Janko Lehotský a Vašo Patejdl získajú honorárne Ceny SOZA za rok 2023

Poznáme mená držiteľov honorárnych Cien SOZA za rok 2023

Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) zverejnil mená držiteľov honorárnych ocenení 28. ročníka odovzdávania Cien SOZA. V rámci slávnostného galavečera, ktorý sa uskutoční 3. októbra 2024 v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave, budú odovzdané štyrom autorom honorárne ceny za ich celoživotný prínos do slovenskej hudobnej kultúry. 

Honorárne ceny SOZA odovzdáva SOZA žijúcim a in memoriam aj nežijúcim autorom od roku 1996 a touto cestou ocenila už viac ako sedemdesiat autorov. „Pre slovenskú hudobnú kultúru je dôležité uctiť si ľudí, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o jej rozvoj. Preto si v SOZA už takmer 30 rokov dávame záležať, aby sme im počas galavečera vyjadrili patričnú vďaku za ich dlhoročnú prácu.“ povedal Ľubomír Burgr, predseda predstavenstva SOZA. 

O držiteľoch honorárnych cien rozhodujú členovia Dozornej rady SOZA. Tí nominujú viacerých kandidátov, ktorí reprezentujú rôzne hudobné žánre, či profesné skupiny členskej základne SOZA a z nich napokon vyberú laureátov. 

„Ceny SOZA patria k posledným hudobným oceneniam na Slovensku, ktoré sa udeľujú autorom hudobným diel.“ hovorí predseda Dozornej rady, Matúš Jakabčic. „Členovia Dozornej rady preto dôkladne zvažujú návrh každého navrhnutého kandidáta. Rozhodovanie nie je jednoduché, pretože na Slovensku máme mnoho autorov, ktorí si zaslúžia ocenenia za svoju tvorbu a činnosť, no napokon sme sa rozhodli oceniť týchto štyroch autorov.“ dodáva Jakabčic. 

Celkovo budú tento rok udelené štyri honorárne ceny. Držitelia Cien SOZA za rok 2023 si preberú ocenenia v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika, ktorej autorkou je sochárka Jana Brisudová.

Okrem honorárnych cien sa bude na galavečere odovzdávať aj sedem štatistických ocenení za rok 2023, ktorých výsledky vyplývajú z matematického spracovania hlásení používateľov (rozhlasové a TV stanice, usporiadatelia koncertov a pod.) a aj v oblasti online na základe údajov získaných predovšetkým od streamovacích platforiem. Nominácie v konkrétnych kategóriách budú zverejnené v priebehu septembra. Mená držiteľov štatistických ocenení budú vyhlásené až priamo na galavečere.

HONORÁRNE CENY SOZA ZA ROK 2023

Veľká cena SOZA

Veľká cena SOZA za celoživotné dielo sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou významnou mierou pričinil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. 

Za rok 2023 ju získajú Ján Lehotský a Ikov Kopáčik. 


Ikov Kopáčik, významný skladateľ, aranžér, textár, dirigent a pedagóg z Partizánskeho sa narodil 13. apríla 1943 v Trenčíne a zasvätil celý svoj život hudbe. Absolvoval štúdium na Vojenskej hudobnej škole Víta Nejedlého v Liberci a na konzervatóriu v Brne. Po ukončení štúdií sa vydal na cestu ako dirigent a pedagóg. Od roku 1971 pôsobil ako dirigent detského dychového orchestra v Partizánskom, kde neskôr založil Súkromnú ZUŠ AKORD, zameranú na zachovávanie tradičnej hudobnej kultúry regiónu. Jeho tvorba, ktorá zahŕňa stovky skladieb pre dychové nástroje, sa stala neodmysliteľnou súčasťou slovenskej hudobnej scény, pričom jeho diela zazneli na pódiách naprieč Európou. Cena Karola Pádivého, ktorá mu bola udelená pri príležitosti jeho 70. narodenín Hudobným fondom, je uznaním jeho celoživotného prínosu k slovenskej hudobnej kultúre a vzdelávaniu ďalších generácií hudobníkov.


Janko Lehotský (*1947), jeden z najvýznamnejších tvorcov slovenskej populárnej hudby, sa presadil nielen ako kapelník a hlavný skladateľ skupiny Modus, ale aj ako priekopník, ktorý odštartoval veľkú éru slovenskej populárnej scény. Jeho hudobná cesta začala na bratislavskom konzervatóriu a počas vojenskej služby v Prahe získal neoceniteľné skúsenosti v armádnom umeleckom súbore. Kľúčovým momentom sa stal rok 1972, keď vstúpil do Modusu a stal sa jeho neotrasiteľným pilierom. Pod jeho vedením skupina dosiahla historický úspech na Bratislavskej lýre 1977 s piesňou “Úsmev”. Okrem deviatich modusovských albumov nahral aj desať vlastných sólových albumov a bol autorom skladieb viacerých slovenských spevákov a speváčok. Janko Lehotský objavil a formoval hviezdy ako Meky Žbirka a Marika Gombitová, čím zanechal nezmazateľnú stopu v dejinách slovenskej hudby.

Zápis do Zlatej knihy SOZA

Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Od roku 2003 sa udeľujú každoročne dve takéto ceny, pričom sa dodržiava pravidlo, že cenu získavajú reprezentanti rôznych žánrových oblastí a profesných skupín zastúpených v SOZA. 

