KDH Šokuje: Chráňme školy pred ideológiami a meníme Ústavu!

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) spôsobilo rozruch svojimi návrhmi na zásadné zmeny ústavy, ktoré plánuje predložiť už od septembra. Na utorkovom rokovaní Predsedníctva strany jednomyseľne schválili viaceré priority vrátane ochrany škôl pred ideológiami a zmeny volebného systému. KDH, ktoré už 34 rokov stojí za hodnotami demokracie a právneho štátu, je odhodlané presadzovať svoje hodnoty aj napriek politickým tlakom.

KDH zdôrazňuje, že je stranou s pevnými hodnotami, a plánuje posilniť slobodu svedomia vrátane výhrady vo svedomí pre rôzne profesie. Rovnako chce zabezpečiť, aby rodičia mali právo na vzdelanie a výchovu svojich detí v zhode s ich náboženským a filozofickým presvedčením. Strana sa obáva, že politické zásahy môžu negatívne ovplyvniť obsah vzdelávania a tlačiť do škôl pochybné ideológie.

Medzi ďalšími kontroverznými návrhmi je zákaz surogátneho materstva a posilnenie boja proti terorizmu a korupcii vytvorením osobitných oddelení na Generálnej prokuratúre SR. KDH tiež plánuje bojovať proti zneužívaniu skráteného legislatívneho konania a presadiť zmenu volebného systému, ktorý by viac posilnil regióny.

Hnutie tiež apeluje na udržanie zdravia verejných financií a podporu podnikateľov, ktorí sú podľa nich preťažení rastúcimi daňami a reguláciami. KDH tvrdí, že vláda často vníma podnikateľov len ako zdroj vyšších príjmov a navrhuje verejnú diskusiu na zlepšenie ich postavenia v spoločnosti.

Tieto návrhy nepochybne vyvolajú vášnivé diskusie a KDH ukazuje, že je pripravené na veľké politické zmeny. Ako však tieto zmeny ovplyvnia Slovensko? To sa ukáže v nadchádzajúcich mesiacoch.

redakcia PremiumNews