Jeden z najpredávanejších slovenských autorov, Jozef Karika, vydáva novinku Hlbina.

Majstrovský mix kriminálneho trileru a hororu nás zavedie do mrazivého Ružomberka v roku 1963

Na Slovensku máme pomerne málo autorov, ktorých môžeme nazývať medzinárodnými. Jozef Karika k ním v posledných rokoch určite patrí. Jeho knihy už dávno nevychádzajú iba na Slovensku. Poznajú ho čitatelia v Česku, v Maďarsku, obrovskú skupinu fanúšikov má v Poľsku, vydávajú ho v aj Macedónsku. Na Slovensku mu vyšlo už viac ako dvadsať románov, podľa jeho kníh bol nakrútený úspešný celovečerný film aj miniséria a druhý film sa pripravuje. Dva roky pracoval na svojom ostatnom románe Hlbina, ktorý vyšiel v dvoch vydaniach. V klasickom, aj v limitovanej edícii so špeciálnymi vizuálnymi efektami a grafickými „vychytávkami“. Limitovaná verzia bola v predpredaji vypredaná za pár hodín. Hlbina je kombináciou kriminálneho trileru a hororu, zavedie nás do mrazivého Ružomberku v roku 1963. Príslušník Štátnej tajnej bezpečnosti (ŠTB) prichádza z Bratislavy na Liptov, aby objasnil brutálny zločin. Karika sa ako skúsený rozprávač umne pohybuje v pre neho známej lokalite – okolie hory Čebrať, Malé Tatry či Rybárpole tvoria kulisy beštiálnych skutkov, ktoré spôsobuje neznámy fenomén. 

Anotácia: 

Zima 1963. Do mesta v liptovských horách prichádza skúsený dôstojník obávanej Štátnej bezpečnosti, aby dohliadal na vyšetrovanie beštiálneho zločinu. Rýchlo však zistí, že páchateľom nie je človek, ale nesmierne vynaliezavý a zlomyseľný fenomén. Uprostred storočnej zimy pribúda obetí, ako aj zvláštnych a desivých úkazov. Napätie stúpa, schyľuje sa k zrážke bezpečnostných zložiek štátu.

Majstrovský mix kriminálneho trileru a hororu zasadený do dusnej atmosféry Československa šesťdesiatych rokov. Hlbina ponúka samostatný príbeh, no dá sa čítať aj ako prequel románu Strach, jedného z najúspešnejších Karikových trilerov.

Viac sa o knižke dozviete tu:

https://www.bux.sk/knihy/732281-hlbina.html

Audio ukážku načítal Boris Farkaš:

Ukážka z knihy: 

Ďurek zastane, inštinkt ho varuje, aby tam nevstupoval. Poznám ten pocit, dnes som ho už viackrát potlačil. Aspoň raz pôjdem prvý, hoci to okrem kapitána nikto neuvidí. Slabučká náplasť. Vkročím do izby, zbadám, že je prázdna. Znova tri postele, z toho dve ustlané. Na stolíku vedľa jednej z nich stojí rádio. Zrejme ho počúvali, krátili si dlhú chvíľu. A potom… Netuším, čo sa tu stalo. Rozhliadnem sa, zazriem nezvyčajný predmet. Umiestnený centrálne, zhruba meter vysoký. Pripomína kôl vrazený do zeme, vrhá úzky tieň. Opatrne prikročím, neviem určiť, na čo sa dívam.

O autorovi:

Jozef Karika patrí k najčítanejším slovenským prozaikom a úspešným stredoeurópskym autorom. Doteraz publikoval 21 kníh, ktoré okrem slovenčiny vyšli aj v češtine, poľštine, angličtine, maďarčine a macedónštine. Predalo sa viac než 550 000 výtlačkov jeho kníh.

Je držiteľom šiestich Platinových kníh, desiatich Zlatých kníh, dvoch Zlatých pier od literárnej kritiky, Ceny čitateľov Anasoft litera, Ceny Literárneho fondu a ďalších ocenení.

Jeho román Trhlina sa stal najúspešnejším slovenským románom posledných dekád. Romány Na smrť a Čierny rok sú rozsahom a rozpätím dejového oblúka najväčšie slovenské beletristické diela za polstoročie, zaraďujú sa medzi tri najrozsiahlejšie romány v slovenskej literatúre. Šesťdielny románový cyklus Čierny kruh je najväčšou viacgeneračnou ságou napísanou v slovenčine.Preklady jeho kníh sa stali bestsellermi aj v Česku, Poľsku a Maďarsku. Trhlinu sfilmoval držiteľ Českého leva – režisér Peter Bebjak. Film sa stal jedným z komerčne najúspešnejších v slovenskej kinematografii. Premietal sa aj v Česku, Británii či Taliansku, neskôr ho do svojej ponuky zaradil Netflix.

Viac o autorovej tvorbe: https://www.karika.sk

Kniha vychádza vo vydavateľstve IKAR, počet strán 464, MOC 22,90 eur.

PR: Lucia Čarná