Kaliňák Chce Danka na Čele Parlamentu: Krok k Stabilite Koalície?

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) verejne vyjadril podporu návrhu, aby sa Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (SNS), stal novým predsedom Národnej rady SR. Podľa Kaliňáka by tento krok prispel k stabilite a vyváženosti koalície. „Myslím si, že Andrej Danko bol dobrým predsedom parlamentu,“ uviedol Kaliňák v relácii RTVS Otvorene s Annou Vargovou.

Návrh podporuje aj premiér Robert Fico, čím sa zdôrazňuje jeho význam pre koaličné vzťahy. Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po tom, čo Peter Pellegrini, bývalý predseda strany Hlas-SD, bol zvolený za prezidenta. Danko už v minulosti túto pozíciu zastával a opakovane prejavil záujem o návrat.

Napriek tomu druhá najsilnejšia koaličná strana Hlas, ktorej táto funkcia podľa koaličnej zmluvy prináleží, trvá na tom, že obsadí pozíciu svojím nominantom. Tento postoj potvrdil aj nový predseda Hlasu, Matúš Šutaj Eštok.

Kaliňák uznáva, že koaličná zmluva bola vytvorená pred voľbou nového prezidenta a naznačil, že jej úprava je možná. Zdôraznil potrebu stability a pokoja, čo by podľa neho obsadenie postu predsedom parlamentu Dankom mohlo zabezpečiť.

Diskusia o novom predsedovi parlamentu sa očakáva po voľbách do europarlamentu, ktoré sa uskutočnia najbližšiu sobotu. Výsledky by mali byť známe do konca júna a môžu mať zásadný vplyv na ďalší vývoj v slovenskej politike.

Ako sa rozhodne koalícia a či bude Danko opäť na čele parlamentu, ukáže až čas. Tento krok môže buď prispieť k stabilite, alebo ešte viac prehĺbiť politické napätie na Slovensku.

redakcia PremiumNews