Ikonické dielo Andreja Sládkoviča v novom nádhernom vydaní

Luxusná knižnica zožala toto leto veľký úspech vďaka exkluzívnej publikácii Marína, ktorá sa však rýchlo vypredala. Aj preto sa vydavateľstvo IKAR rozhodlo do svojho portfólia zaradiť cenovo dostupnú verziu, ktorú už čoskoro nájdete v kníhkupectvách. Najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete sprevádzajú jedinečné ilustrácie popredného slovenského výtvarníka Martina Augustína. Spoznajte tak s nami jedno z najvýznamnejších diel slovenskej romantickej literatúry a oslávte lásku v podobe tejto výnimočnej knižnej publikácie.

Ja sladké túžby, túžby po kráse
spievam peknotou nadšený,
a v tomto duše mojej ohlase
svet môj je celý zavrený;
z výsosti Tatier ona mi svieti
.

O čom je kniha: 

Marína od Andreja Sládkoviča je považovaná za jedno z najvýznamnejších diel slovenskej romantickej literatúry. Sládkovičovou inšpiráciou sa stala Marína Pišlová, s ktorou sa zoznámil v čase, keď študoval na Evanjelickom lýceu v Banskej Štiavnici. Touto básnickou skladbou oslávil lásku k žene aj k národu. Vyjadruje v nej hlboké city a obdiv, pričom majstrovsky využíva jazyk a obraznosť. V prvej časti sa sústreďuje na krásu a ideály lásky, zatiaľ čo v druhej na pominuteľnosť a smútok z nenaplnenej lásky, čím poukazuje na kontrast medzi ideálmi a realitou. Básnik zdôrazňuje význam osobnej slobody a individuality, ako aj hodnotu duchovného a estetického prežívania sveta. Sládkovič týmto dielom vyjadruje presvedčenie, že skutočná krása a láska sú večné a nezávislé od vonkajších okolností. Marína je vďaka svojim 2 900 veršom považovaná za najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete a je Sládkovičovým najprekladanejším dielom do cudzieho jazyka.

Vydavateľstvo IKAR ju čitateľom prináša s nádhernými ilustráciami Martina Augustína.

Viac o knihe: https://www.bux.sk/knihy/760903-marina.html

O autoroch:

Andrej Sládkovič,
vlastným menom Andrej Braxatoris, bol slovenský básnik, kňaz, kritik a prekladateľ, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov štúrovskej generácie. Narodil sa 30. marca 1820 v Krupine a zomrel 20. apríla 1872 v Radvani nad Hronom. Svoje štúdiá absolvoval v Banskej Štiavnici a Bratislave, kde sa zapojil do národného hnutia. Po štúdiu pôsobil ako farár v Hrochoti a Radvani. Okrem duchovnej činnosti sa venoval aj literárnej tvorbe. Sládkovičova poézia sa vyznačuje hlbokým citom pre krásu prírody, lásky a domova. Marína, napísaná v roku 1844 a publikovaná v roku 1846, je najrozsiahlejšou ľúbostnou básňou na svete (s 2900 veršami). Považuje sa za vrchol Sládkovičovej tvorby a za ústredné dielo slovenského romantizmu.

Martin Augustín
Uznávaný slovenský výtvarný umelec sa venuje maľbe, grafike, kresbe a knižnej ilustrácii. Absolvent Vysokej školy uměleckoprůmyslové v Prahe ešte počas štúdia absolvoval stáž na ​Univerzite aplikovaných vied a umení vo švajčiarskom Luzerne a v roku 1995 získal svoje prvé veľké medzinárodné uznanie ─ špeciálnu cenu na Bienále ilustrácií v Teheráne. Jeho umelecká reputácia bola počas uplynulých rokov podporená viacerými účasťami na kolektívnych a individuálnych výstavách doma i v zahraničí v dôležitých centrách výtvarného umenia v Prahe, Viedni, v Antverpách, Haagu, Paríži, Mexico City, New Yorku. Dielo Martina Augustína sa nachádza v majetku galerijných inštitúcií, aj v súkromných zbierkach.    

Kniha vychádza vo vydavateľstve Ikar, počet strán 200, MOC 29,90 eur.

Mgr. Andrea Gajdošová

Marketingový špecialista

redakcia PremiumNews