Každý si občas vypije, aj ty – hovorí Tereza Ramba v Zápisníku alkoholičky. Film o ženskom alkoholizme vstúpil do kín

O tom, aké ľahké je podľahnúť závislosti, aké ťažké si ju pripustiť a ešte ťažšie sa z nej dostať, hovorí nová snímka českého režiséra Dana Svátka Zápisník alkoholičky. Na svetovej premiére v Bratislave sa zúčastnila početná delegácia tvorcov a tvorkýň. Nechýbala ani Michaela Duffková, ktorá za svoju autentickú spoveď získala cenu Magnesia Litera, či držiteľka Českého leva Tereza Ramba.

Horúca snímka sa venuje téme, o ktorej sa pred rodinou, kamarátmi a susedmi mlčí – pitiu alkoholu z pohľadu ženskej závislosti. Rovnako ako v Úsmevoch smutných mužov v nej režisér Dan Svátek vychádza zo skutočného príbehu a zachytáva nielen pád na spoločenské dno, ale aj momenty, ktorým sa nejde nezasmiať.  Tie na svojom blogu a v knihe opísala Michaela Duffková. „Keď mi Michaela dala prečítať rukopis knihy, ktorá práve vznikala, povedal som si, že to je presne ten materiál, ktorý potrebujeme – ukážkový prípad toho, ako ľahko môže vzniknúť závislosť u žien,“ prezrádza režisér a autorka ho dopĺňa: „Trvalo to asi 3, 5 roka. Myslím si, že je to skreslená predstava, že sa do závislosti dostáva desiatky rokov. Obzvlášť u žien. A obzvlášť, keď sú po pôrode, alebo sú nejako psychicky oslabené, to môže trvať oveľa kratšie,“ vysvetľuje. 

Pre herečku Terezu Ramba, ktorá vo filme stvárňuje Michaelu Duffkovú, bolo najdôležitejšie udržať si odstup. „Vedela som, že keď ona rozpráva nejaký príbeh a my preberáme jeho licenciu, nemôžem si ju obľúbiť a začať sa s ňou kamarátiť, pretože niektoré jej polohy by sa mi ťažko stvárňovali. My s Danom sme mali s tým veľa práce, aby sme boli dobre pripravení, mali priestor na to, čo vlastne sme my, a oddelili sa od Miše. Teraz, keď sme film nakrútili, mám pocit, že sme si oveľa bližšie. A mne sa veľmi uľavilo,“ vysvetľuje herečka. V snímke s ňou hrajú Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes, Simoneta Hladká a Barbara Lukešová.

Film zoznámi divákov a diváčky s mladou, krásnou a úspešnou ženou, ktorá sa vydá, stane sa mamičkou a plánuje si budúcnosť. Vlastne jej nič nechýba, občas si dá jeden pohárik, niekedy aj dva. A potom už naozaj posledný. Až sa zrazu ocitá úplne na dne. Aké ťažké je priznať si problém s pitím? Prečo nie je prekážkou závislosti ani malé dieťa? Kde vziať silu sa liečiť a čo nasleduje potom? Hlavná hrdinka sa rozhodla nevzdať, nastúpiť liečbu a bojovať so svojím démonom aj o svoju rodinu.  Snímku Zápisník alkoholičky prináša do kín Bontonfilm.

Česká republika – 2024

Číslo filmu: BON24014

Dĺžka: 90 minút 

Žáner: dráma

Premiéra: 4. júla 2024

Producent: Dan Svátek

Réžia: Dan Svátek

Scenár: Marta Fenclová

Hrajú: Tereza Ramba, Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes, Simonetta Hladká, Barbara Lukešová, Josef Formánek a ďalší.

PR: Radomír Brhlík

redakcia PremiumNews