Každá slovenská kuchyňa má doma zvodcu 

Chcete byť šťastnejší? Posilnite si svoj hormón šťastia prírodnými afrodiziakami. Vďaka nim sa naše telo uvoľní a odbúra stres.  Pod jednou strechou v obľúbenom diskonte – Lidl, ich nájdete hneď niekoľko za každý deň nízke ceny.

Tradičným slovenským afrodiziakom je med. V rebríčku ale nájdete aj kakao či kávu, ktoré zdvihnú náladu a podnietia chuť na milovanie. Zo zeleniny sú to zeler, avokádo, špargľa. Tie zvyšujú libido a mužskú potenciu. Pripravte si z nich šalát a okrem zdravého jedla máte postarané aj o príjemný večer. Starou známou klasikou sú maliny, jahody a čokoláda. Ako si ozvláštniť sviatok sv. Valentína? Radí etnologička a autorka knihy Afrodiziaká slovenskej kuchyne – Katarína Nádaská. Veď receptov pre zamilovaných nikdy nie je dosť a lásku treba osláviť každý deň.

Stolovanie srdcom 

Staré známe príslovie hovorí, že láska ide cez žalúdok. Väčšina z nás sa aj z tohto dôvodu rozhodne oslavovať sviatok zaľúbených spoločnou večerou. „Chutný, pekne naservírovaný pokrm je jeden z mnohých spôsobov, ako môžeme dať niekomu najavo svoje city. Pripraviť dobré jedlo a jeho spoločná konzumácia, je skvelou príležitosťou k tomu, ako si nájsť cestu k srdcu iného človeka. Ľudia, ktorí si rozumejú za stolom, si zväčša rozumejú aj v živote. Pri jedle sa zaľúbenci stretávajú častejšie než iní ľudia. Zaľúbení si vychutnávajú vzájomnú prítomnosť a zároveň intenzívne vnímajú chuť jedla, najmä vtedy, ak im ho pripravila milovaná osoba. A nezabúdajme na vône. Ľudia sa často zaľubujú cez vône,“ približuje spätosť jedla a zaľúbencov Nádaská.  

Nečakaní zvodcovia v každej domácnosti 

Medzi stáročiami overené afrodiziaká patrí čokoláda, špargľa, ale aj ovsená kaša a vajcia. Okrem nich sú to ale aj úplne bežné suroviny z našich kuchýň, o ktorých by sme to možno ani vo sne nepovedali. Nádaská dáva do popredia napríklad víno, kakao, ale i rôzne druhy zeleniny či iné potraviny: „Už tisícročia patrí k najpoužívanejším prírodným afrodiziakám práve víno, ktoré bolo odjakživa späté s dobrým jedlom. Kakao má univerzálne povzbudzujúce účinky ako na mužov, tak i na nežnejšie pohlavie. Vyslovene mužskými afrodiziakami sú napríklad prírodný posilňovač libida – zeler, fenikel, koriander, ale aj ovos a kaviár. Priaznivejšie účinky na ženy má zase oregano podobne, ako saturejka. Bez ohľadu na pohlavie sú vhodné jedlá z vajec, med, vlašské orechy, kaviár.“ Vedeli ste, že z majoránu sa v minulosti pripravovali nápoje lásky? 

Na dosah ruky v regáloch diskontu

Kam po kvalitné a vždy čerstvé potraviny za výhodné ceny k príprave valentínskeho menu? Netreba chodiť ďaleko. To, že Lidl ponúka svojim zákazníkom širokú škálu potravín, potvrdzuje aj odborníčka: „Nákup v Lidli je vynikajúcim ťahom, ak chceme na Valentína potešiť milovanú osobu. Nájdeme tam množstvo kvalitnej horkej čokolády, mrkvu, špargľu, zeler, petržlen, med, orechy, ďatle, broskyne, klinčeky, muškátový oriešok, kaviár, krevety, dobré víno. Navyše, ako som už uviedla, toto všetko sú účinné afrodiziaká, ktoré sa dajú vhodne zakomponovať do skvelého jedla. Povzbudiť sexuálnu aktivitu môže aj škorica, zázvor, vanilka, bazalka, kardamón, koriander, mandle, brusnice a mnohé ďalšie.“ 

Inšpirácie, ktoré zmenia sviatok lásky 

Katarína Nádaská vyberá niekoľko receptov, ktorými sa môže nejeden z nás inšpirovať a užiť si o to viac deň plný lásky – 14. február. Navyše, suroviny sú bežne dostupné potraviny aj v spomínanom reťazci. Na raňajky si naservírujte: 

Testosterón na tanieri 

/ ovsenú kašu s ovocím

Suroviny:

  • 150 g ovsených vločiek
  • 2 dcl mlieka (kravského, mandľového, sójového)
  • 1 jablko
  • 1 banán pokrájaný
  • 1 figa pokrájaná
  • na ozdobenie lyžica medu, bobuľové ovocie (jahody, maliny, čučoriedky)

Postup:

Ovsené vločky varíme vo vode 10 minút, pridáme mlieko, jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka, udusíme do mäkka, roztlačíme vidličkou a pridáme k uvareným ovseným vločkám. Jemne premiešame, pridáme pokrájaný banán, hrozienka, prizdobíme figou a ovocím, pokvapkáme medom. Prizdobíme lístkami mäty.

Hoci súdiť sa v ideálnom prípade nikto z nás nechce, pri obede spravte výnimku. Čo poviete napríklad na:

Paridov súd 

/ jemná roštenka

Suroviny: 

  • 1 kg roštenky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tuk alebo olej

Postup:

Roštenku prudko opečieme na tuku alebo na oleji. Preložíme ju na pekáč, osolíme, okoreníme, prikryjeme a dusíme v rúre 45 minút. Počas pečenia polievame výpekom. Nakoniec ju odkryjeme a pečieme ešte asi 15 minút. Finálny efekt dosiahneme s dozdobením – bylinkami.

Prvý jarný deň je síce čoraz bližšie, no ešte stále pretrváva zima. Aj preto je výber k poslednému chodu dňa – na večeru, jasný: 

Zimný sen 

/ horká čokoláda s medovinou a vanilkou

Suroviny: 

  • ½ dcl medoviny
  • 1/3 PL vanilkovej pasty
  • 30 ml (12% smotany)
  • 50g horkej čokolády

Postup:

Čokoládu so smotanou nahrievame vo vodnom kúpeli za občasného miešania. Keď je čokoláda rozpustená, pridáme vodu podľa potreby a zamiešame. Pridávame vanilkovú pastu a premiešame. Do pripravenej šálky vlejeme medovinu, doplníme horúcou čokoládou a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Med kvetový, 1200 g, Lidl, 4,69 €

Zrelé avokádo, 1 ks, Lidl, 0,99 €

For You, Makrónky, 90 g, 3,49 €

Šiška, 72 g,  0,45 €

PR: Katarína Winklerová

redakcia PremiumNews