Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím navštívi v rámci výjazdových dní tri mestá v Žilinskom kraji

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská a časť jej tímu uskutoční od utorka 20.08.2024 do štvrtka 22.08.2024 výjazdové dni v Ružomberku, Námestove a Tvrdošíne

Výjazdové dni organizuje Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím s cieľom posilniť presadzovanie  záujmov ľudí so zdravotným postihnutím v spoločnosti, spolupracovať s nimi priamo alebo prostredníctvom organizácií pôsobiacich v oblasti práv takýchto osôb a konzultovať s ľuďmi so zdravotným postihnutím problémy, ktoré sa ich týkajú, skúmať ich názory, podporovať ich záujem o verejné otázky a presvedčiť sa, ako je pre nich v danom regióne nastavená pomoc štátu. 

„Deň s komisárkou“ potrvá v každom  od rána až do neskorých popoludňajších hodín. Predpoludním sa tím komisárky stretne s predstaviteľmi a zástupcami miest, zamestnancami štátnych, verejných aj mimovládnych organizácií pôsobiacich v oblasti pomoci ľuďom so zdravotným postihnutím. Predstaví im činnosť a pôsobnosť Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ako aj možnosti spolupráce so samosprávou. Zároveň v každom meste alebo jeho blízkom okolí navštívi niekoľko zariadení venujúcich sa ľuďom so zdravotným postihnutím. V Ružomberku to bude Centrum sociálnych služieb TROJLÍSTOK (dve rôzne prevádzky). V Námestove sa komisárka a jej tím stretnú s klientmi denného stacionára Dom Charitas Bl. Zdenky Schellingovej, ale aj so seniormi Centra sociálnych služieb Námestovo. V Tvrdošíne zavítajú do Centra sociálnych služieb Orava (dve rôzne prevádzky).

Popoludní vždy od 14:30h do 17:00h bude komisárka a jej kolegyne k dispozícii verejnosti: v Ružomberku vo veľkej zasadačke Mestského úradu (Nám. A. Hlinku), aj v Námestove vo veľkej zasadačke Mestského úradu  (Cyrila a Metoda 329/6) a napokon v Tvrdošíne v Mestskom kultúrnom stredisku (Michalské námestie 193, sídlisko Medvedzie). Obyvatelia môžu prísť osobne podať podnet alebo sa poradiť v súvislosti s ochranou práv ľudí so zdravotným postihnutím. V tejto časti sú vítaní aj zástupcovia médií.

Organizovanie výjazdových dní sa ukazuje ako veľmi dôležitá súčasť činnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP): „Môžeme zistiť, v akých reálnych podmienkach žijú ľudia so zdravotným postihnutím v jednotlivých mestách, akú podporu im ich mestá poskytujú a ako jednotlivé samosprávy spolupracujú s organizáciami zastupujúcimi ľudí so zdravotným postihnutím,“ zdôrazňuje komisárka Zuzana Stavrovská.

Vďaka výjazdovým dňom sa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím neraz podarilo prispieť k zlepšeniu situácie či už jednotlivých obyvateľov, ktorí by sa na ÚKOZP inak nevedeli nakontaktovať, ale pozitívne výsledky prináša aj nadviazaná spolupráca so samosprávami či organizáciami zastupujúcimi ľudí so zdravotným postihnutím v daných lokalitách. 

Od roku 2016 ÚKOZP zrealizoval celkovo už 49 výjazdových dní po celom Slovensku. V Ružomberku bude jubilejný 50. výjazdový deň.

TS: Štefánia Kačalková

hovorkyňa

Martin Petráš

redakcia PremiumNews