a robí radosť celým generáciám slovenských fanúšikov, ktorí jeho tvorbu milujú. Napríklad aj novinkou Stále som.

Igor Kmeťo ml., sa narodil 8. marca 1979 v Bratislave . Jeho hudobný talent sa prejavil už v 6-tich rokoch, keď začal hrať na bicie nástroje. Svoje nadanie rozvíjal na štátnom konzervatóriu v Bratislave, kde sa venoval hre na saxofón a klavír. Ako 16-ročnému mu otec splnil sen a umožnil mu cestu do USA, kde sa venoval modernej hudbe. Profesionálnu hudobnú kariéru odštartoval v roku 2003, a to vydaním prvého singla Bubamara. Album Bubamara má v dnešnej dobe na konte 60 000 predaných nosičov (multiplatinovú platňu). O rok neskôr (2004) Igor pozval na svoj album slovenskú rapovú jednotku Rytmusa. Spoločne nahrali hit Amen Savore, ktorý rotoval v slovenských i českých rádiách. Vo vlastnom nahrávacom štúdiu Gitanorecords vyprodukoval a nahral hudbu viacerým známym slovenským hudobníkom (Rytmus, Tina, Rick Bailey, Robo Opatovský, Lúza, Suvereno, Anita Soul, Monika Bagárová, Elpe, Gipsy Čáve a ďalší…)

PR: Mgr. Andrea Čurná

redakcia PremiumNews