Za rok 2023 získavajú Zápis do Zlatej knihy SOZA Ladislav Holoubek a Vašo Patejdl.

Ladislav Holoubek (1913 – 1994) bol významným skladateľom a dirigentom. Počas svojho života pôsobil ako dirigent Vojenského umeleckého súboru v Bratislave, ako dirigent v Slovenskom národnom divadle a ako umelecký riaditeľ a dirigent Opery Štátneho divadla v Košiciach. Umelecký život Holoubka mal ťažisko v dirigovaní, no aktívne sa venoval aj komponovaniu, čo neostalo bez povšimnutia. Medzi jeho najznámejšie skladby patria piesňové cykly “Dcérenka moja” s tematikou mieru a “K ľudu!” na poéziu P. O. Hviezdoslava, ktoré si získali uznanie pre svoju hĺbku a emocionálny náboj. Umelecky vynikajú aj cykly Hviezdy na vodách, Spevy jesene, Panpulóni a iné. Holoubek bol zároveň autorom viacerých významných operných diel ako “Svitanie”, kde vyjadril svoj protest proti zániku medzivojnovej Československej republiky, či “Profesor Mamlock”, ktorá sa tematicky venovala obetiam fašizmu a je považovaná za jeho najlepšiu operu. Z orchestrálnej tvorby je potrebné spomenúť Variácie na vlastnú tému pre orchester, či dielo Genezis pre barytón, miešaný zbor a veľký orchester na báseň M. Rúfusa. Holoubek svojou tvorbou zanechal hlbokú stopu v slovenskej hudobnej kultúre, pričom dodnes slúži ako cenné svedectvo o vývoji slovenskej hudobnej tvorby v 20. storočí.

Vašo Patejdl (1954 – 2023), absolvent kompozície na bratislavskej VŠMU u prof. Alexandra Moyzesa bol spoluzakladateľom najúspešnejšej československej poprockovej skupiny (Elán), ktorej členom bol do roku 1985 a vrátil sa do nej v roku 1996. Bol jej uznávaným hlavným hudobným lídrom, pričom jeho potenciál sa naplno rozvinul od polovice 80. rokov, kedy sa naplno začal venovať nielen svojej sólovej kariére, ale aj tvorbe pre iných interpretov. Bol všestranným a veľmi usilovným umelcom, ktorý sa presadil nielen v oblasti hlavného prúdu populárnej hudby, ale zanechal významnú stopu aj v oblasti tvorby pre deti, muzikálu, filmu, new age a ďalších. Od roku 1978 sa stal členom SOZA a už desaťročia patrí medzi najúspešnejších autorov. Okrem množstva iných ocenení je aj viacnásobným držiteľom Cien SOZA. Za roky 1999 a 2000 ich získal ako autor najhranejšej skladby (Voda, čo ma drží nad vodou zo soundtracku Fontána pre Zuzanu 3), v kategórii cena za najúspešnejšie uvádzanie slovenskej tvorby v zahraničí ju získal za roky 2000 a 2013. 

Zoznam doterajších laureátov honorárnych Cien SOZA

Veľká cena SOZA
2022 Štefan Molota
2021 Ladislav Burlas
2020 Milan Novák
2019 Pavol Hammel
2018 Vladimír Bokes
2017 Marika Gombitová
2016 Igor Bázlik
2015 Vladimír Godár
2014 Kamil Peteraj
2013 Boris Filan
2012 Miroslav Žbirka
2011 Gabriel Jonáš
2010 Juraj Hatrík
2009 Milan Dubovský
2008 Milan Lasica
2007 Peter Lipa
2006 Ondrej Demo
2005 Miroslav Bázlik
2004 Anton Petrík
2003 Marián Varga
2002 Tomáš Janovic
2001 Július Kowalski
2000 Ilja Zeljenka
1999 Roman Berger
1998 Pavol Zelenay
1997 Ivan Hrušovský
1996 Karol Elbert

Zápis do Zlatej knihy:
2022 Jozef Malovec, Braňo Hronec
2021 Viola Muránska, Andrej Lieskovský
2020 Dušan Húščava, Jozef Kresánek
2019 Tibor Frešo, Peter Dudák
2018 Frico Kafenda, Marek Brezovský
2017 Ján Zimmer, Ivan Dubecký
2016 Marián Kochanský, Dušan Martinček
2015 Mikuláš Schneider Trnavský, Peter Kliment
2014 Tadeáš Salva, Ján Berky Mrenica st.
2013 Alexander Albrecht, Štefan Németh-Šamorínsky
2012 Vít Ilek, Ivan Parík
2011 Ivan Hrušovský, Ján Siváček
2010 Jozef Grešák, Boris Droppa
2009 Jozef Sixta, Ján Melkovič
2008 Bohumil Trnečka, Juraj Beneš
2007 Jozef Urban, Juraj Pospíšil
2006 Vieroslav Matušík, Ilja Zeljenka
2005 Dezider Kardoš, Pavol Tonkovič
2004 Ladislav Gerhardt, Ľudovít Rajter
2003 Tibor Andrašovan, Ján Cikker
2002 Alexander Moyzes
2001 Otto Ferenczy
2000 Jaroslav Filip
1999 Svetozár Stračina
1998 Karol Pádivý
1997 Dežo Ursiny
1996 Gejza Dusík, Eugen Suchoň

PR: Juraj Čurný

redakcia PremiumNews