Kamala Harrisová oficiálnou kandidátkou na prezidentku: Prvá žena inej farby pleti v histórii Demokratickej strany

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová dosiahla historický míľnik, keď získala dostatok hlasov od delegátov Demokratickej strany na to, aby sa stala ich oficiálnou kandidátkou na prezidentku USA. Tento úspech bol potvrdený predsedom Národného výboru Demokratickej strany Jamiem Harrisonom, ktorý oznámil, že Harrisová prekročila potrebnú hranicu ešte pred ukončením hlasovania.

Virtuálne hlasovanie delegátov prebieha od štvrtka do nasledujúceho pondelka, avšak Harrisová už teraz získala dostatočnú podporu na to, aby jej kandidatúra bola schválená. “Je mi cťou byť pravdepodobnou demokratickou kandidátkou na prezidentku Spojených štátov,” vyhlásila 59-ročná politička bezprostredne po zverejnení výsledkov.

Harrisová sa týmto stane prvou ženskou kandidátkou inej farby pleti v histórii Demokratickej strany, čo je významným krokom pre inkluzívnosť a diverzitu v americkej politike. Formálna nominácia bude oficiálne uzavretá do 7. augusta, hoci zjazd strany v Chicagu sa začne až o viac ako dva týždne.

V novembrových voľbách tak Kamala Harrisová vyzve republikánskeho nominanta Donalda Trumpa, čím sa očakáva napínavý a historický súboj o najvyšší úrad v krajine. Harrisovej kandidatúru podporil aj úradujúci prezident Joe Biden, ktorý odstúpil z boja o znovuzvolenie a následne vyjadril svoju podporu jej kampani. Okrem Bidena získala Harrisová podporu aj od popredných demokratických lídrov vrátane bývalých prezidentov Baracka Obamu a Billa Clintona, spolu s ich manželkami.

Harrisová svojou kandidatúrou prináša novú nádej a smer pre Demokratickú stranu a jej prívržencov, ktorí veria v jej víziu a schopnosti viesť Spojené štáty.

Zdroj: agentura Reuters

redakcia PremiumNews