IKEA si posvietila na spánok Slovákov

Spánok je kľúčom k fyzickému aj duševnému zdraviu, no mnoho Slovákov ho zvykne podceňovať. Najnovšie výsledky prieskumu  IKEA Slovensko uvádzajú, že iba 38 % Slovákov hodnotí svoj spánok ako dobrý či excelentný, pričom 68 % z nás si uvedomuje, že dobrý spánok priamo ovplyvňuje kvalitu každodenného života. Práve preto sa spoločnosť IKEA rozhodla nasledujúci finančný rok venovať téme kvalitného spánku a zákazníkom pravidelne prinášať praktické a dostupné riešenia na jeho zlepšenie. 

Podľa spoločnosti IKEA je domov najdôležitejším miestom na svete, preto by mal napĺňať všetky naše potreby. V najnovšom prieskume si IKEA posvietila na spálne a zamerala sa na spánkové rituály Slovákov. Odhalila množstvo zaujímavých zistení. 

Pred spaním sa väčšina z nás netúli k partnerovi či partnerke

Spánkové rituály má každý z nás odlišné, no mnohí Slováci sa zhodujú v tom, že tesne pred spaním nepreferujú fyzický kontakt s partnerom. Viac ako polovica (58 %) respondentov sa totiž v  prieskume vyjadrila, že sa k partnerovi pred spaním netúli.  Jedna pätina (20 %)  Slovákov sa najradšej pritúli k vankúšu, pričom napokon iba 21 % má za potrebu zaspávať v objatí partnera. 

Zo sna nás najčastejšie budia myšlienky na problémy

Pre väčšinu Slovákov je kľúčom k pokojnému zaspávaniu tiché a nerušené prostredie.  Až 70 % z respondentov uviedlo, že uprednostňuje pri zaspávaní úplný pokoj. Ostatní si pri sprievode do ríše snov vyberajú televíziu (16 %), podcasty (5 %), hudbu (4 %) či rádio (2 %). Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí preferujú špecifické zvuky hnedého a bieleho šumu (2 %). 

Dôležité však nie je iba zaspať, ale udržať si kvalitný spánok počas celej noci. A to nie je také jednoduché. Podľa prieskumu čelia Slováci viacerým podnetom, ktoré nás cez noc nečakane prebúdzajú. Najčastejším narušiteľom spánku Slovákov sú myšlienky na problémy, ktoré trápia takmer tretinu (30 %) z nás. Sny, ktoré sú niekedy až príliš živé, dokážu prebudiť 26 % Slovákov, zatiaľ čo až 22 % ľudí dokážu vyrušiť zo sna zvieratá – či už hovoríme o hrkútajúcich holuboch alebo napríklad štekajúcich psoch. Autá na ulici a deti sú ďalšími bežnými narušiteľmi, ktorí ovplyvňujú pokojný spánok 21 % respektíve 20 % Slovákov. Napriek širokému spektru rušivých podnetov však podľa prieskumu prekvapivo iba veľmi málo ľudí (4 %) siaha po štupľoch do uší.

Sme ranné vtáčatá, ktoré preferujú spánok na pravom boku

Medzi Slovákmi je vyšší podiel ranných vtáčat (41 %) ako ľudí s prívlastkom nočná sova (30 %). Zároveň až 29 % nevie presne definovať svoj spánkový rytmus, pretože sa mení v závislosti od situácie. Ranné vtáčatá sú zvyčajne muži a ľudia vo veku 35 – 45+ rokov, zatiaľ čo nočné sovy sú častejšie ženy a ľudia do 35 rokov. 

Ak sa pozrieme na obľúbenú pozíciu zaspávania, podľa prieskumu medzi Slovákmi vedie  pravá strana, ktorú preferuje až 30 % z nás. V tesnom zástupe je ľavá strana
(28 %) a zaspávanie na bruchu či podľa aktuálnej situácie (15 %). Najmenej obľúbenou pozíciou Slovákov je zaspávanie na chrbte (11 %). Rovnako si uvedomujeme aj dôležitosť odpočinku cez deň. Až 44 % Slovákov si dopraje „šlofík“ po obede aspoň raz týždenne. 

Potrebujeme tmu a mali by sme viac dbať na kvalitu vzduchu

Veľká väčšina Slovákov (92 %) preferuje spánok v úplnej tme, pričom viac ako tretina z nás (36 %) potrebuje pre lepší spánok úplné zatemnenie okien a elimináciu akéhokoľvek svetla. Pokiaľ sa pozrieme na záujem udržovať v spálni kvalitu vzduchu,
40 % Slovákov si zlepšuje prostredie v spálni rastlinami, ale iba 9 % využíva čističku vzduchu, ktorá by mohla ešte viac prispieť k zdravému spánku.

Dôležitým elementom pre kvalitnejší spánok je aj správna teplota v miestnosti, ktorá by podľa odporúčaní pri spánku mala byť 16 až 18 °C. Prieskum však ukázal, že priemerná teplota v slovenských spálňach je počas zimy okolo 20 °C, zatiaľ čo v lete dosahuje až 23,5 °C. 

Zaujalo nás: 

  • 28 % Slovákov si nestelie ráno posteľ 
  • 9 % Slovákov spí nahých
  • 6 % Slovákov si pravidelne zapisuje sny 
  • 13 % Slovákov neotvára na noc okno (nikdy)
  • 11%  Slovákov sa háda s partnerom o ideálnej teplote v spálni
  • 48 % Slovákov nezatvára dvere v spálni pred tým ako idú spať
  • 42 % Slovákov mení posteľnú bielizeň raz mesačne, rovnaký percentuálny počet raz za dva týždne

Máte problém so spánkom? IKEA prichádza s dostupnými riešeniami

Pri vytváraní ideálnych podmienok v spálni je potrebné zamerať sa v prvom rade na komfort v posteli. Ako si však vybrať ten správny matrac? Spoločnosť IKEA predstavila praktického Sprievodcu pohodlným spánkom, ktorý pomáha zákazníkom s výberom vhodného matraca v závislosti od hmotnosti a tvaru tela alebo najčastejšej polohy pri spánku. V spánkovej sekcii na svojej webovej stránke zároveň ponúka možnosť preskúmať 6 krokov k lepšiemu spánku, ktoré vám pomôžu načerpať energiu a cítiť sa skvelo. Aj pár malých vylepšení vo vašej spálni môže urobiť veľký rozdiel.  „My v IKEA veríme, že dobrý a kvalitný spánok by mal byť pre ľudí prioritou. Preto je naším cieľom pomôcť miliónom ľudí prekonať časové, priestorové či finančné obmedzenia a spraviť dobrý spánok dostupnejším a dosiahnuteľnejším,“ vysvetľuje Iva Pohlová, manažérka marketingovej komunikácie pre IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

IKEA pri príležitosti začiatku svojho nového finančného roka oznámila ďalšie znižovanie cien. Od 4. septembra znižuje ceny ďalších viac ako 1100 výrobkov, a to v priemere o 19 percent. Viac než 400 výrobkov z tých, ktoré dostávajú od septembra novú nižšiu cenu, je práve zo sortimentu pre spánok.

PR: Klaudia Villárová

Account Manager | Brand & Lifestyle

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *