Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím navštívi v rámci výjazdových dní Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Topoľčany

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská a časť jej tímu uskutoční od utorka 10.09.2024 do štvrtka 11.09.2024 výjazdové dni v Bánovciach nad Bebravou, Partizánskom a Topoľčanoch.

Výjazdové dni organizuje Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím s cieľom posilniť presadzovanie  záujmov ľudí so zdravotným postihnutím v spoločnosti, spolupracovať s nimi priamo alebo prostredníctvom organizácií pôsobiacich v oblasti práv takýchto osôb a konzultovať s ľuďmi so zdravotným postihnutím problémy, ktoré sa ich týkajú, skúmať ich názory, podporovať ich záujem o verejné otázky a presvedčiť sa, ako je pre nich v danom regióne nastavená pomoc štátu. 

„Deň s komisárkou“ potrvá v každom meste od rána až do neskorých popoludňajších hodín. Predpoludním sa tím komisárky stretne s predstaviteľmi a zástupcami miest, zamestnancami štátnych, verejných aj mimovládnych organizácií pôsobiacich v oblasti pomoci ľuďom so zdravotným postihnutím. Predstaví im činnosť a pôsobnosť Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ako aj možnosti spolupráce so samosprávou. Zároveň v každom meste alebo jeho blízkom okolí navštívi niekoľko zariadení alebo škôl venujúcich sa ľuďom/deťom so zdravotným postihnutím. V Bánovciach nad Bebravou to bude Materská škola na Ul. Radlinského a Základná škola na Ul. Partizánska, ktoré majú špeciálne triedy pre deti so zdravotným postihnutím. V meste Partizánske sa komisárka a jej tím stretnú s klientmi Centra Naša Chalúpka, ale aj so seniormi v zariadení sociálnych služieb Domov, rovnako aj s klientmi Denného centra Frézia. V Topoľčanoch zavítajú do Materskej školy Lipová a Materskej školy Gogoľova, kde majú triedu pre autistické deti. V pláne je aj návšteva chránenej dielne Radnica a Zariadenia pre seniorov Komfort.

Popoludní vždy od 14:00 h do 16:00 h bude komisárka a jej kolegyne k dispozícii verejnosti: v Bánovciach nad Bebravou v Mestskom kultúrnom stredisku (Ul. J. Matušku), v Partizánskom v Klube spoločenských organizácií – dennom centre mesta  (Ul. Februárová 152) a napokon v Topoľčanoch v Dome kultúry (Československej armády 1). Obyvatelia môžu prísť osobne podať podnet alebo sa poradiť v súvislosti s ochranou práv ľudí so zdravotným postihnutím. V tejto časti sú vítaní aj zástupcovia médií.

Organizovanie výjazdových dní sa ukazuje ako veľmi dôležitá súčasť činnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP): „Môžeme zistiť, v akých reálnych podmienkach žijú ľudia so zdravotným postihnutím v jednotlivých mestách, akú podporu im ich mestá poskytujú a ako jednotlivé samosprávy spolupracujú s organizáciami zastupujúcimi ľudí so zdravotným postihnutím,“ zdôrazňuje komisárka Zuzana Stavrovská.

Vďaka výjazdovým dňom sa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím neraz podarilo prispieť k zlepšeniu situácie či už jednotlivých obyvateľov, ktorí by sa na ÚKOZP inak nevedeli nakontaktovať, ale pozitívne výsledky prináša aj nadviazaná spolupráca so samosprávami či organizáciami zastupujúcimi ľudí so zdravotným postihnutím v daných lokalitách. 

Štefánia Kačalková

hovorkyňa

Martin Petráš

redakcia PremiumNews